"Optibet" Latvijas virslīgas klubs "Liepāja" nosūtījis Latvijas Futbola federācijas prezidentam Vadimam Ļašenko LFF Tiesnešu komitejas priekšsēdētājam Jānim Mežeckim vēstuli ar aicinājumu sezonas atlikušajās spēlēs nozīmēt ārvalstu tiesnešus, lai izvairītos no strīdīgām epizodēm. Portāls "Delfi" publicē visu vēstuli, ko parakstījis FK "Liepāja" prezidents Oļegs Hramovs.

FK "Liepāja" vairākkārt ir vērsies LFF ar priekšlikumiem "Optibet" Futbola Virslīgas tiesāšanas kvalitātes uzlabošanai, tomēr būtiski uzlabojumi diemžēl nav notikuši.

Pat VAR ieviešana šogad, kā liecina mūsu pieredze (piemēram, FK "Liepāja" spēles ar FK RFS 8. jūlijā un ar FK "Auda" 21. oktobrī utt.), būtiskus uzlabojumus nenesa - tiesneši vienkārši īsti nesaprot, nemāk strādāt ar šo instrumentu.

Lai cik nevainojama būtu tehnoloģija, neprastās un neapmācītās rokās tā pārvēršas par nevajadzīgu lietu kaudzi. Šī ir aksioma. Tieši tāpēc mēs tik neatlaidīgi uzskatām, ka LFF ir nepieciešams spert dažādus, tai skaitā nestandarta, soļus, lai uzlabotu Latvijas čempionāta un kausa izcīņas tiesāšanas līmeni.

LFF vadības tieša atbildība un mērķi saskaņā ar LFF statūtu 2. pantu, cita starpā, ir ievērot "Fair Play" principus, veicināt taisnīgumu, ētikas standartus un godīgu spēli. FIFA statūtu 8.3.punkts nosaka, ka ikvienai personai un organizācijai, kas piedalās futbola spēlē, ir jāievēro FIFA statūti un noteikumi, spēle likumi un godīgas spēles principi.

FK "Liepāja" vienmēr darbojas atklāti, konsekventi un godprātīgi. Pēdējo gadu laikā esam vairākkārt lūguši LFF par nepieciešamību virslīgas čempionāta un kausa izcīņas centrālajām spēlēm piesaistīt kvalificētus ārzemju tiesnešus (kas, cita starpā, varētu veicināt konkurenci un profesionalitāti mūsu tiesnešu vidū), vismaz līdz brīdim, kad ir redzama attīstība un uzlabota Latvijas tiesnešu darba kvalitāte, bet efektīvas atbildes "tiesnešu jautajuma" risinājumam no LFF puses joprojām nav. Jāatzīst, ka cerība uz VAR sevi neattaisnoja - tiesneši vēl aizvien nav kvalificēti, lai pareizi to izmantotu.

Šaja sezonā atlikušas 2 kārtas - izšķirošās cīņas par godalgām un vietas saglabāšanu "Optibet" virslīgā.

Šajā sakarā FK "Liepāja" kārtejo reizi iesniedz lūgumu LFF (kas palīdzētu arī vietējo tiesnešu profesionalitātes un tiesāšanas līmeņa uzlabošanai), lai mūsu kluba atlikušajām spēlēm piesaistītu kvalificētus ārvalstu tiesnešus, tostarp izskatīt jautājumu par starptautisko tiesnešu brigādes izveidi, kas apkalpotu čempionāta spēles un Latvijas kausa spēles, lai Latvijas tiesneši praksē varētu iepazīties ar savu ārvalstu kolēģu profesionalitāti.

Esam pārliecināti, ka šie soļi labvēlīgi ietekmēs Latvijas futbola līmeni kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!