Foto: PantherMedia/Scanpix

Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) liek dažādus šķēršļus un neļauj publicēt kādu pētījumu, kurā daudzi vadošie vieglatlēti atzīstas antidopinga kodeksa pārkāpumos, vēsta izdevums "Sunday Times".

Vācijas pilsētas Tubingenas universitātes pārstāvji pētījumu veica pirms četriem gadiem pasaules čempionāta laikā Dienvidkorejā. Tajā apmēram trešdaļa sportistu atzīst, ka iepriekšējo 12 mēnešu laikā viņiem bijuši antidopinga kodeksa pārkāpumi, bet IAAF bloķē šī pētījuma rezultātu publicēšanu.

IAAF pamato, ka joprojām ar universitāti risinās pārrunas par publicēšanu, bet pats pētījums "bijis neatkarīgs zinātniskais projekts un to nepārraudzīja IAAF". "Sunday Times" norāda, ka "tas ir nopietns žurnālistikas brīvības pārkāpums", taču IAAF uz to atbildējis, ka notiek pārrunas starp pētījuma autoriem un Pasaules antidopinga aģentūru (WADA).

Pēc "Sunday Times" rīcībā esošās informācijas, pētījumā atklājies, ka 29-34% no 1800 sportistiem ir pārkāpuši antidopinga kodeksu. Mēnesi pēc pētījuma zinātniskā darba autoriem nācies parakstīties par rezultātu publiskošanu.

Tomēr tagad pētījums nonācis pie "Sunday Times" un Vācijas telekompānijas "ARD/WDR". "Pierādījumi liecina, ka dopings ir laši izplatīts starp elites sportistiem, un tas netiek pietiekoši kontrolēts, lai gan ir iespējams veikt nepieciešamās bioloģiskās pārbaudes," teikts pētījuma secinājumos.

Jaunais skandāls saistībā ar IAAF uzvirmojis tikai dažas dienas pēc tam, kad vieglatlētikas vadībai nācās taisnoties par atklātībā nonākušiem 5000 sportistu 12 000 dopinga pārbaužu rezultātiem. Divu antidopinga speciālistu veiktie pētījumi liecina, ka laika posmā no 2001. līdz 2012. gadiem apmēram trešdaļa no medaļām pasaules čempionātos un olimpiskajā spēlēs izcīnīja sportisti, kuriem ir aizdomīgi dopinga pārbaužu rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!