Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmo interviju par pavadīto laiku Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandā Ņujorkas "Knicks" kopš atlaišanas no galvenā trenera amata sniedzis komandas bijušais stūrmanis Džefs Hornačeks, kurš nekautrējās slavēt Latvijas basketbolistu Kristapu Porziņģi.

"Savas karjeras laikā esmu spēlējis ar dažiem lieliskiem basketbolistiem - Džonu Stoktonu, Kārlu Melounu, Kevinu Džonsonu, Tomu Čeimbersu. No tā mācījos, ka tev vajag būt apņēmībai kļūt labākam, vēlēties uzvarēt un censties progresēt treniņos. Porziņģim piemīt viss no tā," ESPN žurnālista Adriana Vožnarovska podkāstā skaidroja Hornačeks.

"Viņa nostāja bija "es vēlos uzvarēt un es vēlos būt labākais basketbolists līgā". Viņš treniņiem nepiegāja nenopietni. Tajos viņš centās tā it kā tās būtu spēles. Vai viņš var kļūt par tādu spēlētāji kā iepriekš nosauktie? Viņam ir pareizās īpašības, lai tā notiktu," atzina tagad bez darba esošais speciālists.

Hornačeks pie Ņujorkas kluba stūres aizvadīja divus gadus līdz tika atlaists pēc 2017./18. gada sezonas. To laikā "Knicks" kopā izcīnīja vien 60 uzvaras. Treneris atzina, ka viņam joprojām ir mieles par to, kā izvērtās viņa pēdējais gads šajā organizācijā.

"Togad Ņujorkā bija patiesa ažiotāža ap komandu. Sezonas sākumā mēs sasniedzām bilanci 17-14, cilvēki uz Ņujorkas ielām man nāca klāt, uzrunāja un atbalstīja. Tad diemžēl savainojumu guva Timijs [Tims Hārdavejs], mūsu otrais labākais spēlētājs. Mēs centāmies noturēties virs ūdens, bet septiņas spēles vēlāk Porziņģis triec bumbu grozā un pārrauj krusteniskās saites. Mēs bijām uz pareizā ceļa. Sajūta bija tāda, ka mēs nepabeidzām, ko mēs uzsākām," atmiņās gremdējās Hornačeks.

Amerikāņu treneris, kurš savas basketbolista karjeras laikā tika izvēlēts vienai Visu zvaigžņu spēlei, bija pietiekami atklāts arī par savu pirmo sezonu "Knicks" galvenā trenera amatā. Tajā viņam vajadzēja sadarboties ar kluba prezidentu Filu Džeksonu, kurš kā spēlētājs un galvenais treneris NBA izcīnījis 13 čempionu titulus. Sezonas laikā bieži izskanēja neapmierinātība no dažādām pusēm saistībā ar Džeksonam iemīļoto trijstūra uzbrukumu, kuru piekopa viņa trenētās čempionvienības.

"Manā pirmajā gadā mēs darījām to, ko Fils vēlējās - apvienot viņa trijstūra uzbrukuma principus ar mūsdienu spēles stilu. Es visticamāk nepaveicu to tik veiksmīgi, cik es vēlētos. Pēc garām aizmestiem metieniem mēs skrējām ātrajos uzbrukumus, bet, ejot pāri pieci pret pieci, mēs spēlējām "trijstūri". Daži no puišiem vaicāja, kāpēc mēs nevaram skriet katrā situācijā," klāstīja Hornačeks.

"Galu galā nepieciešami pieci puiši, kuri saprot visas uzbrukuma detaļas. Mūsdienu NBA, kurā basketbolisti slēdz īsākus līgumus, bija grūti sasniegt nepieciešamo stabilitāti. Ja mums būtu bijis tāds pats kodols trīs, četrus gadus, tad varbūt mums šādi principi būtu izdevušies," rezumē izteica Hornačeks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!