Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Goldensteitas "Warriors" trešdien oficiāli uz Jūtas "Jazz" aizmainīja latviešu centru Andri Biedriņu, kuram ar "kareivjiem" bija palicis vēl viens gads līguma.

Kopā aizvadītajā naktī veiktajā darījumā iesaistītas trīs komandas – vēl arī Denveras "Nuggets". Kopā ar Biedriņu uz "Jazz" pārcēlās Ričards Džefersons un Brendons Rašs. Tikmēr "Jazz" noslēdza līgumu un uzreiz uz "Nuggets" aizmainīja Rendiju Foju, bet Kevins Mērfijs karjeru turpinās "Warriors" sastāvā. Vēl "Warriors" ieguva Andrē Igudalu no "Nuggets". Darījuma rezultātā "Jazz" vēl ieguva piecas izvēles tiesības NBA draftā tuvākajos gados un finansiālo kompensāciju.

2004.gada NBA draftā "Warriors" ar 11.numuru izvēlējās Biedriņu, kurš tobrīd bija tikko sasniedzis 18 gadu robežu. Deviņu sezonu laikā Biedriņš "Warriors" rindās aizvadījis 510 spēles,, vidēji laukumā pavadot 21:48 minūtes. Vidēji spēlē viņš guva 6,4 punktus un izcīnīja 7,4 atlēkušās bumbas.

Pēc veiksmīgi aizvadītajiem karjeras pirmajiem gadiem "Warriors" 2008.gadā noslēdz iespaidīgu ilglaicīgu līgumu ar Biedriņu. Taču tieši pēc līguma noslēgšanas Biedriņa NBA karjera gājusi lejup. Pēdējā sezonā "Warriors" rindās latviešu centrs piedalījās 53 spēlēs, bet tikai deviņās no tām devās laukumā sākumsastāvā. Vidēji spēlē laukumā Biedriņš bija tikai 9:18 minūtes, guva tikai 0,5 punktus un izcīnīja 2,9 atlēkušās bumbas.

Pēc aizvadītās sezonas Biedriņam bija iespēja kļūt par brīvo aģentu vai turpināt pārstāvēt "Warriors" - basketbolists nolēma turpināt karjeru "Warriors" rindās. Nākamajā sezonā Biedriņa alga būs jau 11 miljoni ASV dolāru.

Pēdējos gados runas par Biedriņa iespējamo aizmainīšanu Ziemeļamerikā parādās katru reizi, kad atļautas spēlētāju pārejas. 2010.gadā Biedriņam "pierakstīja" pārcelšanos uz Fīniksas "Suns", taču tas nenotika. Vēlāk latviešu centram solīja pārcelšanos uz "Nuggets", tad figurēja arī "Rockets" komanda, vēlāk starp viņa iespējamām nākamajām komandām uzradās arī Oklahomas "Thunder". Tomēr katru reizi Biedriņš saglabāja savu vietu "Warriors" rindās un bija viens no ilglaicīgākajiem "kareivjiem".

Pēc tam, kad Biedriņš izvēlējās tiesības un pagarināja līgumu ar "Warriors" uz nākamo sezonu, spēkā pieņēmās runas par latviesu centra aizmainīšanu. Kā vien no viņa potenciālajām vietām tika noskatīta Losandželosas "Lakers", bet vēlāk praktiski kļuva skaidrs, ka Biedriņu mainīs uz "Jazz". Kad šīs nedēļas sākumā piekrišanu darījumam deva arī "Nuggets", kļuva skaidrs, ka Biedriņš pārcelsies uz Soltleiksitiju. Oficiāli gan darījumu nedrīkstēja veikt līdz 10.jūlijam, kad NBA paziņoja jaunos komandu algu griestus.

Veicot darījumu, "Warriors" atbrīvojās no lielas finansiālās nastas, ko veido visu trīs aizmainīto basketbolistu algas – kopā sezonā ap 24 miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!