Foto: F64

Galvenais iemesls Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlases sliktajam sniegumam mača galotnē bija agresivitātes trūkums, uzskata valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Jau vēstīts, ka Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlase sestdien noslēdzošajā - ceturtajā - Itālijā notiekošā Eiropas čempionāta pirmā posma mačā ar 67:70 piekāpās Izraēlas vienaudžiem.

"Slikti sākām un slikti pabeidzām. Bija uzdevums spēlēt agresīvi un censties izmantot pārsvaru, kas mums, objektīvi izvērtējot spēlētāju spēkus, bija zem groziem. Kad tas tika darīts, iniciatīva piederēja mums un rezultāts auga mūsu labā, lai arī varbūt ne tik strauji, kā gribējās. Diemžēl, tikko uzbrukumā veiksme novērsās, sākās ķēdes reakcija, jo uzbrukumā tika meklēti vieglākie ceļi, izvēloties metienus no distances un uzreiz pajuka aizsardzība," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Vecvagaru.

Kā atklāj Vecvagars, pēdējās minūtēs komandai uzstādījums bija nepārprotams - uzbrukumā censties izmantot to, ka pretinieki jau bija sakrājuši piezīmju normu.

"Tas nozīmē, ka vajadzēja iespēlēt bumbu garajiem, censties doties garāmgājienos. No visiem pēdējiem uzbrukumiem tā tika nospēlēts tikai priekšpēdējā piegājienā, kad plus desmit punkti jau bija pārvērtušies par mīnus vienu. Rolands Šmits tika pie metiena no labas pozīcijas, kas diemžēl nebija precīzs. Citos gadījumos bumba tika laista pa perimetru, spēlētāji it kā gaidīja, ka kāds uzņemsies iniciatīvu viņu vietā un viss beidzās ar kārtējo neprecīzo tālmetienu. Jā, atsevišķās spēlēs ar trīspunktniekiem var pretiniekus nomētāt, tomēr Eiropas čempionātā lielākā daļa cīņu tiek uzvarētas soda laukumā. Ar zilumiem un asinīm. Kamēr to nesapratīsim, tikmēr stabilu panākumu nebūs. Galvenais iemesls katastrofai galotnē bija agresivitātes trūkums," uzsver Vecvagars, par piemēru rādot pretinieku komandas darbības spēles galotnē.

"Kā tas jādara, pēdējās minūtēs parādīja Izraēlas basketbolisti. Viņi nerādīja nekādus brīnumus, bet galotnē centās spēlēt pēc iespējas agresīvāk gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, un tika par to atalgoti ar veiksmi pēdējā tālmetienā. Savukārt mēs aizsardzībā neizdarījām to, kas bija jādara obligāti, jo izšķirošajos brīžos laikus neatgriezāmies atpakaļ un ļāvām pretiniekiem samērā viegli tikt pie punktiem," stāsta valstsvienības galvenais treneris.

Tomēr, neraugoties uz zaudējumu, Vecvagars uzskata, ka tā ir laba mācība, kurai nav nelabojamas sekas.

"Otrajā posmā mūs gaida trīs spēles, kurās būs iespēja parādīt, ka esam izdarījuši pareizus secinājumus. Ja izdosies, būs iespēja arī uzlabot pozīcijas tabulā," atzīmē Vecvagars.

B apakšgrupā ar četrām uzvarām tikpat mačos uzvarēja Serbija, kurai ar trim panākumiem sekoja Izraēla, bet Latvijas rēķinā viena uzvara. Tikmēr Grieķija izcīnīja vienu panākumu, kamēr Bulgārija cieta četrus zaudējumus.

Sestdien ciestais zaudējums pret Izraēlu nozīmē, ka Latvija otro posmu sāks ar diviem zaudējumiem.

Pirmajā posmā 20 komandas sadalītas četrās grupās. Pēc tam katras grupas trīs labākās komandas, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, turpinās cīņu otrajā posmā un vēlāk cīnīsies arī izslēgšanas spēlēs. Savukārt ceturtās un piektās vietas ieguvēji sacentīsies par 13.vietu, kas vienīgā nodrošinās tiesības arī nākamsezon spēlēt augstākajā divīzijā.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz 19.jūlijam. Tā kā nākamajā gadā U-20 čempionāta dalībnieku skaits atkal tiks samazināts no 20 līdz 16, vietu labāko sabiedrībā zaudēs uzreiz septiņas komandas, kas nozīmē, ka iekļūt apakšgrupas pirmajā trijniekā ir ļoti svarīgi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!