Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Sebastjans Koe piedraudējis ar diskvalifikāciju Kenijas sportistiem, ja izrādīsies ka šīs valsts Vieglatlētikas federācijas darbs neatbilst Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) kodeksam, vēsta BBC.

Kenija ir nokavējusi termiņu pierādījumu iesniegšanai WADA, ka tās sportistu rezultāti nav panākti ar aizliegto preparātu palīdzību. Aizdomas par sistemātisku dopinga lietošanu un korupciju Kenijas vieglatlētikā palielinājušās pēc vairāku sportistu pieķeršanas un ziņām par naudas izspiešanu. Kopš 2011. gada vairāk kā dažāda līmeņa 40 šīs valsts vieglatlētu ir pieķerti dopinga lietošanā.

Pēdējā pasaules čempionātā 2015. gadā Kenijas sportisti izcīnīja deviņas zelta medaļas.

"Mums ir jābūt krietni vien proaktīvākiem" izteicies IAAF prezidents. "Mēs saprotam, ka reputāciju bojā salīdzinoši neliels valstu skaits, bet, ja tas nozīmē šo valstu izslēgšanu no pasaules čempionāta vai olimpiskajām spēlēm, mēs esam gatavi to darīt."

"Zinu, ka WADA cieši seko Kenijas Antidopinga aģentūras darbam. To mēs, saprotams, novērojam arī IAAF, tā kā šis darbs notiek."

Otrdien, 16. februārī, ar paziņojumu par atkāpšanos no amata klajā nāca Kenijas Vieglatlētikas federācijas prezidents Isaks Mvangi, kurš tiek turēts aizdomās par izspiešanu.

Kā zināms, pēc WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojuma par dopingu Krievijā šīs valsts Vieglatlētikas federācija tika diskvalificēta un krievu vieglatlētiem draud nepielaišana Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Ja līdzīgas sankcijas tiks pieņemtas attiecībā uz Keniju, arī šīs valsts sportistiem četrgades galvenās sacensības ies secen.

Uz cīņu ar dopingu aicina arī paši Kenijas sportisti - nupat bijušais pasaules rekordists maratonā, pašreizējais Kenijas Profesionālo sportistu asociācijas prezidents Vilsons Kipsangs aicinājis Kenijas valdību aktīvāk un stingrāk cīnīties pret aizliegto preparātu lietošanu, nosakot par to kriminālatbildību. "Mums visiem ir jāiesaistās cīņā pret dopingu, jo ja mūs diskvalificēs, Kenija vairs nebūs tā, kas bija," viņš izteicies izdevumam "Daily Nation". "Mēs esam valsts, kas savu vārdu iekarojusi kā vieglatlētikas lielvalsts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!