Foto: LETA

Latvijas basketbola leģenda Uļjana Semjonova šobrīd var pārvietoties tikai ratiņkrēslā, turklāt tikai sava dzīvokļa robežās. Pagājušā gada augustā viņai tika amputēta kāja, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Divkārtējā olimpiskā, trīskārtējā pasaules un desmitkārtējā Eiropas čempione Uļjana Semjonova 9. martā atzīmēja 71. dzimšanas dienu. Kā vēsta "Latvijas Avīze", viņa mājās ir piekalta gultai un ratiņkrēslam, jo Uļai, kā viņu dēvē vecāka gadagājuma sporta līdzjutēji, pērnā gada augustā tika amputēta kāja.

"Latvijas Avīzes" sazvanīta, Uļjana Semjonova par savām likstām stāsta nelabprāt un arī nesūdzas, taču balsī jaušams izmisums un tāda kā nolemtības sajūta. "Negribu neko daudz stāstīt, guļu mājās, un viss. Esmu palikusi bez kājas. Nezinu, kas un kā man var palīdzēt… Kāju man neviens atpakaļ nepielipinās."

Leģendārā basketboliste pērn astoņus mēnešus esot pavadījusi rehabilitācijas centrā Vaivaros, tomēr pēc atgriešanās mājās ārstiem nācies pieņemt lēmumu par kājas amputāciju zem ceļgala. Semjonovu apkopj un palīdz radiniece, kas pārcēlusies uz dzīvi pie viņas. Iespēju robežās pa māju Uļjana pārvietojas ratiņkrēslā, taču ārā iziet nav iespējams. "Vairāk guļu un sēžu, ārā netieku. Ar kruķiem pārvietoties nevaru, jo vajag protēzi, taču tas arī neko daudz nepalīdzēs, jo otra kāja man ir pārāk švaka un gandrīz netur svaru."

Iespēju robežās Semjonovai palīdz Latvijas Olimpiešu sociālais fonds (LOSF), kuras vadītāja ilgus gadus bija viņa pati. Fonda vadītājs An­dris Kalniņš regulāri apmeklējot leģendāro basketbolisti, un Dānijā esot noskatīts ratiņkrēsls ar citādu riteņu izvietojumu, lai varētu izbraukt cauri dur­vju ailei. "Mums durvju ailes standarts ir 90 centimetri, un ar tiem ratiņiem, kas ir viņai, ar tiem netiek cauri. Tāpat Uļai būtu nepieciešama acu operācija, tā tika piedāvāta, bet viņa pagaidām no tās ir atteikusies," stāsta Kalniņš.

Viņš arī piebilst, ka Semjonovas situācijā lielāku iniciatīvu gaidījis no basketbolistes bijušajām cīņas biedrenēm, kuras aizbildinās ar aizņemtību. Kalniņš saka, ka viens no variantiem, lai atvieglotu Semjonovas ikdienu, būtu kāds specializēts aprūpes nams, taču basketboliste uz tādu nevēlas doties, bez tam tas izmaksātu ap 3000 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!