Foto: AFP/Scanpix/LETA

Glaimojošus vārdus par Latvijas izlases basketbolista Dāvja Bertāna tālmetienu prasmēm paudis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" galvenais treneris Skots Brukss, kurš rūjienieti augstu vērtē arī citos spēles elementos.

"Wizards" kluba galvenais treneris šajā arodā strādā kopš 2000. gada. Speciālists četros NBA klubos bijis trenera asistents, bet divos – galvenais treneris. Brukss septiņas sezonas vadīja Oklahomsitijas "Thunder" vienību, vienu reizi tiekot atzīts par līgas labāko treneri, kā arī 2012. gadā sasniedzot NBA finālu. Gaidāmā sezona būs jau viņa ceturtā pie "Wizards" komandas stūres.

Brukss pirms trenera karjeras aizvadīja desmit sezonas NBA arī kā spēlētājs, sešos klubos pildot rezerves saspēles vadītāja lomu. Hjūstonas "Rockets" sastāvā 1,80 metrus garais basketbolists 1993./1994. gada sezonā kļuva par NBA čempionu, kaldinot šo titulu ar vidēji spēlē gūtiem 5,2 punktiem.

"Viņš ir starp labākajiem metējiem, kuru esmu redzējis," klāstīja speciālists. "Taču, ziniet? Viņš pieprot vairāk nekā tikai vienu lietu – viņš spēj doties caurgājienos un diezgan labi var izskriet līdzi savam pretspēlētājam aizsardzībā."

Bertāns, kuru trešdien uz sarunu aicināja "Wizards" kluba podkāstā, pats atklāja, ka viņam ar treneri tieši bijusi saruna par šo spēles sastāvdaļu. Brukss basketbolistam atzīmējis, ka viņam patīk latvieša ieradums vienmēr laikus atgriezties aizsardzībā.

"Viņš spēj trāpīt metienus, lai gan šodien bija pirmā reize, kad redzēju, kā viņš netrāpa pat pa stīpu," turpināja Brukss. "Patiesībā tas bija diezgan forši. Pie sevis nodomāju: "OK, viņš nav perfekts. Viņš nav metienu izpildoša, robotikas mašīna.""

Pats spēka uzbrucējs uzsvēra, ka komanda kopā sanākusi jau mēnesi pirms treniņnometnes sākuma. Šis process viņam atgādinājis Sanantonio "Spurs" klubā piekopto praksi un ļāvis katram spēlētājam jau laikus iepazīt savus komandas biedrus. Bertāns izrādīja gatavību palīdzēt komandai veidot labu sapratni laukumā.

"Ja laukumā redzēšu brīvu spēlētāju, nedomāšu pie sevis, ka esmu labāks metējs par viņu, tāpēc jāmet man. Došu bumbu brīvajam cilvēkam. Tādai jābūt visas komandas pieejai. Uzsvaru tieši esam likuši uz dalīšanos ar bumbu. Ja tā darīsi, tad bumba pie tevis nonāks atpakaļ. Tā tiek izveidota laba komandas ķīmija, kas palīdz paveikt labāku darbu aizsardzībā," skaidroja Bertāns.

Pērn izslēgšanas spēlēs neiekļuvušo "Wizards" vienību nomāc komandas līdera un saspēles vadītāja Džona Vola savainojums. Volam vien šogad stāsies spēkā 2017. gadā veikts līguma pagarinājums, kas aizsargam ļaus vēl 2022./2023. gada sezonā nopelnīt 46,8 miljonus ASV dolāru. Taču basketbolists pagājušās sezonas laikā savainojumu dēļ aizvadīja tikai 32 spēles līdz pārrāva kreisās kājas Ahilleja cīpslu, kas basketbolistam, visticamāk, neļaus doties laukumā 2019./2020. gada sezonas laikā.

"Zinu, ka no mūsu komandas nesagaida daudz. Taču man, kā arī pilnīgi katram citam puisim šeit, mērķis ir uzvarēt. Zinu, ka būsim labāki nekā cilvēki sagaida. Mums par to ir pārliecība," apņēmību pauda 26 gadus vecais basketbolists.

Vidzemnieka dzīves stāstu sākuši iepazīt arī Vašingtonas mediji. Podkāsta vadītājiem Bertāns stāstīja par bērnībā pavadītajiem treniņiem Rūjienā, savu ģimeni un ilgo pieredzi dažādās Eiropas līgās. Savukārt žurnāliste Kendisa Baknere sociālajā tīklā "Twitter" jau paspēju pieminēt, ka Bertāns telefonā izmanto lietotni, kas ļauj atrast vegānu pārtikas produktus.

"Bērnībā spēlēju visus sporta veidus, kurus varat iztēloties – hokeju, futbolu, volejbolu. Mana otrā aizraušanās ir hokejs. Vēlos kaut varētu to mazliet uzspēlēt, bet man tas nav atļauts. Varbūt varēšu to darīt nākotnē, kad būšu beidzis nodarboties ar basketbolu," podkāstā minēja basketbolists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!