Foto: LETA

Latvijas vadošās tenisistes Anastasija Sevastova un Jeļena Ostapenko sezonu iesākušas ar mainīgām sekmēm. Ja Sevastovai uzvaras krājušās samērā raiti, tad Ostapenko šogad tikusi pie viena panākuma. Gaidāmajā nedēļas nogalē abas būs Latvijas izlases līderes Federāciju kausa izcīņas ("FedCup") Pasaules otrās grupas pirmās kārtas spēlē pret Slovākiju.

Sevastovai līdz šim pret Slovākijas izlases sastāvā iekļautajām tenisistēm ir pozitīva savstarpējo spēļu bilance. Dominiku Cibuļkovu viņa uzvarējusi divās no trim spēlēm, Viktoriju Kužmovu viņa pieveica vienīgajā tikšanās reizē, Annu Karolīnu Šmiedlovu viņa uzvarējusi abās aizvadītajās spēlēs, bet ar Magdalēnu Ribārikovu uzvaras dalītas uz pusēm.

"Tā būs mūsu debija Pasaules grupā, nebūs viegli. Jācīnās un tad jau redzēs, kā būs. Kaut kādu pārliecību uzvaras pār slovākietēm dod, bet es vēl nezinu, kāds laukums būs "Arēnā Rīga". Slovākijas otrais numurs Kužmova ir labā formā, viņai patīk spēlēt zālē. Cibuļkova nezinu kādā formā, bet ar viņu trenējos Austrālijā. Sestdien un svētdien spēles būs citādākas, arī emocijas būs citādākas. Būs jācīnās līdz galam," atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu preses konferencē teica Sevastova.

Savukārt Ostapenko ar Cibuļkovu spēlējusi trīs reizes, uzvarot vienu maču, bet iepriekš viņai vienīgajos mačos izdevies pārspēt Šmiedlovu un Ribārikovu. Tiesa, Ostapenko turpina atgūt sportisko formu pēc savainojuma pagājušās sezonas izskaņā.

"Trauma man bija ilgu laiku, divus mēnešus nespēlēju tenisu," atgādināja Ostapenko. "Šogad esmu nospēlējusi dažus trīs setu mačus, taču vēl simtprocentīgi neesmu labākajā formā, bet gatavība spēlēm ir labāka."

Viņa uzsvēra, ka neesot bijis viegli tik galā ar šo traumu, jo tas viņai bija pirmais tik nopietnais savainojums profesionāles karjerā. "Nav patīkami. Grūti atsākt spēlēt savu labāko tenisu. Ceru, ka vairs traumu nebūs, bet galvenais secinājums ir, ka veselība ir svarīgākā."

Pagājušajā gadā Sevastova un Ostapenko Federāciju kausā kopā veiksmīgi spēlēja dubultspēles, bet WTA turnīros pie uzvarām netika. ""FedCup" dubultspēles nospēlējām labi, un arī turnīros gāja labi, bet zaudējām saspringtos mačos. Kopumā nespēlējām slikti kopā," sacīja Ostapenko. Sevastova vien piebilda, ka zaudējumi esot bijuši "stulbi". Tāpat Sevastova norādīja, ka šogad WTA turnīros dubultspēlēs cīnīsies pārī ar krievieti Anastasiju Pavļučenkovu, bet "Grand "Slam" turnīros pamatīgi apdomās, vai vajag piedalīties dubultspēlēs, lai sevi nepārslogotu.

Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidents Juris Savickis gaidāmās "FedCup" spēles nosauca par "vienu no lielākajiem pasākumiem Latvijas sporta dzīvē."

"Tenisā nekas tik liels nav bijis. Esam gatavojušies nopietni šīm sacensībām. Palīdzēja valsts, Izglītības un zinātnes ministrija un premjerministrs. Būs grūti un interesanti. Slovākija ir liela sportiska valsts, kuriem iepriekš bijuši panākumi tenisā. Viņiem visas meitenes rangā pirmajā simtniekā. Tas, ka spēlējam Pasaules grupā ir liels sasniegums, un vēlos pateikties meitenēm par to."

Latvijas izlases kapteinis gaidāmajās cīņās pret Slovākiju būs Adrians Žguns, kurš nomainīs Andi Jušku.

"Esam priecīgi ka viņš uzņēmās atbildību šajā nopietnajā brīdī. Tāds līmenis, kādā esam tagad, nekad nav bijis. Arēnā būs lieliska atmosfēra. Juškam dzīvē plāni mainījās, un viņš lūdza pameklēt citu kapteini," sacīja Savickis. "Kapteiņu izvēle ir grūts jautājums, jo ko tādām divām tenisistēm var teikt. Tur vajag atrast īstos vārdus."

Pats Žguns sacīja, ka viņam esot liels gods būt šeit, jo Latvijai ir lieliska un talantīga komanda. "Iesim uz priekšu un cīnīsimies par uzvarām. Ja turēsimies kopā, tad varam šokēt pasauli," teica Žguns. "Sevastovu un Ostapenko zinu jau ilgi. Gāju uz spēlēm un palīdzēju viņām, ja to vajadzēja. Kāpēc lai to nedarītu arī šeit, spēlēs pret Slovākiju. Es ilgu laiku biju Floridā, bet pirms diviem gadiem pārvācos uz Ņujorku, kur trenēju četrus bērnus. Kad bija brīvs brīdis, braucu uz mūsu tenisistu spēlēm, kas bija tuvumā."

Ostapenko sacīja, ka viņa Latvijā nav spēlējusi kopš 12 gadu vecuma, tāpēc esot šoreiz esot dubults prieks būt Latvijas izlasē. "Spēlējot par Latviju olimpiskajās spēlēs un Federāciju kausā, sajūta ir tāda, ka demonstrēju vēl labāku sniegumu," norādīja Ostapenko, kura piebilda, ka viņai parasti patīk spēlēt iekštelpās.

Ja Ostapenko pēc "Australian Open" uzspēlēja Sanktpēterburgā, tad Sevastova bija Austrijā, kur kalnos slēpoja. Taču abas tenisistes ir aklimatizējušās un gatavas spēlēt.

"Lielākā motivācija ir spēlēt par savu valsti, un tā arī palīdzēs šajos mačos," sacīja Sevastova.

Latvijas izlases sastāvā mačiem pret Slovākiju ir iekļauta arī Diāna Marcinkeviča, Daniela Vismane un Patrīcija Špaka.

"Stresa jau vairs nav. Es Latvijas izlasē spēlēju jau desmit gadus," sacīja Marcinkeviča. "Mums komandā ir laba atmosfēra un labas spēlētājas. Tas ir gods un prieks spēlēt par savu valsti."

Savukārt 16 gadus vecā Špaka neslēpa, ka viņai esot liels gods būt šīs komandas sastāvā. "Varu daudz mācīties no Ostapenko un Sevastovas, jo viņas ir divu dažādu tipu spēlētājas," sacīja jautā tenisiste.

Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas I grupas sacensībās Latvijas sieviešu izlase aizvadītajā gadā, piedaloties Ostapenko un Sevastovai, uzvarēja Poliju, Turciju, Austriju un arī spēcīgo Serbijas izlasi. Izslēgšanas spēlēs Hantimansijskā izdevās pārspēt arī spēcīgo Krievijas izlasi, izcīnot tiesības būt starp Pasaules 16 spēcīgajām valstīm. Pasaules otrās grupas spēles pret Slovākijas tenisisntēm notiks 9. un 10. februārī "Arēnā Rīgā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!