Spānijas augstākās līgas (ACB) sezonas noslēguma turnīra spēlē ceturtdien tikās 20 gadus vecie vienaudži Artūrs Kurucs un Artūrs Žagars, Žagara pārstāvētajai Badalonas "Joventut" ar rezultātu 76:74 (16:13, 23:17, 15:21, 22:23) pieveicot Kurucu un Vitorijas "Baskonia".

Veiksmīgu spēles sākumu aizvadīja Žagars, kurš pirmo reizi noslēguma turnīra maču uzsāka pamatpiecniekā. Saspēles vadītājs mazliet vairāk nekā divu minūšu laikā izcēlās ar septiņiem punktiem, bet "Joventut" ceturtdaļu noslēdza, atrodoties vadībā ar rezultātu 16:13.

Otrās ceturtdaļas izskaņā pirmo reizi laukumā devās arī Kurucs, kurš uz brīdi sedza savu draugu no Latvijas pieaugušo un jauniešu izlasēm, bet pēc tam nobloķēja Slovēnijas izlases basketbolista Klemena Prepeliča metienu. 2017. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē Prepeličs pret Latvijas izlasi izcēlās ar 17 punktiem, palīdzot kaldināt Slovēnijas uzvaru tik zīmīgajā mačā. Vadībā pēc divām ceturtdaļām ar rezultātu 39:30 joprojām bija "Joventut".

Kurucs laukumā pavadīja teju visu trešo ceturtdaļu, pārsvarā spēlējot saspēles vadītāja pozīcijā. Cēsnieks ar savu aktivitāti palīdzēja "Baskonia" vienībai pietuvoties līdz rezultātam 51:54, ļoti aktīvi sedzot Prepeliču. Slovēnis divreiz pret Kurucu pārkāpa noteikumus uzbrukumā, bet pats vidzemnieks izcēlās ar divām rezultatīvām piespēlēm un precīzu soda metienu.

Spēles pēdējā desmitminūtē pie iespējām tika abi latvieši, gan Kurucam, gan Žagaram atrodoties laukumā sīvās spēles pēdējās minūtēs. Kurucs atzīmējās ar pirmajiem precīziem metieniem no spēles ACB līgā, realizējot tālmetienu un divsoli.

Savukārt nepilnu minūti pirms spēles beigām Žagars pēc dribla uz groza apakšu ar kreiso roku panāca rezultātu 75:73. Basketbolists aizsardzībā pārkāpa noteikumus, nopelnot piekto personīgo piezīmi, bet tieši viņa grozs ļāva "Joventut" uzvarēt ar rezultātu 76:74.

Artūrs Žagars sezonas pēdējā spēlē laukumā pavadīja 25:18 minūtes, tajās atzīmējoties ar 11 punktiem (3/5 divpunktu metienos, 1/3 trīspunktu metienos, 2/2 soda metienos), četrām izprovocētām piezīmēm, divām rezultatīvām piespēlēm, divām atlēkušajām bumbām, kā arī piecām kļūdām. Laukumā atrodoties Žagaram, Badalonas komanda pretiniekus pārspēja ar 11 punktu pārsvaru, kas bija labākais rādītājs "Joventut" komandā.

Savukārt Kurucs sev īpašajā spēlē atzīmējās ar 15:15 minūtēm, sešiem punktiem (1/1 divpunktu metienos, 1/2 trīspunktu metienos, 1/1 soda metienos), trim izprovocētām piezīmēm, divām piespēlēm, vienu bloķētu metienu un plus/mīnus rādītāju +9.

Ja Žagars tagad piedalījies visās piecās noslēguma turnīra spēlēs, tad Kurucam tā bija pirmā spēle "Baskonia" sastāvā šosezon. Kurucs, kurš šosezon tika izīrēts uz Latvijas klubu "VEF Rīga", iepriekš bija aizvadījis tikai vienu maču ACB, debiju piedzīvojot 2018./2019. gada sezonā.

Šī bija pirmā oficiālā spēle pieaugušo vecumā, kurā tikās abi draugi Kurucs un Žagars. Iepriekš basketbolisti bija spēlējuši viens pret otru Latvijas Jaunatnes basketbola līgā (LJBL) U-14 vecuma grupā.


ACB noslēguma turnīrā A grupā pirmo vietu ar četrām uzvarām četrās spēlēs ieņem Barselonas basketbolisti, tālāk ar trim panākumiem seko Vitorijas komanda, divas uzvaras ir Malagas un Badalonas vienībām, bet vienu reizi triumfējuši Bilbao un Tenerifes klubi. Dalību pusfinālā nodrošinājusi jau "Barcelona" un "Baskonia".

ACB sezona tika pārtraukta pēc 8. marta spēlēm un čempions tiek noskaidrots Valensijā 12 komandu miniturnīrā, kas sākās pagājušajā nedēļā.

Sezonas noslēguma izspēles formāts paredz, ka divās grupās pa sešām komandām katrā, aizvadot viena apļa turnīru, tiks noskaidrotas katras grupas labākās divas vienības. Turpinājumā 28. jūnijā būs pusfināls, bet 30. jūnijā – fināls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!