Foto: BC Žalgiris

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) nolēmusi novembra nacionālo izlašu spēles Eiropā aizvadīt piektdienā un pirmdienā, tādējādi sperot soli pretī Eirolīgas rīkotājai Eiropas Basketbola līgu savienībai (ULEB). Tā gan izmaiņas savā kalendārā negrasoties veikt, vēsta "Eurohoops.net".

FIBA šādas izmaiņas veikusi cerībā, ka novembra "logā" izlasēm izdosies piesaistīt vairāk Eirolīgas spēlētājus. Pasaules kausa kvalifikācijas spēles novembrī Eiropā tiks izspēlētas piektdien (11. novembris) un pirmdien (14. novembris), tādā veidā sperot labas gribas žestu ULEB virzienā, lai Eirolīgas spēlētāji un treneri varētu pievienoties valstsvienībām.

Šobrīd šāds kalendārs jau publicēts arī FIBA mājaslapā. Pirms tam mači sezonas laikā tika aizvadīti arī ceturtdienās un svētdienās.

Jau vairākus gadus FIBA un ULEB diskusijas par spēļu kalendāriem nav radušas kompromisu. Arī pēc šāda FIBA soļa ULEB izmaiņas savā grafikā negrasoties veikt, ziņo "Eurohoops.net".

Teorētiski Eirolīgas spēlētāji un treneri varētu piedalīties novembra "logā". Piemēram, Pirejas "Olympiacos" komandas basketbolistiem ceturtdienā (10. novembrī) Eirolīgā jāspēlē pret Belgradas "Partizan", bet piektdien Grieķijas izlasei ir kvalifikācijas mačs savā laukumā pret Latviju. Tiesa, tikmēr Grieķijas galvenais treneris Dimitris Itudis spēlē pret latviešiem nevarēs piedalīties, jo 11. novembrī viņam jāvada Stambulas "Fenerbahce" vienība Eirolīgā.

No Latvijas basketbolistiem Eirolīgā spēlē Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris") un Artūrs Kurucs ("Cazoo Baskonia"). Šmitam 10. novembrī ir spēle viesos pret Francijas klubu ASVEL, kamēr Kurucam 11. novembrī paredzēts mačs izbraukumā pret Atēnu "Panathinaikos", tā kā viņa spēlēšana pret Grieķiju acīmredzot nebūs iespējama.

"Eurohoops.net" akcentē - ir maza iespējamība, ka mainīsies arī ULEB nostāja un tā pamainīs kalendāru par labu FIBA spēlēm, kaut gan daži klubi un nacionālās federācijas interesējušās par šādām iespējām.

Latvijas izlase nākamā gada Pasaules kausa kvalifikācijas noslēdzošajā posmā ar piecām uzvarām sešās spēlēs ir grupas līdere un atrodas tuvu iekļūšanai finālturnīrā. 11. novembrī tā viesos spēkosies ar Grieķiju, bet 14. novembrī uzņems Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!