Foto: F64
Lai gan Latvijas vīriešu basketbols šobrīd meistarīgo spēlētāju skaita ziņā sasniedzis, visticamāk, savu augstāko punktu, pretēja situācija novērojama pašmāju čempionātā. Ja vēl pagaidām modi "Pafbet" Latvijas-Igaunijas basketbola līgā (LIBL) nosaka Latvijas klubi, tad drīz labākās Latvijas vienības varētu apdzīt kaimiņvalsts komandas, paredz Latvijas basketbola aģenti. Viņuprāt, šī situācija klubu basketbolā var atstāt sekas uz nākamo nacionālās izlases paaudzi.

Portāls "Delfi" iepriekš pievērsis uzmanību finansiālajām grūtībām, kurās nonākuši Latvijas augstākās līgas basketbola klubi. Teju visu komandu vadības pārstāvji atzīst, ka vienību budžetu negatīvi ietekmējušas izmaiņas nodokļu politikā attiecībā uz ziedojumiem, kuru vietā nav radīts cits sporta atbalstīšanas instruments. Savukārt pagājušonedēļ ziņots, ka Latvijas basketbola granda "Ventspils" nākotne šobrīd nav skaidra.

Turpinot iesākto tematu, portāls vērsās pie diviem Latvijas basketbola aģentiem Mārtiņa Bērziņa un Raivja Ušacka, lai gūtu ieskatu viņu novērojumos. Nedz viens, nedz otrs nesūkstās, ka pašmāju augstākajā basketbola līgā notiekošais ietekmētu viņu biznesu. Tomēr abi pauž pārliecību, ka situācija ietekmēs basketbola nākotni.

"Tie ir deviņdesmito gadu pirmajā pusē izveidotās Jaunatnes līgas un pēdējās desmitgades klubu sistēmas rezultāti," par vīriešu izlases "zelta paaudzi" izsakās Bērziņš. "Maz var atrast piemērus, ka spēlētāju būtu izauguši ārpus Latvijas. Viņi visi – pat tie, kuri aizbraukuši uz Spāniju – līdz kādam 15 gadu vecumam bijuši šeit un iedvesmojušies no vietējā basketbola. Ja kaut kas fundamentāli nemainīsies, tad pienāks mirklis, kad vairs nevarēsim runāt par tāda līmeņa izlasi."

Izlases spēlētāju pamestā vietējā līga


Aizvadītā vasara bija īpaši zīmīga Latvijas spēlētāju pārēju ziņā. Sadarbību ar valsts čempionvienību "VEF Rīga" neturpināja pieci tās rezultatīvākie pašmāju spēlētāji (Mareks Mejeris, Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis un Andris Misters), nākamo karjeras pieturvietu pēc basketbola kluba "Ventspils" atrada tā līderi Rihards Lomažs un Ingus Jakovičs, bet vienībā "Jūrmala" vairs nespēlē Kaspars Vecvagars un Lauris Blaus.

Finansiālā stāvokļa pasliktināšanos vietējās komandās jūt aģenti, kuri sēžas pie viena galda ar Latvijas klubiem, lai apspriestu savu klientu līguma nosacījumus.

"Profesionālajiem spēlētājiem, kuri vecāki par 23 gadiem, situācija ir pietiekami sarežģīta," neslēpj Bērziņš, kurš savulaik strādāja kā basketbola kluba "Valmiera" ģenerālmenedžeris. "Salīdzinot ar 2014./2015. gada vai 2015./2016. gada sezonām, atlīdzības apmērus spēlētājiem var dalīt ar divi vai pat trīs. Loģiski, ka tāpēc spēlētāji no vietējās līgas brauc uz ārzemēm, kur viņus sagaida augstāks atalgojuma līmenis. Kā profesionāls basketbolists nevari nākotnes vārdā vai Latvijas dēļ spēlēt zem savas tirgus vērtības."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!