Foto: AFP/Scanpix

Latviešu basketbolists Dāvis Bertāns piektdien guva deviņus punktus ULEB Eirolīgas turnīra otrā posma - "Top 16" sacensību - pirmās kārtas mačā, kurā Spānijas klubs Vitorijas "Laboral Kutxa" savā laukumā ar 67:72 (24:16, 17:19, 17:20, 9:17) zaudēja Turcijas komandai Stambulas "Anadolu Efes".

Bertāns laukumā pavadīja 16 minūtes un vienu sekundi, realizējot vienu no trim divpunktu metieniem, divus no pieciem tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem. Viņa kontā arī trīs atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, viena kļūda, viens bloķēts metiens, divas piezīmes, trīs izprovocēti noteikumu pārkāpumi un deviņi efektivitātes koeficienta punkti.

Pirmajā puslaikā lielākoties vadībā atradās mājinieki, vēl pirmajā ceturtdaļā panākot 13 punktu pārsvaru. Vadībā Spānijas klubs atradās arī visas trešās ceturtdaļas garumā, uz neilgu brīdi atjaunojot deviņu punktu handikapu. Lūzums "Laboral Kutxa" sniegumā iestājās spēles izskaņā, kad komanda zaudēja astoņus punktus pēc kārtas un noslēdzošo divu ar pusi minūšu garumā palika tukšā.

Grieķis Strats Perperoglu uzvarētāju labā guva 15 punktus, bet "Laboral Kutxa" sastāvā ar 16 punktiem atzīmējās slovēnis Mirza Begičs.

Citā F apakšgrupas spēlē pie uzvaras tika latviešu Ainara Bagatska un Artūra Štālberga vadītā Krievijas komanda "Ņižņij Novgorod", kas izbraukumā ar 79:59 (14:16, 17:19, 28:9, 20:15) pārspēja Itālijas klubu Milānas "EA7 Emporio Armani".

Ja pirmajā ceturtdaļā pārsvarā vadībā atradās viesi, otrajās desmit minūtēs iniciatīva piederēja laukuma saimniekiem. Trešās ceturtdaļas ievadā vadību atkal pārņēma Krievijas klubs, pakāpeniski izveidojot 17 punktu pārsvaru. Noslēdzošajā ceturtdaļā "Ņižņij Novgorod" komandas pārsvars sasniedza 24 punktu atzīmi, viesiem panākumu pārliecinoši nosargājot.

Uzvarētāju rindās ar 19 punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās amerikānis Teilors Ročestijs, bet 18 punktus mājinieku labā guva amerikānis Meršons Brūkss.

Kā ziņots, latviešu basketbolista Jāņa Blūma pārstāvētā Grieķijas čempionvienība Atēnu "Panathinaikos" otrdien "Top 16" turnīra pirmajā mačā ar rezultātu 83:76 (15:19, 24:24, 21:21, 23:12) savā laukumā uzvarēja pašreizējos sacensību čempionus Telavivas "Maccabi Electra" no Izraēlas.

Pirmajā puslaikā laukumā dominēja viesi, panākot 14 punktu pārsvaru, tomēr vairāki sekmīgi izrāvieni ļāva mājiniekiem pietuvoties līdz divu punktu atstatumam. Trešajā ceturtdaļā "Panathinaikos" uz brīdi atjaunoja neizšķirtu, taču pēc tam iniciatīva atkal pārgāja viesu pusē, tiem atjaunojot desmit punktu handikapu. Arī šoreiz Atēnu klubs atguvās un ceturtās ceturtdaļas vidū pretiniekus panāca, bet vēlāk ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem pārņēma vadību, kuru spēja nosargāt.

Blūms laukumā pavadīja nepilnas desmit minūtes, kas bija mazākais spēles laiks komandā, kļūdoties abos tālmetienos un paliekot bez punktiem. Latvietis saņēma vienu piezīmi un izprovocēja vienu noteikumu pārkāpumu, bet viņa efektivitātes koeficients bija sliktākais komandā (-2).

Urugvajiets Estevans Batista uzvarētāju labā guva 16 punktus, bet "Maccabi Electra" rindās ar 18 punktiem izcēlās amerikāņi Neits Lainherts un Braiens Rendls.

Citā E apakšgrupas pirmās kārtas spēlē otrdien zaudējumu piedzīvoja ilgstoši savainotā latvieša Kaspara Vecvagara pārstāvētā Lietuvas čempionvienība Kauņas "Žalgiris", kas izbraukumā ar 69:78 (22:20, 19:15, 14:22, 14:21) piekāpās Turcijas klubam Stambulas "Galatasaray Liv Hospital".

Trešās ceturtdaļas vidū viesiem bija astoņu punktu pārsvars, tomēr tad iniciatīvu strauji ieguva Stambulas komanda, pārņemot vadību un tās vairs nešķiroties.

Uzvarētāju labā 14 punktus guva serbs Zorans Ercegs, bet Kauņas kluba rindās ar 15 punktiem izcēlās amerikānis Džeimss Andersons.

Turnīra pirmajā posmā 24 komandas, kas bija sadalītas četrās grupās, aizvadīja divu apļu turnīru, pēc kura tālākām cīņām kvalificējās katras grupas četras labākās vienības. Otrajā posmā 16 komandas dalītas divās grupās, bet pēc divu apļu turnīra ceturtdaļfinālam atkal kvalificēsies četras labākās vienības.

Ceturtdaļfināla uzvarētāji tiks noteikti sērijās līdz trim uzvarām, bet pēc tam Madridē maija vidū notiks finālčetrinieka turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!