Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvieša Dāvja Bertāna pārstāvētais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Šarlotas "Hornets" galvenā trenera amatā apsver nolīgt daiļā dzimuma pārstāvi Lindsiju Hārdingu, vēsta vairāki Ziemeļamerikas mediji.

Tas var kļūt par vēsturisku gājienu, jo kādas NBA komandas galvenā trenera amatā līdz šim sieviete nav bijusi iecelta. Pagājušajā nedēļā pašreizējais "Hornets" galvenais treneris Stīvs Klifords paziņoja, ka enerģijas trūkuma dēļ pēc sezonas atstās savu amatu, tāpēc šī pozīcija kļūs vakanta un klubs ir sācis apzināt kandidātus.

Sievietes-treneres NBA nav nekas neparasts. Piemēram, laikā no 2014. līdz 2022. gadam leģendārā Grega Popoviča palīdze Sanantonio "Spurs" komandā bija Bekija Hemona. Viņa 2020. gada decembrī spēlē pret Losandželosas "Lakers" uz brīdi pat pārņēma vienības grožus, jo Popovičs otrajā ceturtdaļā tika izraidīts no zāles. Hemona tādējādi kļuva par pirmo sievieti, kura bijusi pie kādas NBA komandas stūres, turklāt viņa vadīja "Spurs" arī NBA Vasaras līgā.

Tikmēr Hārdinga četrus gadus bijusi galvenā trenera asistente NBA klubā Sakramento "Kings", savukārt pašreiz viņa vada G līgas komandu Stoktonas "Kings", turklāt nupat atzīta par čempionāta labāko treneri.

"Hornets" komandā nav skaidra Bertāna nākotne, taču klubam vitāli svarīga būs tā jauno zvaigžņu Lamelo Bola un Brendona Millera attīstība, kas veiksmes gadījumā vienību var atgriezt cīņās par izslēgšanas turnīru. Šarlota ar tikai 19 uzvarām 78 spēlēs Austrumu konferencē ieņem 13. vietu un sen kā atvadījusies no izredzēm par dalību "play-off", kur komanda nav spēlējusi kopš 2016. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!