Foto: ČetrasSezonas.lv
Lai arī Latvija nav sieru zeme, tie šeit kļūst arvien populārāki. Agrāk šeit gatavoja un zināja tikai Latvijas, Krievijas un Holandes sieru, taču šodien tiek gatavoti arī daudz eksotiskāki un interesantāki sieri. Kādi gan sieri šodien tiek gatavoti Latvijā un kuri no tiem ir guvuši īpašu popularitāti?
Sieru iedalījums ir dažāds. Pirmkārt, tos iedala pēc nogatavināšanas ilguma un vides, līdz ar to ir:
  • Nenogatavinātie jeb svaigie sieri - tie ir nenogatavināti, biezpienveidīgi sieri, piemēram, mājas siers, rikotas siers, svaigie, smērējamie sieri, mocarella. Tie ir gatavi lietošanai neilgi pēc to gatavošanas. Svaigie sieri ir ideāli ar maizītēm, salātos vai uzkodu platē u.c.
  • Sālījumā nogatavinātie sieri - līdz nogatavināšanai šo sieru gatavošana neatšķiras no citiem svaigajiem sieriem, bet galvenā atšķirība ir nogatavināšanas vide, kas šajā gadījumā ir sālījums.
  • Mīkstie sieri - par mīkstajiem sieriem sauc nogatavinātos sierus ar vai bez baltas, pūkainas pelējuma garoziņas. Pasaulē ar mīkstajiem sieriem asociē Camembert, Brie u.c. līdzīgos sierus.
  • Puscietie - Latvijā šāda veida sieri ir ļoti iecienīti. Beztauku daļas mitrums šajos sieros ir ap 45%. Tie var būt ar miziņu vai bez tās, ar caurumiņiem vai bez tiem. Puscietos sierus Latvijā ražo daudz, taču tie atšķiras pēc kvalitātes un garšas. Arvien vairāk ražotāji pievēršas īpašāku puscieto sieru nogatavināšanai, atkāpjoties no klasiskākajiem variantiem.
  • Cietie - cietie sieri ir neatņemama ēdienu - salātu, pastas ēdienu, sacepumu u.c. - sastāvdaļa. Tajos ir mazāks beztauku daļas mitrums nekā citos sieros, jo tos nogatavina ilgāk, vidēji 2-4 gadus. Pazīstamākais cietais siers pasaulē ir Parmas siers. Nogatavinot sieru, tajā esošā sāls kristalizējas, tādēļ sieram ir drupana konsistence.
  • Pelējumā izturētie (zilie sieri) - šiem sieriem raksturīga sāļa, īpatnēja garša un smarža, ko piešķir tajos augošā pelējuma sēnīte, kas aug siera masā. Pasaulē populārākie ir Rokforas, Gorgonzolas un Stiltonas sieri. Pelējumā izturētie sieri ir neatņemama izcilas siera plates sastāvdaļa.

Sieri būtiski atšķiras arī pēc tauku daudzuma, līdz ar to ir:

  • sieri ar lielu tauku daudzumu - virs 60%;
  • treknie sieri - tauku daudzums no 45 līdz 60%;
  • vidēji treknie sieri ar pazeminātu tauku daudzumu - no 25 līdz 45%;
  • sieri ar nelielu tauku daudzumu - no 10 līdz 25%;
  • liesie sieri - zem 10%.

Treknāki ir ilgāk nogatavinātie sieri, bet svaigākie - liesāki.
Cits siera dalījuma veids ir pēc piena sarecināšanas paņēmiena. Tie ir:

  • skābpiena;
  • saldpiena sieri.

Rakstā apskatīsim Latvijā ražotos sierus pēc to nogatavināšanas veida, bet atsevišķi izdalīsim Latvijai raksturīgos skābpiena, kūpinātos un kausētos sierus.

Nenogatavinātie jeb svaigie sieri:

  • Martinella - šis ir Mozzarella siera līdzinieks, ko ražo Latvijā, gan ne no bifeļpiena, bet govs, tomēr tā garša ir izcila. Ja vien iespējams, tad ir vērts pamēģināt. Tiesa gan, tas ir grūti atrodams.
  • Svaigais kazas siers - Latvijā svaigo kazas sieru ražo z/s „Līvi" Madonas novadā (siers ar un bez piedevām), Siera nams „Labrīt", SIA „Līcīši Ltd" Ozolnieku novadā (siers ar un bez piedevām), bioloģiskā z/s „Birznieki", z/s „Muižnieki" Smiltenes novadā u.c.
  • Citi svaigie sieri - „Trikātas" sniega bumbas,  svaigie sieri „CIBA", „Kārums" u.c.

