Foto: F64
Tāds Latvijas futbola virslīgas čempionāts vēl nav bijis. Piecas spēļu kārtas pirms finiša par kaut ko cīnās 8 no 10 virslīgas komandām! Vienām prātā ir tituls vai vismaz medaļas, citām – vietas saglabāšana virslīgā.

Ieinteresētās puses sadalījušas divos četriniekos, starp kuriem ir abas Jūrmalas komandas, kuras savukārt katra grib tikt augstāk par otru. Arī sava intriga.

Virslīgas čempionāts finišē 10. novembrī un šajā dienā Daugavpilī ”Daugava" tiekas ar pašreizējo čempionu FK ”Ventspils". Iespējams, ka tieši šajā spēlē starp vēl esošo un briestošo čempionu noskaidrosies, kurš klubs iegūs titulu. Tāds scenārijs no intrigas viedokļa būtu ideāls. Daugavpils komanda kopš neatkarības atjaunošanas vēl nav bijusi čempiones godā un šosezon daugavpilieši ir tuvāk titulam nekā jebkad agrāk. Futbola aprindās šajā sakarā jau joko: ja Daugavpils neuzvarēs šosezon, tad tā neuzvarēs nekad. Par ”nekad" varētu pastrīdēties, bet tas, ka diezin vai izdosies saglabāt tik pat labu sastāvu arī uz nākamo sezonu, ja neizdosies beidzot kļūt par čempioniem, ir vairāk nekā skaidrs. Tātad - Daugavpils ”Daugava" vai FK ”Ventspils"? Nekā tamlīdzīga.

Pašreiz tuvāk titulam nekā tā īpašnieki ir Liepājas ”Metalurga" futbolisti. Pirms pēdējā apļa spēlēm liepājniekiem reāli bija pirmo reizi kopš 1997. gada palikt bez medaļām, bet tagad viņi ir vieni no galvenajiem pretendentiem uz titulu un turklāt viss ir tikai pašu liepājnieku rokās - ventspilniekus viņi divreiz nedēļas laikā jau ir uzvarējuši, tagad sestdien viņiem Rīgā jāuzvar ”Skonto", bet tad 20. oktobrī savā laukumā jāpārspēj līderi ”Daugavu", kā arī nedrīkst zaudēt ne punkta atlikušajās trijās spēlēs Gulbenē, ar Rīgas ”Daugavu" mājās un ”Metta/LU" Rīgā. Ja visus pārējos punktus paņem arī Daugavpils ”Daugava", tad Daugavpilij un Liepājai būs vienāds punktu skaits, taču liepājniekiem būs labāki savstarpējie rēķini un tas viņiem dos pirmo vietu. Tā ka liepājnieki nedrīkst pārtraukt savu uzvaru sēriju (jau ir sešas pēc kārtas!) un tituls būs rokā! Vai tas ir iespējams? Pēc abām liepājnieku spēlēm ar Ventspili var teikt, ka tas ir iespējams. Turklāt izskatās, ka liepājnieki spēj spēlēt daudz atraisītāk nekā viņu galvenie konkurenti, un bez lieka stresa. Izskatās, ka viņi ir uzķēruši kaut kādu īpašu pakaļdzīšanās garšu. Redzēsim, vai ar izlases spēlēm saistītā pauze ”metalurgus" no uzņemtā ritma neizsitīs un vai viņi saglabās to iedvesmu, ar kādu pēdējā laikā spēlē. Lielā mērā tas būs atkarīgs no spēles 6. oktobrī Rīgā pret ”Skonto", kam šī savukārt būs spēle no kategorijas ”būt vai nebūt" - turklāt ne tikai būt vai nebūt starp titula pretendentiem pēdējās četrās spēļu kārtās, bet arī būt vai nebūt beigās uz pjedestāla. Kam divu nedēļu pauze nāks par labu, bet kam par sliktu - to redzēsim jau 20. oktobrī. Visas komandas šajā ziņā ir vienādā situācijā, to noteikti var ietekmēt izlasē iekļauto spēlētāju skaits, bet pirmām kārtām to ietekmēs tas, kā šīs pauzes laikā pastrādās komandu treneri un kluba vadība, kādu noskaņojumu un psiholoģisko gatavību spēs saglabāt komandā. Kaut ko uztrenēt sezonas beigās vairs nav iespējams, kaut ko var mainīt tikai kāda pamatsastāva spēlētāja izkrišana no sastāva vai atgriešanās sastāvā (liepājnieki, piemēram, cer, ka 20. oktobrī jau varēs spēlēs Roberts Savaļnieks), taču psiholoģiskā sagatavotība var izrādīties izšķirošā.

