Foto: AP/Scanpix/LETA
Pārkāpjot pasaules antidopinga kodeksu, divu gadu diskvalifikāciju saņēmis pasaules ātrākais cilvēks – pasaules čempions 100 metru sprintā, ASV vieglatlēts Kristians Kolmens.

Sportists diskvalificēts līdz 2022. gada 13. maijam, līdz ar to viņš nedrīkstēs startēt Tokijas olimpiskajās spēlēs nākamajā vasarā. Sportistam ir dotas 30 dienas, lai iesniegtu apelāciju, un Kolmens to darīs, norādījis viņa advokāts Novards Džeikobss.

Kolmans 12 mēnešu laikā trīs reizes nebija sasniedzams dopinga testu veikšanai, līdz ar to viņš jūnijā saņēma pagaidu diskvalifikāciju, bet tagad tā aizstāta ar oficiālu divu gadu diskvalifikāciju.

Augstākā līmeņa sportistiem speciālā platformā ir jānorāda sava atrašanās vieta un laiks, kad antidopinga aģentūras pārstāvji var veikt testus. Ja gada laikā trīs reizes norādītajā laikā un vietā sportists nav sasniedzams, tad tas ir piemērots kā dopinga pārkāpums.

Vieglatlētikas Integritātes apvienība (AIU), kas ir vadošā organizācija šajā sporta veidā cīņā pret dopinga lietošanu, paziņojumā norāda, ka "nav pamata aizdomām, ka sportists kādreiz ir lietojis aizliegtas vielas". AIU gan bilst, ka šo lietu izmeklēs pēc visaugstākajiem standartiem.

Kolmens šobrīd tiek uzskatīts par pasaules ātrāko cilvēku pēc Useina Bolta ēras beigām. Amerikāņa personiskais rekords 100 metru sprintā ir 9,76 sekundes, kas ir sestais ātrākais laiks vieglatlētikas vēsturē. Kolmenam pieder pasaules rekords 60 metru sprintā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!