Foto: F64

"Pafbet" Latvijas-Igaunijas basketbola līgas vienība "SilJa", kas vēl līdz 2019./2020. gada sezonas pārtraukumam tika dēvēta par "Jūrmala"/"Betsafe", atklātā vēstulē paziņojusi, ka Jūrmalas pilsētas domes atbalsta trūkuma dēļ pārtrauc savu darbību.

Portāls "Delfi" kopš 21. februāra vairākkārt uzdevis Jūrmalas pilsētas domei jautājumus par basketbola komandai paredzēto atbalstu, tomēr pagaidām nav saņēmis atbildes.

Pēc basketbola kluba "SilJa" lūguma publicējam viņu skaidrojumu par situāciju:

Jūrmalas dome piekrāpj basketbola komandu

Jūrmalas domes vadītājs un viņa kolēģi, pretēji solītajam un ignorējot oficiāla iepirkuma rezultātus, no 2019. gada augusta vidus, aizbildinoties ar birokrātiskām procedūrām, nebeidzamiem solījumiem un meliem – "paņēma un uzmeta".

Šobrīd spēlētāju un treneru ģimenes ir nostādītas fakta priekšā, ka godīgi nopelnītais netiks atlīdzināts, atstājot bez iztikas avota uz ilgu laiku. Nekāda veida nožēlu vai līdzjūtību par šo cilvēku likteni pilsētas mērs un viņa kolēģi neizjūt.

Komandas pārstāvji līdz pēdējam brīdim uzskatīja, ka veselais saprāts ņems virsroku un Jūrmalas dome izpildīs uzņemtās saistības un piešķirs solīto finansējumu, lai būtu iespēja segt 2019./2020. gada sezonas izmaksas.

Biedrība "Jūrmalai un sportam" organizē un nodrošina basketbola komandas "Silja" (agrāk "Jūrmala Betsafe") darbību.

Pirms priekšlaicīgā sezonas noslēguma notika komandas nosaukuma maiņa – no "Jūrmala Betsafe" uz "SilJa".

Šobrīd Biedrība "Jūrmalai un sportam" konsultējas ar juristiem un apsver iespēju vērsties tiesā ar prasību pret Jūrmalas domi.

BK "SilJa"

Paziņojumu sociālajā vietnē "Twitter" veicis arī komandas galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Basketbola kluba vadība skaidro, ka katra gada beigās pieteikusies atbalsta programmai "Par Jūrmalas pilsētas domes līdzfinansējuma piešķiršanu sporta organizāciju, to pārstāvēto komandu un individuālo sportistu atbalstam". Tas darīts bez garantijas apliecinājuma, balsoties uz savstarpējās sadarbības attiecībām.

Portāls "Delfi" jau rakstījis, ka biedrība "Jūrmalai un sportam" 2019. gada ievadā saņēma 80 tūkstošu eiro lielu atbalstu no pašvaldības. Noslēgtais līgums paredzēja gada otrajā pusē saņemt vēl 60 tūkstošus eiro, kuri tiktu izmantoti 2019./2020. gada sezonas sākumam. Tomēr dome biedrības dokumentāciju par atlikušās summas saņemšanu noraidījusi, uzsver klubs.

Uz 2020. gada finansējumu biedrība "Jūrmalai un sportam" pieteicās 2019. gada 13. septembrī, bet 4. novembrī vērsās pie pilsētas domes vadības ar iesniegumu par vēl nesaņemto naudu. Oficiāla atbilde gan saņemta tikai 2020. gadā, kas pārkāpj Iesniegumu likuma 5.pantu 3.punktu, uzskata vienības vadība.

Likuma punkts paredz, ka "iestāde atbildi pēc būtības sniedz saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi."

Biedrība arī piedalījusies 2020. gada 15. janvārī izsludinātajā iepirkumā "Jūrmalas Sporta skolas audzēkņu treniņu procesa un spēļu pieredzes nodrošināšana augstākās līgas basketbola komandā". Tā 5. februārī esot saņēmusi lēmumu par uzvaru iepirkumā, bet 3. martā ticis atsūtīts apliecinājums, ka iepirkums ir pārtraukts.

Elektronisko iepirkumu sistēmā redzams, ka iepirkumā bija paredzēta 115 702,48 eiro liela līgumcena.

Klubs uzsver, ka aicina Jūrmalas domi nosegt parādu, kas radies laikā posmā no 2019. gada 19. augusta līdz 2020. gada 5. martam. Šī parāda dēļ kluba pārstāvji palikuši bez pelnītā atalgojuma, uzsver vienība.

Tobrīd vēl par basketbola klubu "Jūrmala" dēvētā vienība 2017. gadā pārņēma pilsētas basketbola tradīcijas, aizstājot izjukušo "Jūrmala"/"Fēnikss" komandu. "Jūrmala" vienību visas trīs sezonas pārstāvējis saspēles vadītājs Edgars Jeromanovs, kurš vienlaikus ir kluba prezidents, kā arī valdes loceklis.

Savukārt komandas galvenais treneris bijis Mārtiņš Gulbis, kurš kopš 2019. gada rudens vada arī Latvijas sieviešu izlasi. Klubs bijis pārstāvēts arī Latvijas vīriešu basketbola izlasē, 2019. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā uz valstsvienību tiekot izsauktam Kasparam Vecvagaram.

Vienība 2018. gadā izcīnīja Baltijas Basketbola līgas (BBL) sudraba medaļas, kā arī Latvijas Basketbola līgas (LBL) izslēgšanas spēlēs ieņēma trešo vietu.

Šosezon jūrmalnieki Latvijas-Igaunijas basketbola līgā pirms koronavīrusa radītā pārtraukuma ieņēma sesto vietu 14 komandu konkurencē, bet starp Latvijas komandām atradās ceturtajā pozīcijā, tādējādi izplenoties šo vietu arī līdz galam neizspēlētajā LBL sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!