Foto: Publicitātes foto
Pasaules čempionātam skriešanā, kas Rīgas ielās norisināsies 1. oktobrī, cīņai par medaļām un čempionu tituliem pieteikti pieci pasaules rekordu īpašnieki, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Kopumā startiem Rīgā pieteiktas 56 nacionālo valstu izlases ar 348 elites skrējējiem – 151 dāmu un 197 kungiem, kas Latvijas galvaspilsētā sacentīsies par čempionu tituliem trīs distancēs: jūdzē, piecos kilometros un pusmaratonā.

Dalībai visu distanču masu startos, kuros iespēja vienā trasē izskrieties ar pasaules ātrākajiem, tiekot pie oficiālajām pasaules čempionāta medaļām, dota ikvienam, organizatori aicina reģistrēties līdz 29. septembrim. Cīņas par čempionu tituliem klātienē Rīgas ielās varēs vērot ikviens sporta fans, savukārt tiešraidi translēs Latvijas Televīzija.

Iespējami pasaules rekordi jūdzē Rīgā


Jūdzes skrējienā, kas Rīgā pirmo reizi piedzīvos oficiāli apstiprinātu pasaules čempionātu, kenijiete Feita Kipjegona varētu uzstādīt jaunu pasaules rekordu. Rīgā viņa noslēgs vienu no iespaidīgākajām sezonām pasaules vieglatlētikas vēsturē. Daudzkārtējā pasaules un olimpiskā čempione šosezon ir jau uzstādījusi pasaules rekordus 1500 metros, jūdzē un 5000 metros stadionā. Skrējiens Rīgā būs Feitas debija šosejas jūdzē, distancē, kuras pasaules rekordu Kipjegona varētu alkt pievienot savam jau tā sensacionālajam CV.

Kipjegonai jūdzē pievienosies arī citas pasaules zvaigznes: šī gada sudraba medaļas īpašniece pasaules čempionātā 1500 metru distancē etiopiete Diribe Velteja, kā arī viņas tautiete Freveinija Hailu un austrāliete Džessa Hala. Gan Hailu, gan Hala ir starp astoņām visu laiku labākajām jūdzes skrējējām stadionā. Nevar nerēķināties arī ar 3000 metru šķēršļu skrējiena pasaules rekorda īpašnieci kenijieti Beatrisi Čepkoeču, kura arī startēs jūdzē.

Vīriešiem jūdzes distancē pieteikts amerikānis Sems Prekels, kurš kļuvis par pirmo oficiālo pasaules rekorda īpašnieku šosejas jūdzē. Viņš Rīgā aizstāvēs savu titulu, sacenšoties ar tautieti Hobsu Kesleru, etiopieti Tedesu Lemi un kenijiešiem Reinoldu Čeriotu un Kjumbi Munguti. Arī vīriešiem jūdzes distancē, pateicoties lieliskam dalībnieku sarakstam, visticamāk gaidāms pasaules rekorda labojums.

Līderi pasaules čempionātā piecu kilometru distancē

Pēc uzvaras pasaules čempionātā krosā februārī Bathurstā kenijiete Beatrise Čebeta Rīgā piecu kilometru distancē cīnīsies par savu otro pasaules čempiones titulu šogad. Lai sacensības uzturētu intrigu, šai distancei pieteikta arī pasaules rekorda īpašniece piecu kilometru sieviešu un vīriešu kopējā startā Ejgajehe Taje, olimpiskā čempione 3000 metru šķēršļu skrējienā Peruta Čemutaja un japāniete Nozomi Tanaka, kura skries divas pasaules čempionāta distances, arī šosejas jūdzi.

Trīs no četriem ātrākajiem vīriešiem pasaules vēsturē sacentīsies par čempiona titulu piecu kilometru distancē: etiopietis un pasaules rekorda īpašnieks Berihs Aregavi, viņa tautietis Jomifs Kejelča un kenijietis Nikolass Kipkorirs. Aregavi pasaules rekordu (12:49 minūtes) uzstādīja Barselonā 2021. gada nogalē. Tajās pašās sacensībās pasaules rekords tika fiksēts arī Tajai - 14:19.

Rekordisti pasaules čempionātā pusmaratonā

Pusmaratonā gan kenijiete Peresa Jepčirčira, gan ugandietis Jakobs Kiplimo aizstāvēs savus pasaules čempionu titulus. Jepčirčirai, kura ir olimpiskā čempione maratonā un uzstādījusi pusmaratona pasaules rekordu startā tikai sievietēm 1:05:16, uzvarot un iegūstot zeltu pasaules čempionātā pusmaratonā Gdiņā, konkurenci sastādīs Kenijas 2023. gada labākā skrējēja Irīna Jepčumba Kimais, pasaules čempionāta krosā sudraba medaļas ieguvēja Tsigija Gebreselama, vāciete Konstance Klosterhalfena, kā arī amerikāniete Sāra Hola.

Vīriešu konkurencē favorītu rindās iekļaujami arī etiopietis Džemals Jimers Mekonens, pasaules sudraba medaļas ieguvējs 10 000 metros kenijietis Daniels Simius Ebenjo un Eiropas rekordists piecu kilometru distancē Žimijs Gresjē no Francijas.

Pasaules čempionāta Rīgā 1. oktobra programma

Pasaules čempionāta Rīgā elites skrējieni sāksies ar piecu kilometru distanci sievietēm, kuras Akmens tilta pakājē startēs plkst. 11.50, bet noslēgsies ar pusmaratonu vīriešiem, kas kopā ar pusmaratona distances masu skrējiena dalībniekiem Akmens tilta pakājē startēs plkst. 14.15.

10:00 5 km, masu starts, Akmens tilts
11:30 Jūdze, masu starts, Mākslas muzejs
11:50 5 km, elites sievietes, Akmens tilts
12:15 5 km, elites vīrieši, Akmens tilts
13:00 Jūdze, elites sievietes, Mākslas muzejs
13:10 Jūdze, elites vīrieši, Mākslas muzejs
13:30 Pusmaratons, elites sievietes, Akmens tilts
14:15 Pusmaratons, elites vīrieši, masu starts un stafete, Akmens tilts

Masu starti, kas noritēs līdzās elites sacensībām, jebkuram skriešanas entuziastam sniedz iespēju gan tikt pie pasaules čempionāta medaļām, gan izskriet čempionātu trases. Vienlaikus ikviens skriešanas līdzjutējs ir aicināts atbalstīt un skatīties, kā pasaules labākie no labākajiem skrējējiem cīnās par čempionu tituliem.

Oficiālais elites starta saraksts tiks publicēts mājaslapā www.riga23.com līdz nedēļas beigām. Reģistrēties pasaules čempionātam skriešanā masu startiem ikvienam interesentam iespējams līdz 29. septembrim, savukārt līdz 15. septembra pusnaktij to iespējams izdarīt par izdevīgāku dalības maksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!