Foto: LETA

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis 6. jūlijā varēs oficiāli parakstīties uz dokumentiem, lai vienotos ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Dalasas "Mavericks" par 158 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu. Liepājnieks tādējādi ievērojami pārsitīs jebkura cita Latvijas sportista iepriekš iegūtu atalgojumu, tomēr labi apmaksāti sportisti, kuri savus dolārus atstrādājuši pietiekami unikālos veidos, valstij nav trūkuši.

Porziņģa jaunais līgums paredz jaunu lappusi ne tikai Latvijas, bet arī Dalasas sporta vēsturē. "Mavericks" klubs, kas basketbolistam 158 miljonus izmaksās nākamo piecu sezonu laikā, līdz šim nevienu basketbolistu nebija atalgojusi ar tik vērienīgu līgumu.

To klubs var paveikt, pateicoties NBA finansiālajam veiksmes stāstam. Gluži kā pārējās Ziemeļamerikas līgas, Nacionālā basketbola asociācija savus algu griestus nosaka pēc līgas kopējiem ienākumiem. Nopelnot prāvu summu par pārdotajām televīzijas tiesībām, komandu atribūtiku, sponsoru līgumiem un jebko citu ar līgu saistītu, attiecīgi pieaug klubiem atļautie tēriņi spēlētāju algās. Šajā ziņā rietumos viss funkcionē pēc aukstasinīga, matemātiska aprēķina.

Sporta popularitāte ASV un Kanādā par Latvijas pelnošākajiem sportistiem tradicionāli padarījusi Nacionālajā basketbola asociācijā un Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošos varoņus. Ne velti viņi aizpilda praktiski visu šo sarakstu.

Komandas sporta veidu specifika arīdzan ļauj mums labāk salīdzināt tieši viņu slēgtos līgumus. Saprotams, ka labu peļņu spēj gūt pasaules līmeņa tenisistes Jeļena Ostapenko un Anastasija Sevastova. Tomēr tenisistu dzīves veids – uz pašu atbildību veiktā ceļošana, mitināšanās viesnīcās un treniņu izmaksas – šķiet gandrīz neiespējami novērtēt, tāpēc precizitātes labad abas dāmas šajā pētījumā neiekļausim.

Kristaps Porziņģis – 14,6 miljoni ASV dolāru*
*šeit un tālāk summas minētas pēc nodokļiem

Uz NBA finansiālajiem noteikumiem var skatīties kā sarežģītu galda spēli, kurā tās dalībnieki reizēm tiek pasargāti paši no sevis, lai tie varētu saglabāt konkurētspēju. NBA uzplaukums agrajos deviņdesmitajos ļāva spēlētāju aģentiem sajust neticamas naudas ieplūšanu. Viens talantīgs pirmgadnieks pēc otra izspēlēja dažādus draudus, lai piespiestu savai topošajai komandai apsolīt desmitiem miljonu. Tas notika pirms nupat draftētais basketbolists bija nospēlējis kaut sekundi uz NBA laukumiem. Vairums nespēja atstrādāt apsolītās summas ar attiecīgi labu sniegumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!