Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) pirms Londonā gaidāmā pasaules čempionāta pirmdien paziņoja, ka par dopinga pārkāpumiem diskvalificētajai Krievijai tiek saglabāts sods un nav manāms ievērojams progress cīņai pret dopingu.

Pēc labi zināmā Ričarda Maklārena ziņojuma, kurā Krievija apsūdzēta plaša mēroga dopinga programmas realizēšanā, IAAF diskvalificēja Krievijas vieglatlētus uz nenoteiktu laiku. Lai gan atsevišķās sacensībās ik pa laikam dažiem Krievijas vieglatlētiem atļauts startēt kā neatkarīgajiem sportistiem, visa Krievijas vieglatlētu saime uz nenoteiktu laiku ir atstādināta no sacensībām ārpus valsts robežām. Krievijas vieglatlēti pērn nedrīkstēja startēt Rio olimpiskajās spēlēs, bet tagad pirmo reizi nedrīkstēs startēt arī pasaules čempionātā.

Tiesa, IAAF norāda, ka 19 krievu vieglatlēti drīkstēs startēt kā neitrāli sportisti, jo viņi ir izpildījuši IAAF prasības un pierādījuši sevi kā "tīri sportisti", kas iesaistās cīņā pret dopinga lietošanu.

"IAAF padome vienbalsīgi atbalstīja ziņojumu (par situāciju ar Krievijas komandu). Progress ir redzams, bet joprojām ir svarīgas problēmas, kas ir dienas kārtībā," sacīja IAAF neatkarīgais izmeklētājs Rūne Andersens. "Mums radās iespaids, ka viņi patiešām vēlas izpildīt visas prasības. Ir jāstrādā kopīgi ar Krievijas pārstāvjiem, lai rastu "zāles". Galvenā problēma – nav veikts pietiekams skaits pārbaužu."

Pēc Andersona teiktā, Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA) gada laikā vajadzētu veikt ap 19 000 pārbaužu, bet šobrīd šis skaitlis ir krietni mazāks. Andersons norādījis, ka ir mainījusies attieksme, bet Krievijas puses rīcība to pilnībā neparāda. Maklārena ziņojumā teikts, ka Krievijā dopinga problēma realizēta valstiskā līmenī, tomēr Krievijas puses joprojām to nav aptvērusi, uzskata Andersons. "Tas ir jāatrisina," bilst IAAF pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!