Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola čempionvienības "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups uzskata, ka koronavīrusa Covid-19 pandēmijas radītie finansiālie sarežģījumi palīdzēs samazināt pārlieku augstās spēlētāju algas, funkcionārs izteicās Latvijas Televīzijas raidījuma "Sporta Studija" veidotā diskusijā.

Pašmāju basketbola kluba "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" ģenerālmenedžeris Miks Balodis, "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups, "Ventspils" vienības valdes loceklis Ralfs Pleinics un basketbola kluba "SilJa" galvenais treneris Mārtiņš Gulbis izteica cerību, ka basketbola saime spēs pārvarēt sportam radītās problēmas, pateicoties iesaistīto cilvēku vēlmei strādāt.

Ja esošā ārkārtas situācija neieilgtu pusgadu vai ilgāk, Jaunups esošajā situācijā saskatīja iespēju komplektēt komandu par mazākiem līdzekļiem, kuri vairāk atbilstu spēlētāju varēšanai.

"Visticamāk, kļūšu šausmīgi nepopulārs," izteicās VEF vienības vadītājs. "Tirgus ir tāds, ka, manuprāt, spēlētāju atalgojums bijis ļoti uzpūsts – par ļoti viduvējiem spēlētājiem bija jāmaksā ļoti liela nauda tādēļ, ka jebkura Eiropas valsts bija konkurētspējīga publiskās naudas atbalstītā klubu basketbolā. Šī krīze kaut kādā ziņā ir ļoti pozitīva. Tā nostādīs atalgojumu līmeni tur, kur tam būtu jābūt. Arī aģenti nāks mazliet pie prāta, jo vienkārši citu iespēju vairs nebūs. Kopumā šajā krīzē neko labu neredzu. Bet sudraba maliņu saskatīt var."

Kolēģim piekrita Ralfs Pleinics, kurš gan atgādināja, ka pēdējo gadu laikā Latvijas basketbolistiem pavērsušās iespējas doties darba meklējumos uz ārzemēm. Funkcionārs arī minēja, ka vietējie basketbolisti varētu izvēlēties karjeru turpināt citā nozarē.

"Valstī profesionālais sports būs tik stiprs, cik valsts būs ekonomiski spējīga šo sportu uzturēt. Edgaram ir taisnība – šobrīd mēs ne tuvu netiekam pie saviem labākajiem spēlētājiem. Nevienu nenoniecinot, vakuums jāizpilda un mēs esam spiesti maksāt vairāk nekā varbūt viens otrs būtu pelnījis attiecīgi viņa meistarības līmenim. To, kas notiek, spēlējot ar to meistarības pakāpi, redzam Eiropas kausu rezultātos," par Latvijas divu vadošo klubu atkāpšanos uz zemākas klases starptautiskiem klubu turnīriem atgādināja Pleinics.

Valmieras pilsētas vienības pārstāvis Miks Balodis uzsvēra, ka Latvijas Basketbola savienībai (LBS) būs nepieciešams ieņemt vadošu lomu, palīdzot klubiem tikt galā ar gaidāmajām problēmām. LBS jaunajā valdē tieši Balodis ieņēmis Latvijas vīriešu klubu pārstāvošu lomu.

"Domāju, ļoti svarīgi šobrīd klubiem būs pielāgoties jaunajai situācijai. Lietām būs noteikti jāpieiet radoši un ļoti elastīgi, lai izveidotu klubu ilgtermiņam. Nākamajos gados ne vienmēr nauda spēlēs tik lielu lomu klubu pastāvēšanā. Jau pirms krīzes Latvijas klubu basketbols drusciņ nīkuļoja. Šis ir ļoti pateicīgs brīdis uzstādīt mērķi izveidot sakārtotas, ilgtermiņā dzīvotspējīgas un no politikas neatkarīgas basketbola piramīdas," izteicās Balodis, kurš atgādināja par neseno Jūrmalas basketbola vienības likteni, ko ietekmēja pilsētas domes iztrūkstošais atbalsts.

