Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Latvijas Valsts policija sākusi kriminālvajāšanu pret basketbola treneri Andri Steļmahu, pret kuru sākta lieta par seksuāla rakstura darbībām ar 16 gadu vecumu nesasniegušo personu.

Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka noslēgta izmeklēšana kāda sporta trenera lietā un lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanai.

Šīgada pavasarī Andra Steļmaha vārds pirmoreiz plašākai publikai kļuva zināms, pateicoties krāpšanās skandālam Latvijas Sieviešu basketbola līgas bronzas sērijas mačā. Jau strādājot pie šī raksta, par treneri uzpeldēja arvien satraucošāka informācija, kuru aprīļa vidū MVP publicētajā rakstā apstiprināja arī bijusī audzēkne Ieva Tīmane. Viņa pirmoreiz publiski pastāstīja par 2014. gada pavasara notikumiem uz prāmja ceļā uz Stokholmu, kad treneris skūpstījies ar tolaik vien 14 gadus veco meiteni.

Drīz pēc tam policijā sākta krimināllieta, kas pēc mazāk nekā gada noslēgta un tiek virzīta tālāk prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Kriminālprocess uzsākts 2023. gada 21. aprīlī, pamatojoties uz cietušās iesniegumu par to, ka no 2014. gada līdz 2015. gadam sporta treneris, pie kura viņa tajā laikā trenējās, bija veicis ar viņu seksuāla rakstura darbības, apzinoties, ka viņa nebija sasniegusi 16 gadus.

Valsts policija norāda, ka kriminālprocesa gaitā tika noskaidrots, ka līdz cietušās 16 gadu vecumam abu starpā bijušas labprātīgas dzimumattiecības, kuras cietusī slēpusi no vecākiem un draugiem. Pēc vairākiem gadiem, kad cietusī sasniegusi pilngadību, attiecības eskalējušas ar abu pušu laulību, kas īsi pēc tās noslēgšanas izirusi.
Tāpat izmeklēšanas gaitā netika gūtas ziņas par to, ka aizdomās turētajam būtu bijušas seksuāla rakstura attiecības ar citām nepilngadīgām personām.

Izvērtējot kriminālprocesā pierādītos apstākļus, policija ierosināja prokuratūru saukt personu pie kriminālatbildības par četriem atsevišķiem noziedzīgiem nodarījumiem (vienu mazāk smagu un trim smagiem noziedzīgiem nodarījumiem) saskaņā ar:
• Krimināllikuma 161. pantu par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kas nav sasniegusi sešpadsmit gadus;
• Krimināllikuma 161. pantu par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu (Krimināllikuma redakcija līdz 2014. gada 13. jūnijam);
• Krimināllikuma 162. panta pirmo daļu par netiklām darbībām ar nepilngadīgo, ja to ir izdarījusi pilngadīga persona (Krimināllikuma redakcija līdz 2014. gada 13. jūnijam).

Par smagāko no minētiem noziegumiem personai, ja tā tiks atzīta par vainīgu, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskai darbs.

Pēc skandāla sākuma Steļmahu atstādināja no darba Jūrmalas Sporta skolā, bet vēlāk viņš atsāka trenēt trenē 16-18 gadus vecu meiteņu basketbola grupu. Pagājušā gada rudenī viņš gan darbu Jūrmalas Sporta skolā atstāja un sāka darbu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības Īpašumu pārvaldes Saimnieciskā nodrošinājuma nodaļ, kurā joprojām strādā kā galvenais saimniecības pārzinis.

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) mājsalapā pieejamā informācija liecina, ka Steļmaham joprojām ir basketbola trenera B līmeņa sertifikāts. LSFP pagājušajā gadā nevēlējās atņemt Steļmaham basketbola trenera licenci, aizbildinoties, ka policija nav noslēgusi izmeklešanu.

"Kad policija izvērtēs, tad arī pieņemsim lēmumus. Šobrīd ir konstatēti ētikas pārkāpumi, bet ne tādi, lai atņemtu licenci. Lietā nekāds punkts nav pielikts, jo gaidām policijas lēmumu. Ja [policija] atradīs pārkāpumus pietiekamā apmērā, tad lemsim par [sporta speciālista] sertifikāta atņemšanu," rudenī portālam "Delfi" skaidroja sporta speciālistu sertifikācijas komisijas vadītāja Agita Ābele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!