Foto: AFP/Scanpix
Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova piektdien Stambulas WTA "International" sērijas turnīra ceturtdaļfinālā cieta sagrāvi pret Ukrainas sportisti Katerinu Kozlovu, kura aizvada savu labāko turnīru karjerā.

Latvijas tenisistei neveicās ar punktu gūšanu savā servē, kas ļāva pretiniecei dominēt, tāpēc Sevastova 77 minūšu laikā cieta zaudējumu ar 2-6, 3-6.

Cīņu Sevastova sāka neveiksmīgi, jo zaudēja pirmajos trīs geimos, tostarp arī otrajā pie savas serves. Tiesa, trešajā geimā Latvijas tenisiste neizmantoja vienu breikbumbu, bet ceturtajā beidzot tika pie pirmā punkta mačā. Diemžēl seta turpinājums Sevastovai nebija sekmīgs, jo sestajā geimā viņa esot vadībā ar 40:0, pamanījās to tomēr zaudēt, pēc tā dusmās sitot raketi pret zemi.

Padoties Sevastova gan nedomāja un septītajā geimā atspēlēja divas setbumbas, pirmo reizi spēlē gūstot punktu pie pretinieces serves. Taču pēc tam viņai turpinājās problēmas pie savas serves, kas ļāva Kozlovai izmantot ceturto setbumbu un izvirzīties vadībā cīņā.

Vēl nevarīgāka Latvijas tenisiste bija otrajā setā, kurā viņa pirmo punktu izcīnīja vien sestajā geimā. Seta ievads gan bija daudzsološs, jo pirmajā geimā Sevastova ieguva vienu breikbumbu, kuru Kozlova atspēlēja, bet pēc tam ukrainiete pārliecinoši kontrolēja cīņu.

Tiesa, arī šajā setā sīvs bija septītais geims, kurā Sevastova atspēlēja divas mačbumbas un ar trešo breika iespēju tomēr izcīnīja punktu, pēc tam rezultātu samazinot līdz 3-5. Sevastova cīnītājas raksturu demonstrēja arī nākamajā geimā, kurā atspēlēja vēl trīs mačbumbas, taču ar sesto Kozlova tomēr spēja izcīnīt uzvaru.

Sevastova WTA turnīru ceturtdaļfinālā spēlēja 15. reizi karjerā un cieta 12 neveiksmi. Pēdējo reizi līdz pusfinālam viņa tika pagājušā gada vasarā Florjanopolisas WTA "International" turnīrā. Kopš tā laika WTA turnīru ceturtdaļfinālā Sevastova spēlējusi trīs reizes un visos mačos zaudējusi - pērn oktobrī Maskavā Svetlanai Kuzņecovai no Krievijas, februārī Gaosjunas turnīrā amerikānietei Venusai Viljamsai, bet tagad Stambulā arī Kozlovai.

Sevastova šobrīd pasaules rangā atrodas 96. vietā, kamēr Kozlova meklējama 129. pozīcijā. Abām tenisistēm šī bija pirmā savstarpējā spēle.
Latvijas tenisiste par dalību Stambulas turnīrā nopelnīja 60 WTA ranga punktus.

Kozlova pirmo reizi karjerā iekļuva WTA turnīru pusfinālā, kur tiksies ar Melnkalnes tenisisti Danku Koviniču, kura pasaules rangā ir 60. vietā.

Jau ziņots, ka Sevastova otrdien pirmajā kārtā izcīnīja karjerā pārliecinošāko uzvaru WTA turnīros, ar 6-0, 6-0 pieveicot Serbijas tenisisti Aleksandru Kruniču, kura WTA rangā ieņem 120. vietu. Latvijas tenisiste revanšējās pretiniecei par zaudējumu iepriekšējā savstarpējā spēlē marta nogalē. Savukārt otrajā kārtā viņa ar rezultātu 6-4, 6-3 pieveica zviedrieti Juhannu Lāšoni, pirmoreiz šogad uzvarot tenisisti, kura pasaules rangā atrodas pirmajā simtniekā. Zviedrijas sportiste pašlaik ir planētas 69. rakete.

Savukārt Kozlova pirmajā kārtā ar 6-7 (4:7), 7-6 (7:3), 6-1 pieveica rumānieti Aleksandru Dulgeru, bet ceturtdien negaidīti pārliecinoši ar 6-3, 6-4 uzvarēja planētas 58.raketi beļģieti Kirstenu Flipkensu, kura turnīrā bija izlikta ar ceturto numuru.

Pašlaik 22 gadus vecā ukrainiete karjeras laikā nav izcīnījusi nevienu WTA raudzes titulu, bet viņas rekords pasaules rangā ir 100.vieta, kas tika sasniegta pērn aprīlī. Kozlovai šī sezona iesākās neveiksmīgi, jo viņa vairākos WTA turnīros - tostarp Austrālijas atklātajā čempionātā - nespēja pārvarēt kvalifikācijas sacensības. Visbeidzot tas viņai februārī izdevās Sanktpēterburgas WTA "Premier" sērijas turnīrā, kur viņa spēja sasniegt pat pamatsacensību ceturtdaļfinālu.

Tiesa, Stambulas turnīrs ir pirmais pēc sacensībām Sanktpēterburgā, kur Kozlova atkal sacenšas WTA turnīra pamatsacensībās.

Zīmīgi, ka pērn Kozlovai bija pozitīvas dopinga analīzes un viņai tika piemērota pusgada diskvalifikācija, kas noslēdzās pagājušā gada augusta vidū.

Tikmēr Sevastova sezonas sākumā Austrālijas atklātajā čempionātā pārvarēja kvalifikāciju un pamatturnīrā tika līdz otrajai kārtai, kā arī sasniedza ceturtdaļfinālu Gaosjunas WTA "International" sērijas turnīrā Taivānā. Tiesa, pirms šīs nedēļas viņa WTA turnīros bija zaudējusi trijos mačos pēc kārtas, jo nespēja pārvarēt kvalifikāciju prestižajos Indianvelsas un Maiami turnīros, kā arī zaudēja Čārlstonas WTA "Premier" sērijas turnīra pirmajā kārtā.

Sevastova iepriekš Stambulas WTA turnīrā spēlēja divas reizes - tālajā 2007. gadā viņa pēc kvalifikācijas pārvarēšanas aizkļuva līdz pamatturnīra otrajai kārtai, bet 2010. gadā, kad sacensības tika aizvadītas uz cietā seguma, Latvijas sportiste arī apstājās tieši otrajā kārtā. Šonedēļ tieši šajā turnīrā daudzas tenisistes sāka māla seguma sezonu.

Pirms gada Sevastova, kura nesen bija atsākusi karjeru, ap šo laiku pēc kvalifikācijas pārvarēšanas triumfēja ITF 25 000 sacensībās Vācijā, tāpēc viņai tagad jāaizstāv 51 WTA ranga punkts. Pērn pirmo WTA turnīru Sevastova aizvadīja tikai jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!