Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienība Losandželosas "Lakers" svētdien sestajā finālspēlē pieveica Maiami "Heat" komandu, sērijā līdz četrām uzvarām pārspējot pretiniekus un izcīnot 2019./2020. gada sezonas NBA čempionu titulu.

"Lakers" basketbolisti bija pārāki ar rezultātu 106:93 (28:20, 36:16, 23:22, 19:35), bet sērijā uzvarēja ar 4-2.

Lai gan pirmās ceturtdaļas laikā Losandželosas komanda savu pārākumu izrādīja vien pakāpeniski, intriga par uzvarētāju zuda jau otrajā ceturtdaļā, kurā Losandželosas komanda sasniedza pat 30 punktu pārsvaru.

Losandželosas komandas pārliecinošo uzvaru ar "triple-double" kaldināja tās līderis Lebrons Džeimss, kurš sakrāja 28 punktus, 14 atlēkušās bumbas un desmit rezultatīvas piespēles. Savukārt pa 19 punktiem guva Ražons Rondo un Entonijs Deiviss, kurš zem groziem sagrāba 15 atlēkušās bumbas.

Maiami kluba rindās ar 25 punktiem izcēlās Bams Adebajo, bet 12 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles komandas līdera Džimija Batlera kontā.

Losandželosas "Lakers" klubs izcīnījis jau 17 čempionu titulus, atkārtojot Bostonas "Celtics" komandas uzstādīto rekordu. Abi klubi triumfējuši 34 no 74 līgas vēsturē aizvadītajām sezonām. Tiesa, "Lakers" vienība pirmos piecus čempionu titulus izcīnīja, klubam 1940. un 1950. gados spēlējot vēl Mineapolisas pilsētā.

Savukārt pie leģendārā "Celtics" basketbolista Bila Rasela vārdā nosauktā finālsērijas vērtīgākā spēlētājā (MVP) apbalvojuma tika Lebrons Džeimss, kurš šādu godu izpelnījās ceturto reizi karjerā. Uzbrucējs kļuvis par pirmo basketbolistu NBA vēsturē, kas šo balvu izcīnījis, spēlējot trīs dažādās komandās ("Heat", "Cavaliers" un "Lakers").

Maiami "Heat" vienība kluba vēsturē trešo reizi zaudēja NBA finālsērijā, kurā tai bijuši arī trīs panākumi (2006., 2012. un 2013.). Jāuzsver, ka komandai lielāko daļu sērijas nevarēja palīdzēt pēdas savainojumu guvušais Slovēnijas basketbolists Gorans Dragičs, bet veselības likstas traucēja arī komandas līderiem Džimijam Batleram un Bamam Adebajo.

Tādējādi veiksmīgi arī noslēgts Orlando organizētais NBA noslēguma turnīrs, kas pēc Covid-19 pandēmijas radītā pārtraukuma tika aizsākts 22. jūlijā ar pārbaudes spēlēm. Komandas pēc tam atsāka regulārā čempionāta izspēli, bet "burbulis" tika noslēgts ar "play-off".

Latvijas basketbolistu Kristapa Porziņģa pārstāvētā Dalasas "Mavericks" komanda, kā arī Rodions Kurucs ar Bruklinas "Nets" vienību no "play-off" atvadījās pēc pirmās kārtas, bet Anžejs Pasečņiks un Vašingtonas "Wizards" vienība izslēgšanas spēlēm nekvalificējās. Uz Orlando "burbuli" nedevās "Wizards" uzbrucējs Dāvis Bertāns.

Šobrīd sagaidāms, ka 2020. gada NBA jauno spēlētāju drafts norisināsies 18. novembrī, bet līgas komisārs Adams Silvers paredz, ka 2020./2021. gada sezona varētu sākties vien pēc Jaunā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!