Foto: Latvijas Volejbola federācija

Latvijas jaunais pludmales volejbolists Kristians Fokerots attaisnots dopinga pārkāpumos un drīkstēs startēt Parīzes olimpisko spēļu atlasē, kas šonedēļ risināsies Jūrmalā.

Latvijas Volejbola federācija (LVF) valde 29. maijā pieņēma lēmumu, kas liedz Fokeortam startēt olimpiskajā atlasē. LVF lēmums liegt sportistam piedalīties sacensībās bija pamatots ar Latvijas Antidopinga biroja (LAB) iesākto lietu par antidopinga kodeksa pārkāpumiem. Neoficiāli izskanējis, ka Fokerots gada laikā trīs reizes nav bijis pieejams antidopinga aģentūras pārstāvjiem, kas kvalificējas kā dopinga pārkāpums.

Tomēr tagad LAB izbeidzis lietu pret Fokerotu, bet LVF līdz ar to anulējusi savu iepriekšējo lēmumu. Tādējādi Fokerots drīkstēs palīdzēt Latvijai cīnīties par olimpisko ceļazīmi.

LVF valdes priekšsēdētājs Arnis Tunte portālam "Delfi" sacīja, ka gadījums ir interesants, bet sīkāk viņš šobrīd nekomentēja notikušo, lai neizpaustu kādu iespējamu konfidenciālu informāciju.

LAB direktors Mārtiņš Dimants sarunā ar Latvijas Radio atzina, ka notikušajā saskatāma LBA vaina. "Ņemot vērā labākās prakses vadlīnijas, man vairs nav pārliecības, ka tika izdarīts viss nepieciešamais, lai sasniegtu sportistu viņa atrašanās vietā. Pārāk plaši izpaust detaļas šobrīd nav iespējams, bet ir konstatēts fakts, ka ierašanās laiks ir pietiekami īss vai pat nesamērīgi īss. Sportists ir bijis mājās, bet tā bija agrā rīta stunda. Tāpēc pastāv ļoti liela iespēja, ka sportistu neizdevās sasniegt viņa dzīves vietā," sacīja Dimants.

Pēc Dimanta teiktā, kontrolieris konkrētajā pārbaudē pie Fokerota dzīvesvietas pavadījis mazāk nekā 12 minūtes un devies prom. Lai gan antidopinga kodeksā tas nav rakstīts, bet labā prakse paredzot, ka kontrolieris sportista dzīvesvietā uzgaida stundu. Šajā situācijā Starptautiskajā antidopinga kodeksā un noteiktajās antidopinga aģentūru vadlīnijās novērojamas nesakritības.

"Starptautiskais kodekss nenosaka, ka kontrolierim pie sportista durvīm būtu obligāti jāpavada stunda. Tajā pašā laikā vadlīnijas, kuras ir integrējamas antidopinga organizāciju darbā, pasaka, ka ir vēlams pie durvīm atrasties vismaz stundu, klauvējot ik pa 15 minūtēm. Tā kā tas netika ievērots, man ir jāatzīst, ka neesam vadījušies pēc labākās prakses vadlīnijām," Latvijas Radio skaidroja Dimants.

19 gadus vecajam Fokerotam, kurš spēlē duetā ar Mārtiņu Pļaviņu un šopavasar palīdzēja arī Latvijas U-20 volejbola izlasei iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā, par pārkāpumiem draudēja 18 mēnešu diskvalifikācija. Par līdzīgu pārkāpumu savulaik uz 18 mēnešiem tika diskvalificēts Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs.

Pļaviņa un Fokerota duets maijā Jūrmalā uzvarēja Latvijas pāru atlasē startam Eiropas Volejbola federācijas (CEV) 2024.gada Nāciju kausā jeb Parīzes olimpisko spēļu (OS) kvalifikācijā, bet otro vietu ieņēma Ardis Daniels Bedrītis un Artūrs Rinkevičs.

Nāciju kauss Jūrmalā ar divu Latvijas vīriešu un divu sieviešu pludmales volejbola pāru līdzdalību norisināsies no 13. līdz 16. jūnijam. Gan vīriešiem, gan sievietēm par vietu olimpiskajās spēlēs cīnīsies 12 komandas.

Sieviešu konkurencē Nāciju kausā Latviju pārstāvēs Anija Ozoliņa/Anete Namiķe un Marta Ozoliņa/Luīze Skrastiņa.

Tikai uzvarētāji gan vīriešu, gan sieviešu turnīrā nopelnīs savai valstij kvotu dalībai Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!