Foto: fiba.com
Latvijas U-18 izlases basketbolistes Ungārijā notiekošā Eiropas čempionāta pusfināla spēlē pret Franciju labi veica uzdevumu aizsardzībā, krietni apgrūtinot pretinieču uzbrukumu, atzīst valstsvienības galvenais treneris Ainārs Čukste.

Jau vēstīts, ka Latvijas U-18 izlases basketbolistes Eiropas čempionāta pusfināla spēlē sestdien ar 44:53 (5:13, 18:11, 11:14, 10:15) piekāpās spēcīgajai Francijai.

"Nospēlējam cienīgi. Labi tikām galā aizsardzībā, krietni apgrūtinot Francijas izlases uzbrukumu. 53 ielaistie punkti nav nekas traks. Taču pretinieču laukuma pusē paši saskārāmies ar ļoti labu Francijas izlases aizsardzību un statistika apliecina, ka mūsu uzbrukums tajā iestrēga," Latvijas Basketbola savienība citē Čuksti.

Kā secina treneris, tik asas aizsardzības apstākļos izšķirošu nozīmi iegūst individuālā meistarība.

"Jāatzīst, ka pretiniecēm tā bija augstāka. Francūzietes biežāk prata tikt pie labiem metieniem un arī biežāk trāpīja. No mūsu spēlētājam vislabāk metiena iespējas prata atrast Dinija Pāvelsone, tikai realizācija varēja būt labāka. Arī Dignai Strautmanei šī nebija labākā spēle. Acīmredzot pietrūka pārliecības, fiziskā spēka, aukstasinības, individuālās meistarības nianšu, no visa kā pa druskai. Taču to, ko neizdarīja pašas, mūsu līderes neļāva izdarīt arī pretiniecēm, jo aizsardzības kvalitātes ziņā ir liela atšķirība starp mūsu pamatspēku un citu spēlētāju sniegumu," komentē Čukste.

Kā pozitīvo lietu šajā spēlē treneris min mazo kļūdu skaitu.

"Nospēlējām ļoti akurāti, pieļaujot tikai sešas kļūdas, taču ar to nepietika. Turklāt Francijas komandas fiziskais pārsvars izpaudās arī cīņā pie groziem, savācot 62 atlēkušās bumbas, kamēr mums bija 40 bumbas zem groziem. Uzbrukumā neizmatotās iespējas uz spēles beigām radīja papildus emocionālo fonu un dažas neveiksmīgas darbības aizsardzība," stāstīja Čukste.

Mačā par bronzu Latvijas jaunās basketbolistes tiksies ar Krievijas vienaudzēm, kuras pusfinālā zaudēja Spānijai 71:55 (12:14, 29:15, 13:15, 17:11).

Jau vēstīts, ka Latvijas jaunās basketbolistes piektdien sasniedza Eiropas čempionāta pusfinālu, šajā vecuma grupā uzrādot visu laiku labāko rezultātu. Tāpat Latvijas jaunās basketbolistes izcīnīja ceļazīmi uz nākamā gada pasaules U-19 čempionātu.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase iepriekšējos piecus gadus pavadīja Eiropas čempionāta B divīzijā, bet kontinenta labāko astotniekā tā nebija iekļuvusi jau kopš 2009. gada. Toreiz treneres Daigas Jansones vadībā tika gūta septītā vieta, un līdz tam desmitniekā latviešu juniores spējušas tikt vēl tikai reizi, kad 2000. gadā Maija Kubliņa aizveda izlasi līdz desmitajai pozīcijai.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!