Līdzīgi spraiga situācija ir turnīra tabulas lejā jeb ”izdzīvošanas kvartetā", kurā ir FK ”Jelgava" (28 punkti), ”Metta/LU" (25), Rīgas ”Daugava" (25) un Gulbene (23). Galvenokārt visu izšķirs savstarpējās spēles, taču... Tāda atlikusi tikai viena un tā būs čempionāta pēdējā dienā 10. novembrī, kad ”Duagava" uzņems Gulbeni. Vai šajā savstarpējā spēlē arī izšķirsies abu komandu liktenis? Izdzīvotājiem nekas cits neatliek kā mēģināt ņemt punktus no turnīra tabulā augstāk stāvošajām komandām. Varbūt Gulbene 6. oktobrī paņems kaut ko no ”Startaka", bet ”Metta/LU" - no FC ”Jūrmala"? Varbūt jelgavnieki atņems punktus Daugavpilī ”Daugavai", bet Rīgas ”Daugava" savā laukumā - ventspilniekiem? Šosezon ne par ko nevari būt drošs. Starp citu, nekur tālu no minētā kvarteta nav atrāvies FC ”Jūrmala" - jelgavnieki ir tikai 5 punktus aiz muguras un 21. oktobrī abas komandas tiekas savā starpā...  

Ieskatoties virslīgas turnīra tabulas lejasgalā, nevar neieskatīties 1. līgas turnīra tabulas augšgalā. Arī 1. līgā viss izšķirsies pēdējās kārtās (komandām atlicis aizvadīt 6-7 spēles)! Jau likās ka Ilūkstes NSS ar vienu kāju ir virslīgā, taču tagad tā kāja ir iespiesta durvīs - tikai par 4 punktiem mazāk ir Daugavpils BFC ”Daugava" komandai (nav nekāda sakara ar virslīgas ”Daugavu", ar to visciešākais un tiešākais sakars ir Ilūkstes komandai), no pārspēļu zonas (otrās vietas, nerēķinot Liepājas ”Metalurga", FK ”Ventspils" un ”Skonto" dublierus, kuri uz virslīgu neiet) netālu ir arī Rīgas Futbola skola un Liepājas SFK ”Varavīksne". Jautājums tikai par to, cik komandas patiešām ir (vai būs) gatavas spēlēt virslīgā un kurām no tām iekļūšana virslīgā patiešām ir aktuāla un vajadzīga. Runā, ka Ilūkstes komandu kūrē tas pats Oļegs Gavrilovs, kuram ”nav pilnīgi nekāda sakara ar Daugavpils ”Daugavu""...

Neatkarīgi no tā, kad kļūs zināms 2012. gada Latvijas čempions futbolā, šā gada virslīgas čempionāts ir viens no aizraujošākajiem kopš 1992. gada, bet visas turnīra tabulas kontekstā nevis tikai cīņā par titulu - aizraujošākais un intriģējošākais. ”Futbola virslīga" jau šajā sezonā ir daudz paveikusi, kaut gan pirmajā ”pārmaiņu sezonā" bija naivi cerēt uz milzīgām pārmaiņām (kaut vai tāpēc, ka arī vairāki klubi ilgi nespēja pārvarēt kūtrumu un saprast, ka, lai kaut kas mainītos, vispirms ir jāmainās un jāsāk kaut ko lietas labā darīt pašiem). Svarīgākais, ka pārmaiņas vispār ir - kaut vai Futbola virslīgas mājaslapa ar pēdējo jauninājumu jeb sadaļu SPĒĻU CENTRS. Bet kļūdām ir jāmācās.

Ir reāla iecere nākamsezon ar sportacentrs.com starpniecību rādīt pilnīgi visas virslīgas spēles un ir pārrunas ar reālu šo translāciju pircēju, turklāt pārrunas nevis par vienu, bet vairākām sezonām. Šajā sakarā Futbola virslīga nākamsezon pārņems savā ziņā arī spēļu kalendāra sastādīšanu un tas tiks veidots tā, kā sen jau tiek veidots daudzās Eiropas valstis, visas futbola lielvalstis ieskaitot - proti, katra spēļu kārta tiks sadalīta uz trim dienām. Viena, divas un divas spēles, divas, divas un viena spēle vai kā citādi, vai pat izceļot kādu spēli uz pirmdienu (ja klubs, piemēram, ceturtdien ir spēlējis Eiropas kausu izcīņā), vai vispār izceļos kā vienīgo tajā dienā paredzamo kārtas centrālo maču. Līdz ar to būs mazāk gadījumu (pat ļoti maz!) ar spēļu pārklāšanos, līdz ar to būs lielāka iespēja spēļu apmeklēšanai un to translācijas internetā pārdot (un klubiem vismaz kaut ko nopelnīt, bet pašreizējos apstākļos arī ”kaut kas" ir daudz vairāk par neko), jo mums tomēr jārēķinās, ka Latvijas virslīgas spēļu translācijas nav pieprasītākā prece Eiropas futbola tirgū. Taču reāla interese ar naudas segumu par tām ir!

Neatkarīgi no tā, kad kļūs zināms šā gada Latvijas čempions futbolā - ledus ir sakustējies, kungi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!