Foto: F64
Latvijas vīriešu tenisa izlase, kas nonākusi zaudējuma attālumā no izkrišanas uz Deivisa kausa vājāko grupu, sestdien svinēja uzvaru dubultspēlē, saglabājot cerības uz panākumu cīņā ar Maroku.

Miķelis Lībietis un Mārtiņš Podžus sīvā četru setu cīņā ar 4-6, 7-6 (7:5), 7-6 (7:4), 6-3 uzvarēja Aminu Ahudu un Redu el Amrani, tomēr Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas duelī joprojām ar 1-2 ir zaudētājos, jo piektdien cieta neveiksmes divās vienspēlēs.

Sākotnēji Latvija dubultspēlei bija pieteikusi Rūdolfu Medni un Jāni Podžu, kamēr Maroka - Redu el Amrani un Jasinu Idmbareku, tomēr abas komandas veica izmaiņas sastāvā. Latvija laukumā sūtīja savus līderus Lībieti un M.Podžu, bet Maroka Idmbareka vietā pieteica Ahudu.

Pirmajā setā marokāņi trešajā geimā guva punktu pretinieku servē, ar ko viņiem pietika, lai pēc tam setu novestu līdz uzvarai. Savukārt otrā seta sākumā Latvija izvirzījās vadībā ar 3-0, taču pēc tam septītajā geimā zaudēja savu servi, ļaujot pretiniekiem panākt izlīdzinājumu. Uzvarētāju nācās noskaidrot taibreikā, kurā latvieši panāca 5:1, pēc tam tiekot arī pie panākuma.

Sīva spēkošanās bija arī trešajā setā, kurā Latvija bija iedzinējos ar 2-4, taču panāca neizšķirtu un atkal bija labāka taibreikā. Savukārt ceturtajā setā Lībietim un M.Podžum astotajā geimā izdevās nobreikot pretiniekus, panākot 5-3, un pēc tam izcīnot arī uzvaru visā mačā, lai gan pēdējā geimā marokāņiem bija iespēja atspēlēties, taču viņi neizmantoja breika iespēju.

Pēc piektdien aizvadītās pirmās dienas Latvija atradās iedzinējos ar 0-2, tāpēc vēl viena neveiksme Latviju nosūtīs uz pašu zemāko Eiropas-Āfrikas zonas trešo grupu.

Vispirms piektdien izlases pirmais numurs un pasaules ranga 427. rakete Lībietis ar 3-6, 6-4, 3-6, 2-6 kapitulēja Ahudam, kurš pašlaik ATP rangā atrodams 975. pozīcijā. Savukārt otrajā mačā M.Podžus (pasaules ranga 832. vieta) ar 4-6, 6-7 (8:10), 4-6 piekāpās Marokas valstsvienības pirmajam numuram el Amrani (663.pozīcija).

Svētdien gaidāms, ka savā starpā sacentīsies abi pirmie numuri Lībietis un el Amrani, kā arī M.Podžus un Ahuda. Vietu Eiropas-Āfrikas zonā saglabās komanda, kas tiks pie trim panākumiem.

Šī pāra uzvarētāji saglabās vietu grupā, bet zaudētāji atkritīs uz pašu zemāko Eiropas-Āfrikas zonas trešo grupu. Latvijas izlase tik zemu iepriekšējo reizi bija 2003. gadā, bet Maroka tajā sacentās vēl pērn.

Latvijas izlase šī gada pirmajā mačā februārī Jelgavā ar 0-5 kapitulēja Norvēģijai, kamēr Maroka ar 1-4 piekāpās Dānijai.

Jau ziņots, ka J.Podžus duelī pret Maroku aizstāja traumu guvušo Artūru Lazdiņu.

Abām izlasēm nepalīdz savu valstu pirmās raketes. Latvijas izlase nu jau tradicionāli ir bez kungu ranga līdera Ernesta Gulbja, kurš iepriekšējo reizi Deivisa kausā spēlēja 2014. gadā. Gulbis šonedēļ ATP pasaules rangā atkritis uz 176. pozīciju, kas viņam ir zemākā kopš 2006. gada. Tikmēr Marokai jāiztiek bez Lamina Uahaba, kurš rangā šobrīd ir 477.pozīcijā.

No Latvijas izlases tenisistiem Lībietis šobrīd ATP rangā ieņem 427. vietu, kamēr dubultspēlēs ir 286. vietā, M.Podžus vienspēlēs atrodas 832. pozīcijā, bet dubultspēlēs ir 1064. vietā.

Mednis šobrīd ir 1558.pozīcijā vienspēlēs, bet dubultspēļu rangā 1284.vietā, savukārt kopš janvāra nespēlējušais J.Podžus šobrīd atrodas vienspēļu ranga 1619. pozīcijā, kamēr dubultspēlēs viņš ieņem 1061.vietu.

Marokas izlases līderis gaidāmajā duelī ir el Amrani, kurš vienspēļu rangā ir 663.vietā. Tāpat komandā iekļauti Ahuda, kurš ir ranga 975. pozīcijā, pasaules 1225. rakete Idmbareks un Mehdi Jdi, kurš rangā ieņem 1232. vietu. Zīmīgi, ka neviens no marokāņiem neatrodas ATP dubultspēļu rangā.

Latvijas un Marokas izlases Deivisa kausā tiekas otro reizi. Pirms 23 gadiem abas komandas spēkojās Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas pusfinālā, kad Lielupē ar 4-1 uzvarēja marokāņi.

Pērn Latvijas tenisisti Deivisa kausā pirmajā kārtā Daugavpilī pieveica Monako, bet otrajā kārtā ar 1-4 izbraukumā piekāpās Baltkrievijai, nekvalificējoties izšķirošajai cīņai par iekļūšanu pirmajā grupā.

Latvijas izlase Eiropas-Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlējusi 2008., 2010. un 2014. gadā, tomēr nevienu no reizēm nav spējusi tajā noturēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!