Savukārt izjukušā kluba galvenais treneris Mārtiņš Gulbis izteica cerību pirmo reizi savā karjerā piedzīvot realitāti, kurā viņa pārstāvētajiem klubiem patiešām ir ilgtermiņa dzīvotspēja.

"Par Mika ideju, ka jāveido klubi ilgtermiņam, sprieda jau pirms pieciem gadiem. Man kā trenerim tas būtu super – ja zināšu, ko varu darīt pēc trim gadiem, varēšu vienā vietā nostrādāt, attīstīt jaunos spēlētājus un atalgojums būs konkrētā laikā, vienalga mazs vai liels. Ja būtu zināms, ka spēlētājiem ir uz trim gadiem līgums, tas arī viņiem izskatītos daudz simpātiskāk. Vai tas dzīvē izpildāms, nav jālemj man. Esmu tikai par to, ka Latvijas basketbolā būtu tādas iespējas gadu no gada. Lai nebūtu neziņa – būs komanda vai nebūs," viedokli izteica Latvijas sieviešu basketbola izlases treneris.

Vienību pārstāvji gan neslēpa, ka vietējo sacensību līmenis nākamsezon varētu zaudēt zināmu daļu profesionalitātes. Tiesa, šobrīd visi komandu vadītāji norādīja, ka martā vēl pāragri ieskicēt klubu finansiālās iespējas.

"Situācija būs diezgan skaidra maija beigās – vai ir pavisam slikti un nākamgad būs amatieru basketbola sezona vai situācija plus mīnus ir atrisinājusies," pauda Jaunups. "Klubu un pašvaldību vadītājiem, kā arī lielajiem klubu atbalstītājiem svarīgi nezaudēt ticību, vēlmi un mīlestību pret spēli. Ja tā nezudīs, tad pēc pusotra mēneša racionāli cilvēki diezgan strauji noorientēsies un pieņems pareizos lēmumus. Ja būs jāspēlē ar 50% no šī gada budžeta, spēlēsim ar 50%."

Savukārt iespēju, ka spēlētāju ikdiena varētu pietuvoties amatieru statusam izteica Pleinics.

"Protams, visiem patīkami, kad skatītāji nāk skatīties uz uzvārdiem un atpazīstamiem spēlētājiem. Par to viņi maksā. Taču mums Ventspilī uz pilsētas čempionātu arī cilvēki nāk skatīties. Tas ir stāsts par naudiņu – būs mazāk naudas, spēlēs ar to, kas ir. Protams, ka slikti, ja cilvēki nebūs tik labi situēti. Varbūt arī slikti, ka kāds uz basketbola spēli nāks pēc sešu septiņu stundu ilgas darba dienas – atstrādās savu maiņu darbā un pēc tam vakarā nāks nospēlēt basketbola kluba "Ventspils" sastāvā Latvijas čempionātā," sprieda "Ventspils" kluba ilggadējais funkcionārs, kurš atgādināja, ka vēl jāsaprot, vai Latvijas klubi sacentīsies savā starpā vai turpinās piedalīties apvienotā līgā ar Igaunijas vienībām.

"Valmiera Glass"/ViA universitātes kluba piemēram varētu sekot citās Latvijas pilsētās, minēja Baloldis. Vienības ģenerālmenedžeris nosauca Jelgavu, kā arī Latgali par Latvijas reģioniem, kuros derētu rast Latvijas augstākās līgas vienību.

"Šī jaunā situācija var noteikti pavērt skatuvi jaunajiem spēlētājiem. Domāju, šobrīd dienaskārtībā vispār nav jautājums par augstskolām un studentiem. Mūsu pieredze ir pietiekami veiksmīga. Mūsu komandā ir kādi četrarpus profesionāli spēlētāji, pārējo sastāvu veido studenti vai sporta skolas vecāko grupu talantīgākie audzēkņi. Šī noteikti varētu būt iespēja reģionos veidot nākotnes basketbola modeli," cerību izteica LBS valdes loceklis.

Apturot nacionālos čempionātus, par Latvijas čempioniem, balsoties uz Latvijas-Igaunijas līgas rezultātiem, šosezon tika atzīti VEF basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!