Foto: F64

Pateicoties šķēpmetēja Zigismunda Sirmā zelta medaļai, nupat aizvadītais Eiropas čempionāts vieglatlētikā jānosauc par veiksmīgi aizvadītu, norādīja Latvijas izlases direktors Dmitrijs Miļkevičs.

Tieši 24 gadus vecais Sirmais atnesa Latvijai vienīgo medaļu Amsterdamā notikušajā Eiropas čempionātā, kad viņš finālā negaidīti šķēpu raidīja 86,66 metrus tālu, kas viņam ir jauns personiskais rekords, iepriekšējo rekordu pārspējot par pieciem centimetriem.

"Esam izcīnījuši zelta medaļu - ar to jau vien pietiek, lai čempionāts izlasei būtu veiksmīgs. Tomēr gaidījām vairāk no dažiem citiem sportistiem un cerējām uz Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīviem, kurus neizdevās izpildīt. Mareka Ārenta sestā vieta kārtslēkšanā arī bija labs sasniegums. Ja viņš pirmajā mēģinājumā būtu pārvarējis 5,50 metrus, būtu bijusi bronzas medaļa. Tas bija patīkams pārsteigums. Izņemot skrējējas Agatas Strausas rezultātu pusmaratonā, pārējie nostartēja savā līmenī. Arī Madara Palameika varēja nedaudz labāk, taču tie ir lielie mači, kuros sezonas labākie atlēti var mest tuvu," izteicās Miļkevičs. "Diemžēl trīs sportisti - Līna Mūze, Aiga Grabuste, Līga Velvere - guva traumas, bet kopumā daudziem sportistiem bija savainojumi. Iespējams, tas bija saistīts ar aukstumu, vai arī celiņš nebija tik labvēlīgs."

Tieši Mūzes trauma uzskatām par vissāpīgāko, jo viņa jūnijā izpildīja Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu, bet Eiropas čempionāta pirmajā metienā viņai plēstas krusteniskās saites un ieplaisājis menisks, kas liks ārstēties aptuveni astoņus mēnešus.

"Olimpiskajās spēlēs vajag turpināt tradīcijas un atvest kādu medaļu. Ceram uz šķēpmetējiem, tāpat arī Mareks [Ārents] un visi pārējie var parūpēties par pārsteigumu, tās ir lielas sacensības, kur jebkas var gadīties. Jau redzējām piemēru šķēpa mešanā, kur vācietis Tomass Rēlers pirms pāris nedēļām meta virs 91 metra, bet Eiropas čempionāta finālā viņa raidījumi bija par desmit metriem tuvāk. Tā ir spriedze. Uzvar tas sportists, kurš attiecīgajā brīdī ir psiholoģiski stiprs, var visu sagremot un koncentrēties startam. Viegli nav, jo īpaši, ja atlēts ir līderis un no viņa gaida uzvaru - tas dod papildu uztraukumu. No personīgās pieredzes zinu, ka dažiem sportistiem tas ir par daudz un viņi to nespēj izturēt," atklāja Miļkevičs.

Olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam. Pirmdien visos sporta veidos noslēdzās atlase, bet jau ceturtdien plānots izziņot galīgo Latvijas izlases sastāvu.

Sagaidāms, ka Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs ap 30 sportistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!