Foto: Reuters/ Scanpix/ LETA

Bostonas "Celtics" ar latvieti Kristapu Porziņģi sastāvā šobrīd ir labākā komanda Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Tās līderis ir Džeisons Teitums, taču viņš netiek uzskatīts pat par nopietnu pretendentu uz šīs sezonas vērtīgākā spēlētāja balvu. To, ka tas nav taisnīgi, norādījuši vairāki NBA spēlētāji, tostarp Dreimonds Grīns.

Kā raksta "NBC Sports Boston" apskatnieks Niks Goss, agrāk, lai iegūtu sezonas vērtīgākā basketbolista balvu vai vismaz būt reālam pretendentam uz to, būtu bijis pietiekami būt līderim līgas labākajā komandā. Taču šobrīd šis virziens acīmredzot ir mainījies.

Lielākajā daļā basketbola ekspertu balsojumos par līgas vērtīgāko spēlētāju Teitums nav atrodams pat pirmajā trijniekā. Vēl februārī ESPN rīkotajā aptaujā "Celtics" līderis bija tikai sestajā pozīcijā, kamēr pirmās vietas aizņēma Nikola Jokičs (Denveras "Nuggets"), Šejs Gildžess-Aleksandrs (Oklahomasitijas "Thunder"), Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks"), Luka Dončičs (Dalasas "Mavericks") un Kavai Lenards (Losandželosas "Clippers").

Neizpratnē par Teituma "aizmiršanu" bija vairākkārtējais NBA čempions Dreimonds Grīns no Goldensteitas "Warriors".

"Bostona tuvāko sekotāju Austrumu konferencē apsteidz par astoņu uzvaru tiesu. Vai tiešām cilvēki domā, ka "Celtics" ir tik lieliska komanda, lai Teitums vērtīgākā spēlētāja balsojumos būtu tik zemu?" savā podkāstā "The Draymond Green Show" vaicāja Grīns. "Šī komanda uzvar, Teitums ir tās labākais spēlētājs un viņš rāda labu sniegumu."

"Acīmredzot NBA dramatiski ir mainījušās vērtības. Zinu, kas Teitumam ir jāizdara. Neviens viņu neuztver nopietni, ja vien netiks iegūts NBA čempiontituls. Taču arī pārējie to nav izdarījuši! Pirms MVP balvas titula nebija ne Jokičam, ne Adetokunbo. Arī [pagājušās sezonas MVP] Džoels Embīds nav ieguvis čempiontitulu," norāda četrkārtējais NBA čempions Grīns.

"Varbūt tas ir tādēļ, ka Teitums tika līdz NBA finālam un zaudēja. Tad pārējie varēja teikt: "Jā, tev bija iespēja, bet to izniekoji." Taču tas ir brutāli. Nesaprotu, kāpēc Teitums balsojumos vienmēr atpaliek no citiem," neizpratnē ir Goldensteitas "Warriors" basketbolists.

Goss pieļauj domu, ka Teitums tiek sodīts par saviem panākumiem. Ar šo basketbolistu sastāvā "Celtics" četras reizes sasniegusi Austrumu konferences finālu un vienreiz cīnījusies sērijā par NBA čempiontitulu. Basketbolists to vēl nav ieguvis, bet MVP balva no pēdējām desmit reizēm deviņos gadījumos tikusi spēlētājam, kurš arī vēl nebija ticis pie čempiona gredzena. Vienīgais izņēmums ir Stefens Karijs 2016. gadā.

Teitums šosezon vidēji mačā izceļas ar 26,9 punktiem, 8,5 atlēkušajām bumbām un 4,8 rezultatīvām piespēlēm, no spēles metienus raidot ar 47,5% precizitāti. Goss akcentē, ka nepieciešamības gadījumā aizsargs varētu gūt arī virs 30 punktiem ik mačā, ja viens pats to vēlētos, taču Bostonā ir vairāki augsta līmeņa basketbolisti, kuri arī grib tikt pie metieniem.

Līdz regulārās sezonas beigām atlicis vairāk nekā mēnesis, un "Celtics" ar 45 uzvarām 57 mačos ir pārliecinoši labākā komanda visā līgā. Rietumu konferences līderes "Thunder" un Minesotas "Timberwolves" iekrājušas pa 40 panākumiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!