Foto: F64
Visām Latvijas komandām šonedēļ Jūrmalā notiekošajā "Beach Pro Tour - Elite 16" pludmales volejbola turnīrā mērķis ir izcīnīt pēc iespējas augstākas vietas, preses konferencē pirms sacensībām teica trīs Latvijas pludmales volejbola pāru treneris Rihards Finsters.

"Beach Pro Tour - Elite 16" turnīrs ar kvalifikācijas sacensībām sāksies jau trešdien, bet pamatsacensību sākums paredzēts dienu vēlāk. Turnīrā startēs seši Latvijas pāri, no kuriem trīs trenē Finsters. Viņa pārraudzībā ir Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš, Ardis Bedrītis un Artūrs Rinkevičs, kā arī Varvara Brailko un Deniela Konstantinova.

"Par mērķiem daudz nevaru pateikt, jo katrai komandai mērķi ir visaugstākie, un tas ir pašsaprotami," stāstīja Finsters. "Runājot par gatavošanos ar Aleksandru un Jāni, Ardi un Artūru - esam bijuši vairākās nometnēs. Šosezon ir bijuši labi rezultāti, kaut arī pēdējie nav bijuši tik veiksmīgi. Tas varbūt nav liels mīnuss pirms šī turnīra, jo iedod mazu asumiņu, lai sakoncentrētos uz šo turnīru."
Viņš arī izcēla, ka duets Bedrītis/Rinkevičs, kuri pagājušajā "Challenger" turnīrā spēja kvalificēties pamatsacensībām, arī šajā turnīrā var pārvarēt kvalifikācijas kārtu, ja kortos spēs parādīt savu labāko spēli.

Savukārt, runājot par meiteņu pāri Brailko/Konstantinovu, treneris norādīja, ka viņām pagaidām nav tik liela pieredze augsta līmeņa turnīros.

"Viņām nav tik liela pieredze, bet jāpateicas, ka ir šāds turnīrs arī Latvijā, un šīm komandām ir iespēja pret augsta ranga spēlētājiem gūt pieredzi. Tas noteikti ir pluss ne tikai manām komandām, bet arī visām pārējām," teica Finsters. "Esmu dzirdējis arī no citām komandām, ka visi ir sajūsmā par stadionu. Protams, laikapstākļi ir tādi, kādi tie ir, bet jau rīt sola sauli, tāpēc visam jābūt kārtībā."

Tikmēr Starptautiskā Volejbola federācijas (FIVB) pārstāvis Ju Cao, lai gan bija priecīgs par turnīru Jūrmalā, pauda bažas par pašreizējiem laikapstākļiem.

"Plānojām, ka būs labs laiks, taču jābūt gataviem jebkuriem laikapstākļiem," atklāja Cao. "Cerams, ka brīvdienās būs saulains. Latvijai ir spēcīgas pludmales volejbola komandas, un divi dueti spēlēja Tokijas olimpiskajās spēlēs pusfinālā. Sieviešu pārim arī šīs sezonas iepriekšējos posmos ir izdevies parādīt labus rezultātus. Arī vīriešu komandām ir iespēja apliecināt sevi vēlreiz."

Vēl Jūrmalas pašvaldības izpilddirektors Edgars Stobovs izcēla, ka Jūrmala jau iepriekš ir pierādījusi, ka spēj uzņemt nozīmīgus turnīrus, tāpēc šīs sacensības vēlreiz parādīs spēju uzņemt augstas klases turnīrus, kuros piedalās labākie sava sporta veida pārstāvji.

"Kopš 2014.gada, kad Jūrmalā notiek dažāda līmeņa pludmales volejbola turnīri, pilsēta ir pierādījusi, ka spēj labi organizēt šādus pasākumus un laipni uzņemt gan viesus, gan spēlētājus. Pateicoties mūsu pludmales volejbolistiem tiek organizētas šādas sacensības, tāpēc jāsaka paldies arī viņiem un sagaidām, ka finālos iekļūs gan meiteņu, gan puišu komanda," piebilda Stobovs.

Turnīra direktors Kaspars Timermanis stāstīja, ka šajā turnīrā ierindā būs visi favorīti, īpaši izceļot olimpiskos čempionus no Norvēģijas Annešu Mūlu un Kristianu Sērumu un pasaules čempiones kanādietes Sāru Pevenu un Melisu Hjūmenu-Paredesu.

Šis būs sezonas trešais "Elite 16" sērijas turnīrs. Pirmais marta beigās notika Meksikas pilsētā Rosarito, otrais - aizvadītajā nedēļā Čehijas pilsētā Ostrovā.

Tīna Graudiņa pārī ar Anastasiju Kravčenoku Meksikā tika līdz finālam, bet Ostrovā - līdz ceturtdaļfinālam, kamēr Samoilovs ar Jāni Šmēdiņu pirmajā turnīrā finišēja dalītā 13., bet otrajā - dalītā 21.vietā.

"Elite 16" sacensībās spēlē 16 dueti, kas sadalīti četrās apakšgrupās, aizvadot viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas divi labākie pāri sasniedz ceturtdaļfinālu.

Gan vīriešiem, gan sievietēm tiek sadalīts balvu fonds 150 000 ASV dolāru (140 tūkstoši eiro).

Jau ziņots, ka Kravčenoka/Graudiņa un Marta Ozoliņa/Luīze Anna Skrastiņa spēlēs pamatturnīrā, bet Brailko/Konstantinova - kvalifikācijas sacensībās.

Vīriešu sacensību pamatturnīrā spēlēs Samoilovs/ Šmēdiņš, bet Bedrītis un Rinkevičs, kā arī olimpisko spēļu pusfinālists Edgars Točs un Kristians Fokerots par vietu pamatturnīrā cīnīsies kvalifikācijā.

Turnīrs ar sešu Latvijas duetu līdzdalību no 1. līdz 5.jūnijam norisināsies Majoru pludmalē Jūrmalā.

"Pro Beach Tour" rangā pirmā līmeņa sacensības šogad saucas "Elite 16", rangā otrās ir "Challenge", trešās - "Futures" sacensības. Sezonas pirmajā "Elite 16" turnīrā Meksikā Graudiņa/Kravčenoka izcīnīja otro vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!