Latvijas volejbola izlase pirmo reizi sasniegusi Eiropas čempionāta finālturnīra izslēgšanas spēles, ceturtdien zaudējumu pēdējā D apakšgrupas spēlē Tallinā piedzīvojot Igaunijas valstsvienībai.

Igaunijas izlase izrādīja cienījamu pretestību 2020. gada olimpiskajiem čempioniem Francijas valstsvienībai, bet zaudēja ar rezultātu 0-3 (18:25, 17:25, 19:25). Lai iekļūtu nākamajā kārtā, ziemeļu valstsvienībai derēja tikai sensacionāla uzvara.

Šis zaudējums palīdzēja Latvijas valstsvienībai nodrošināt ceturto vietu savā grupā. Valstsvienība svētdien Ostravā astotdaļfināla spēlē tiksies ar B grupas uzvarētāju Itālijas izlasi. Itāļi ceturtdien ar panākumu pret Čehijas volejbolistiem izcīnīja piekto uzvaru piecās spēlēs. Pāra uzvarētāja ceturtdaļfinālā tiksies ar Vāciju vai Bulgāriju.

Latvija Eiropas čempionāta finālturnīrā atgriezusies pēc 26 gadu pārtraukuma. 1995. gadā latvieši turnīru noslēdza 11. vietā 12 komandu konkurencē. Turnīrs izaudzis līdz 24 komandu skaitam, kas neļauj viennozīmīgi salīdzināt abu izlašu sasniegumus.

Latvijas izlase jau apakšgrupas pēdējās divas kārtas savā ziņā gaidīja iznākumus citās spēlēs. Tai otrdien un trešdien izpalīdzēja Horvātijas izlase, kas pieveica attiecīgi Igauniju un Slovākiju, neļaujot abām valstsvienībām apsteigt Latviju turnīra tabulā.

Savukārt ceturtdienas pirmajā spēlē latviešiem vajadzīgo rezultātu nodrošināja Vācijas izlase, kas pieveica Slovākijas valstsvienību. Vācija uzvarēja ar rezultātu 3-2 (25:20, 25:17, 25:27, 25:27, 15:9).

Pirmos divus setus pārliecinoši uzvarēja vācieši, slovākiem ne reizi neizvirzoties vadībā. Trešo setu labāk uzsāka Slovākija, panākot divu līdz triju punktu pārsvaru. Pēc Tobiasa Krika bloka Vācija tika pie divu punktu pārsvara (16:14), taču slovāki atbildēja ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem.

Pēc Tomāša Kriško uzbrukuma slovāki atkal panāca 22:19. Vācija pietuvojās līdz 21:22, taču tad zaudēja divus punktus pēc kārtas. Ar trim bezatbildes punktiem Vācija novērsa trīs setbumbas, taču ar diviem sitieniem autā zaudēja setu (25:27).

Vācijai dodot iespējas izspēlēties rezervistiem, ceturtais sets noritēja līdzīgā cīņā, nevienai no komandām negūstot lielāku pārsvaru par diviem punktiem. Seta galotnē veiksmīgāka izrādījās Slovākija, kas uzvarēja ar 27:25.

Piektajā setā Vācija pēc Ģērģa Grocera uzbrukuma panāca 6:3 un novadīja spēli līdz uzvarai – 15:9 pēc Antona Brēmes uzbrukuma pirmajā tempā.

Rezultatīvākais Vācijas rindās ar 24 punktiem bija Grozers, pa 11 punktiem pievienoja Rubens Šots un Morics Reiherts, desmit punktus – Brēme.

Slovākijas labā Kriško guva 16 punktus, bet ar 11 punktiem izcēlās Peters Mihalovičs un Matejs Patāks.

D apakšgrupā pirmo vietu ar piecām uzvarām piecās spēlēs un 15 punktiem ieņem Francija, bet ar 11 punktiem piecos mačos finišēja Vācija. Trešā ar trīs uzvarām piecās spēlēs un septiņiem punktiem ir Horvātija, bet Latvijai četrās cīņās ir viena uzvara un pieci punkti. Piecus mačus aizvadījusī Slovākija finišēja ar vienu uzvaru un četriem punktiem, bet pēdējā palika Igaunija, kura atzīmējās ar vienu uzvaru un trim punktiem.

Laikus vietu astotdaļfinālā nodrošināja arī Ukrainas izlase, kuru vada treneris Uģis Krastiņš. Ukraiņi kā A apakšgrupas trešās vietas ieguvēji sestdien Gdaņskā tiksies ar Krievijas volejbolistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!