Mīkstie nogatavinātie sieri (ar pelējumu) - Latvijā tādu nav daudz, bet pāris tomēr ir. Piemēram,  „Valmieras piena" Camembert un Brie. Šī ir nozare, kas Latvijai vēl jāattīsta. Tas gan ir ļoti tālu savās garšas īpašībās no oriģinālajiem iepriekšminētajiem sieriem, tomēr lielisks, ja vajadzīgs cepšanai vesels, lai pēc tam to izēstu ar krekeriem vai svaigu maizi.

Sieri, kas nogatavināti sālījumā:

  • Mālpils brinzas siers;
  • sālījumā nogatavināts kazas siers „Līcīši".

Puscietie sieri - šos pazīstam un ražojam visvairāk. Tie ir:

  • dažādu ražotāju Krievijas siers;
  • dažādu ražotāju Holandes siers;
  • „Talsu ritulis" - ar zaļumiem, pikantām un mazāk pikantām garšvielām;
  • „Jaunpils pienotavas" ražotie „Bauskas", „Kurzemes", „Zelta", „Pikantais", „Olimps", „Diplomāts" u.c. sieri;
  • „Cesvaines" puscietie sieri ar un bez piedevām;
  • „Trikantālers" - „Trikātas siera" ražotie divu veidu Šveices tipa sieri;
  • „Vītolbergs" - nepasterizēta piena dažādu laika ilgumu nogatavināti gouda tipa sieri, kā arī sieri ar garšvielām - amoliņu, dillēm un ķiplokiem, mocarellas garšvielām;
  • „Ievas siers" - z/s „Vecsiljāņi" ražotie gouda tipa sieri, kas nodēvēti galvenās meistares Ievas vārdā;
  • u.c. sieri, kuriem par paraugu ņemti, piemēram, Goudas, Šveices u.c. klasiski sieri.

Cietie sieri:

  • „Monterigo" - augstu novērtēts „Limbažu piena" ražotais siers;
  • „Minhauzens";
  • dažādu ražotāju Čedaras sieri.
  • Zilie sieri:
  • „Trikātas" blue;
  • „Trikātas" rokfora siers;
  • „Rankas piena" blue.

Skābpiena sieri - arī tos iedala nogatavinātos un svaigos sieros. Nenogatavinātie skābpiena sieri ir:

  • Jāņu (ķimeņu) siers - Latvijā ikvienam zināmais siers, kura galvenās sastāvdaļas ir: olas, nepasterizēts piens, biezpiens un sviests, un to ražo liela daļa mazo un lielo ražotāju;
  • citi - „Sierštelles" sieri ar dažādiem garšu papildinājumiem, „Lapzemes siers", biezpiena un baltie sieri.

Populārākais nogatavinātais siers Latvijā ir zaļais siers, no kuriem pazīstamākais ir „Siera ražotnes" zaļais siers.

Kausētie sieri - kurš gan Latvijā nezina kausēto sieru. Tas ir viens no pirktākajiem sieru veidiem Latvijā, ko izmanto, smērējot uz maizītēm, pievienojot zupām, mērcēm un citiem ēdieniem. Tas tiek gatavots, kausējot sieru vai pagatavojot to no biezpiena, olām, piena, sviesta un piedevām. Veikalos pieejami Latvijas kausētie sieri:

  • kausētie sieri „Ciba", „Rasa", „Dzintars";
  • kausētā siera desas.

Kūpinātie sieri - sieri ar asāku, spēcīgāku garšu. Kūpināt var gan nogatavinātus, gan svaigus sierus. Populārākie Latvijā ražotie kūpinātie sieri:

  • dažādu ražotāju „Mednieku sieri";
  • kūpināts Holandes siers;
  • „Klostera siers";
  • „Tējas siers";
  • kūpinātie kazas sieri, piemēram, „Līcīši", z/s „Birznieki".

Citi sieri
Piemēram:

  • Latvijas siers - viens no retajiem sieriem, kura nosaukumā kopš 1920. gada ir vārds „Latvija". Tas radies, kad Vācijā iecienīto sieru „Bakšteins" pielāgoja vietējai gaumei. Sieram ir brūni vai tumši oranžas krāsas glemi, siera miza nedrīkst būt sažuvusi. Bet visspilgtākā Latvijas siera pazīme ir tā smarža.
  • Siers „Bakšteins" - Latvijas siera sencis - joprojām tiek ražots arī te.
Latvijas un „Bakšteina" sieru ražo „Smiltenes piens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!