Foto: F64

Pašmāju speciālists Arnis Vecvagars neturpinās darbu ar Latvijas vīriešu basketbola izlasi, apstiprinājis Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

44 gadus vecais Vecvagars par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts 2017. gada septembrī, kad viņš nomainīja ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

Vecvagara vadībā Latvijas valstsvienība nekvalificējās šī gada Pasaules kausa finālturnīram. Kvalifikācijas turnīra pēdējā un izšķirošajā spēlē Latvijas izlase ar 80:74 pieveica Melnkalnes valstsvienību, tomēr izcīnītā uzvara bija zaudējuma vērtībā.

Pēdējo ceļazīmi uz finālturnīru no šīs grupas ieguva melnkalnieši, kuriem šajā spēlē, pateicoties pirmajā savstarpējā mačā izcīnītajam deviņu punktu pārsvaram, derēja zaudējums ar ne vairāk kā astoņu punktu deficītu.

“Valde pateicās galvenajam trenerim un viņa palīgiem par ieguldīto darbu, strādājot sarežģītos apstākļos, kā arī spēlētājiem, kuri pārstāvēja Latviju. Diemžēl izvirzītais mērķis nav sasniegts, starts atzīts par neveiksmīgu," LBS mājaslapā citēts Voins.

"Saņemti vairāki priekšlikumi par valstsvienības turpmāko funkcionēšanas modeli un iespējamiem risinājumiem, izraugoties nākamo galveno treneri. Uzklausīsim LBS Treneru komisijas viedokli un lēmumu pieņemsim nākamajā LBS valdes sēdē," sola savienības prezidents.

Līgums ar treneri noslēdzās pēc atlases cikla beigām, un tas pagarināts netiks.

"Esmu pārliecināts, ka Latvijas valstsvienība jāvada Latvijas trenerim, tomēr patlaban nebūtu pareizi ievilkt neizdzēšamas "sarkanās līnijas". Savējais vai ārzemnieks, klubā strādājošs vai atbrīvotais treneris, valstsvienības vadības modeļa maiņa, iedibinot ģenerālmenedžera amatu – vismaz līdz marta beigām nav idejām un diskusijai slēgtu tēmu," pēc ciklam sekojošās LBS Treneru komisijas sēdes, kurā tika uzklausīts Arņa Vecvagara pārskats, izteicās Valdis Voins.

Nākamās oficiālās Latvijas basketbola izlases spēles paredzētas Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) izveidotajā logā, kas ilgs starp 25. novembri un 3. decembri.

"Aprīļa laikā izvērtēsim konstruktīvos priekšlikumus un iespējas, konceptuāli vienosimies par valstsvienības vadības modeli un apzināsim pretendentus uz galvenā trenera amatu. Ar galīgo lēmumu nevilcināsimies, sarunas ar konkrētiem speciālistiem var iekavēt tikai klubu sezonas beigas," toreiz solīja LBS prezidents.

Vecvagars kopš 2018. gada decembra strādā par galveno treneri Atirau "Barsy" komandā. Klubs ar 21 uzvaru 30 spēlēs ieņem otro vietu Kazahstānas augstākajā līgā, bet paralēli startē arī Balkānu starptautiskajā basketbola līgā (BIBL), kurā viena uzvara 12 spēlēs tam dod pēdējo, septīto vietu turnīra tabulā.

Speciālists iepriekš vadījis Latvijas komandas "BA Turība" un "Jūrmala/Fēnikss", kā arī Latvijas U-18 un U-20 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!