Foto: Reuters/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālā cīņu par Lerija O'Braiena trofeju naktī uz piektdienu sāks Goldensteitas "Warriors" un Klīvlendas "Cavaliers" komandas.

Kopš 1980.gada tikai deviņas komandas ir izcīnījušas NBA čempionu titulus – Losandželosas "Lakers", Bostonas "Celtics", Filadelfijas "76ers", Detroitas "Pistons", Čikāgas "Bulls", Hjūstonas "Rockets", Sanantonio "Spurs", Maiami "Heat" un Dalasas "Mavericks". Beidzot atkal būs arī kāds cits NBA čempions.

"Warriors" šo sezonu jaunā galvenā trenera Stīva Kera vadībā aizvada fantastiski. Tā šogad bija labākā komanda regulārajā čempionātā, bet NBA finālā iekļuva pēc 40 gadu pārtraukuma. Tikmēr "Cavaliers" NBA finālā nav bijusi astoņus gadus, taču šis klubs konkurētspējīgs atkal kļuva pēc Lebrona Džeimsa atgriešanās Klīvlendā. Iepriekšējās sezonās tā bija starp vājākajām līgas komandām.

Saistošs duelis būs starp abu komandu līderiem. "Warriors" rindās fantastisku sezonu aizvada Stefans Karijs, kurš šogad kļuva par regulārā čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Tikmēr Džeimss basketbola aprindās komentārus neprasa. Arī šogad viņš bija tas, kurš savu komandu dzina uz priekšu, ar savu sniegumu rādot piemēru pārējiem.

Ja "Warriors" sezonu aizvada ļoti stabili, lieliski spēlējot gan regulārajā čempionātā, gan izslēgšanas spēlēs, tad "Cavaliers" sezonu sāka ar neizteiksmīgu sniegumu, neraugoties, ka tās sastāvā bija trīs zvaigznes – Džeimss, Kairijs Īrvings un Kevins Lavs. Pēc neveiksmīgā sezonas sākuma "Cavaliers" veica maiņas darījumu, kurā ieguva trīs spēlētājus, un viņi vēlāk izrādījās ļoti svarīgi – centrs Timofejs Mozgovs un aizsargi Dž.R. Smits un Imans Šamperts. Pēc šī darījuma Klīvlendas komandas sniegums sāka uzlaboties, regulāro čempionātu noslēdzot Austrumu konferences otrajā vietā. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā nopietnu savainojumu guva Lavs, tāpat traumas traucējušas arī Kairijam Īrvingam, tomēr tas neliedza sasniegt finālu.

Regulārajā čempionātā "Warriors" "motors" bija tā sauktie "trīnīšu brāļi" – Karijs un Klejs Tompsons, kuri vidēji spēlē guva attiecīgi 23,8 un 21,7 punktus. Tomēr visas komandas sabalansētais sniegums bija tas, kas ļāva 82 spēlēs izcīnīt 67 uzvaras. Salīdzinājumam, "Cavaliers" regulārajā čempionātā uzvarēja 53 spēlēs. Rezultatīvākie spēlētāji Klīvlendā bija Džeimss un Īrvings, gūstot 25,3 un 21,7 punktus.

NBA vienmēr tiek uzsvērts, ka regulārais čempionāts atšķiras no izslēgšanas spēlēm, tomēr "Warriors" "play-off" turnīrā aizvadījusi 15 spēles, izcīnot 12 uzvaras. "Cavaliers" nācies aizvadīt par vienu spēli vairāk, tomēr komandas sniegums ir daudz pārliecinošāks.

Vairāku Ziemeļamerikas eksperti prognozē "Warriors" uzvaru NBA finālā, jo šī komanda veidojusies ilgākā laika periodā. Lai arī treneris Kers ar komandu strādā pirmo sezonu, tomēr komandas kodols nav mainījies. Tikmēr šī "Cavaliers" komanda kopā sanākusi pirms sezonas. Ar Džeimsu komandai pievienojās arī citi spēlētāji, tāpēc eksperti uzsver tieši šo faktoru.

NBA finālspēļu grafiks:
1.spēle - 5.jūnijs plkst. 4:00
2.spēle – 8.jūnijs plkst. 3:00
3.spēle – 10.jūnijs plkst. 4:00
4.spēle – 12.jūnijs plkst. 4:00
5.spēle – 15.jūnijs plkst. 3:00
6.spēle – 17.jūnijs plkst. 4:00
7.spēle – 20.jūnijs plkst. 4:00

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!