Foto: F64

Pagājušās sezonas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempioni "VEF Rīga" nākamsezon negrasās piedalīties Eirokausos, preses konferencē piektdien informēja kluba pārstāvji.

"Mums stratēģija šogad ir nedaudz mainījusies. Tā kā notiek izmaiņas, esam nolēmuši, ka nepiedalīsimies Eiropas kausā, mums prioritātes būs LBL, kur aizvadīsim vismaz divu apļus, kā arī VTB Vienotās līgas turnīrs," sacīja "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons, kurš norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā konfliktu starp Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB). "Kamēr nebūs skaidrības, esam izvēlējušies spēlēt VTB Vienotajā līgā, kur ir četri ULEB Eirolīgas klubi - tas ir spēcīgs turnīrs. Pēc VTB Vienotās līgas sanāksmes šomēnes varēsim pateikt ko vairāk."

Tikmēr "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups piebilda, ka komandas starts Baltijas Basketbola līgā (BBL) netiek uzskatīts par nepieciešamību.

"Šogad iepauzēsim ar Eirokausiem. VTB Vienotajā līgā formula mums ir pareiza - visas sezonas garumā ir pietiekams spēļu skaits, kas nav Eirokausos. Šobrīd no FIBA saņemta informācija, ka tā mēģinās rīkot savu Eiropas klubu turnīru. Skaidrība, kā situācija atrisināsies, var būt tikai gada laikā. Uz doto brīdi skaidrības nav," uzsvēra Jaunups.

Kā zināms, jūnija vidū no "VEF Rīga" galvenā trenera amata aizgāja Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs, kurš šajā postenī pabija tikai vienu sezonu, taču Latvijas galvaspilsētas klubā strādāja kopš tā atjaunošanas 2007.gadā. Viņa vietā nu stājies 40 gadus vecais Frade. Viņš līdz šim strādājis ar Spānijas jauniešu izlasi un piecus gadus bijis iesaistīts darbā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Spānim ir pieredze galvenā trenera amatā Eiropas kausa sacensībās spēlējošā klubā Sēkešfehērvāras "Alba Fehervar" no Ungārijas.

"Tikko sezona ir beigusies, bet jau sākam strādāt pie nākamās. Esam izvēlējušies jaunu treneri. Pērn visiem stāstījām, ka pārsvarā sastāvā iesaistīsim gados jaunus spēlētājus. Šis treneris ir tieši tāds, kurš piesaista jaunus basketbolistus, kā arī viņam ir pieredze NBA jauniešu vasaras nometņu darbā," atklāja Martinsons. ""VEF Rīga" astoņu gadu laikā ir izveidojis platformu jauniem spēlētājiem. Esam pierādījuši, ka esam spējīgi izaudzināt labus un talantīgus basketbolistus, kuri ir pierādījuši sevi arī citos klubos. Ne tikai spēlētājus, bet arī trenerus. Piemēram, Mazuru, Ramūnu Butautu, Rimu Kurtinaiti."

Pie viena Martinsons norādīja, ka komandā labprāt redzētu vairāk vietējos basketbolistus, taču komplektācija esot atkarīga no trenera redzējuma. Pašlaik "VEF Rīga" vienībai ir noslēgušies līgumi ar visiem leģionāriem, kā arī Artūru Bērziņu un Ronaldu Zaķi.

Savukārt Frade pauda pateicību "VEF Rīga" klubam par iespēju trenēt Latvijas galvaspilsētas vienību.

"Esmu pateicīgs, ka varu strādāt valstī ar tādam basketbola tradīcijām. Tā man ir laba iespēja un izaicinājums. Diemžēl FIBA un ULEB konflikti klubus ir nostādījuši neapskaužamā situācijā. Esmu strādājis daudzos klubos, kuros esmu iemācījies daudz lietas gan dzīvē, gan basketbolā. Zinu dažus "VEF Rīga" spēlētājus no iepriekšējā gada, kuri bija smagi strādājuši," izteicās Frade.

Tomēr Frade uzsvēra, ka LBL un VTB Vienotās līgas turnīri nav viegli, tāpēc tie būs liels izaicinājums.

"Domāju, ka viss ir atkarīgs no tā, kāds būs sastāvs un kādu sniegumu basketbolisti demonstrēs. Nākamās sezonas mērķis ir atkarīgs no Latvijas spēlētāju snieguma un izaugsmes. Ja viņi sasniegs augstu līmeni, būs labs rezultāts. Saprotu, ka izaugsme nav tikai lineāra līnija uz augšu, jo tā brīžiem var apstāties, var krist uz leju. Man svarīga ir tendence," pauda Frade, kura aģenti uzrunāja "VEF Rīga" pārstāvju par iespējamo sadarbību. "Esam nonākuši abpusēji labā situācijā. Tas ir labi gan man, gan manai karjerai, kā arī klubam. Esmu ļoti aizrautīgs tajā, ko daru. Domāju, ka komandas attīstība ir atkarība no spēlētāju un treneru kolektīva, kā arī vienības individuālās izaugsmes."

"Citas komandas arī grib tos spēcīgākos latviešu spēlētājus. Manā sarakstā ir basketbolisti, kurus vēlos redzēt. Ir spēlētāji, kuri grib būt komandā un kuri grib izaugt kopā ar vienību. Galvenokārt mums jābūt izsalkušiem gan trenažieru zālē, gan treniņos. Esmu ļoti apmierināts ar tiem Latvijas spēlētājiem, kas ir šajā komandā," atzina Frade.

Arī Jaunups minēja, ka "VEF Rīga" klubs vispirms ir atvērts vietējiem basketbolistiem, taču šobrīd tas lūkojas arī ārzemnieku virzienā.

"Latviešu spēlētāji treniņos progresēs tikai ar spēcīgiem partneriem līdzās. Neliekam nekādas nopietnas robežas. Nebūs tā, ka maksāsim vairāk zemāka līmeņa vietējam basketbolistam. Katram ir sava cena," uzskata Jaunups.

Kā zināms, ierasts, ka "VEF Rīga" savas mājas spēles LBL regulārajā turnīrā basketbola popularizēšanas nolūkos aizvada ārpus Rīgas. Jaunups atklāja, ka skaidrība, kur notiks vienības mājas spēles, būs septembra sākumā.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērnā gada čempionus "Ventspili. Tikmēr pārējos turnīros Latvijas galvaspilsētas klubam neveicās tik labi, jo VTB Vienotajā līgā tas nesasniedza izslēgšanas spēles, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!