Foto: FIVB
Latvijas vadošais vīriešu pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš trešdien Romā piedzīvoja zaudējumu pasaules čempionāta "play-off" pirmajā kārtā jeb 1/16 finālā, turnīru noslēdzot dalītā 17. vietā.

Turnīra 20. numurs Samoilovs/Šmēdiņš ar 0-2 (19:21, 27:29) zaudēja
brazīliešiem Saimonam Barbozam un titulētajam Brunu Šmitam, kuriem čempionātā piešķirts 24. numurs.

Mačs sākās ar Samoilova bloku, kas ļāva latviešu pārim atklāt cīņas rezultātu. Kaut arī Latvijas duets ātri spēja iegūt divu punktu pārsvaru (4:2, 5:3), laukumā aizritēja līdzvērtīga cīņa punkts punktā. Tehniskajā pārtraukumā Samoilovs/Šmēdiņš devās ar minimālu vadību (11:10), bet uzreiz pēc tam zaudēja piecus punktus pēc kārtas.

Šķita, ka latvieši zaudējuši spēles pavedienu, taču viņiem izdevās sakārtot savu spēli aizsardzībā un uzbrukumā un ar četriem punktiem pēc kārtas izlīdzināt rezultātu (16:16). Tomēr apsteigt sāncenšus neizdevās, un brazīlieši ar bloku sarūpēja sev trīs setbumbas (20:17). Pirmās divas Samoilovs/Šmēdiņš atspēlēja, bet Saimons/Šmits punktu setam pielika pēc Samoilova sitiena autā.

Otrā seta ievadā Samoilovs/Šmēdiņš nonāca iedzinējos ar 4:7, taču atkal veica veiksmīgu atspēlēšanos, neizšķirtu panākot īsi pirms tehniskā pārtraukuma (10:10). Teicama spēle aizsardzībā un Samoilovs uzbrukumā ļāva iegūt divu punktu pārsvaru (14:12), bet tas nebija uz ilgu. Šmits ar lielisku sitienu simboliski noslēdza brazīliešu atspēlēšanos un vadības pārņemšanu (16:15), kas latviešiem lika ņemt pārtraukumu.

Atpūta Samoilovam/Šmēdiņam nāca par labu, viņiem gūstot divus punktus pēc kārtas. Abu komandu duelis turpinājās punkts punktā, bet pirmais pie setbumbas tika Latvijas pāris, tā netika izmantota, jo brazīlieši izlīdzināja rezultātu. Seta galotne aizritēja ļoti spraigā divcīņā, latviešiem kopumā tiekot pie sešām setbumbām. Tās visas palika neizmantotas, bet setu salauza Saimons ar savu bloku, kurš piebeidza latviešu cerības uz panākumu mačā.

Iepriekš apakšgrupā Samoilovs/Šmēdiņš trīs mačos izcīnīja divas uzvaras un ieņēma otro vietu. Cīņā par pirmo vietu grupā latvieši piekāpās citiem brazīliešiem Žeorži Vanderlejam/Andrē Lojolam (5.).

Tāds pats liktenis piemeklēja arī Saimonu/Šmitu, kuri apakšgrupā guva uzvaras pirmajās divās spēlēs, taču piedzīvoja neveiksmi par pirmo pozīciju. Šmits ir 2016. gada Riodežaneiro olimpiskais čempions. Latvijas un Brazīlijas duetiem šī bija pirmā savstarpējā spēle.

Vēlāk trešdien astotdaļfināla spēli aizvadīs arī vadošais Latvijas dāmu duets Anastasija Kravčenoka/Tīna Graudiņa. Ar trešo numuru izliktais pāris spēkosies pret polietēm Kingu Vojtasiku/Katažinu Kočoleku, kuras izsētas ar 36. numuru.

Pasaules čempionāts Romā ilgs līdz svētdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!