Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko pēc vairākām neveiksmēm turnīros pirmo reizi karjerā piedzīvos ievērojamu kritienu pasaules rangā un tuvosies pirmā simta beigām. Tenisistes komandā ir gan psihologs, gan garīgais treneris, bet sportiste sarunā ar portālu "Delfi" atgādina, ka viņa ir uzvarējusi "French Open" un ar to pierādījusi, ka var spēlēt visaugstākajā līmenī.

Vimbldonas čempionātā pērn Ostapenko tika līdz pusfinālam, vēl pirms gada bija ceturtdaļfinālā, bet šogad apstājās jau pirmajā kārtā, zaudējot Taivānas tenisistei Suvejai Sje. Neveiksme Vimbldonā atmetīs viņu pasaules rangā vienspēlēs uz apmēram 80. vietu.

Tikmēr dubultspēlēs ceturtdien Ostapenko pārī ar Veroniku Kudermetovu zaudēja francūzietei Alizē Kornē un horvātietei Petrai Martičai. Tā kā Ostapenko zaudēja vienspēļu pirmajā kārtā, viņa pirms dubultspēļu pirmās kārtas izdomāja, ka uzkavēsies Vimbldonā un spēlēs arī jauktās dubultspēles.

"Mums nedaudz nepaveicās dubultspēlē. Sākām ne pārāk labi, bet tad atspēlējāmies un uzvarējām pirmo setu. Otrajā setā bija labas iespējas panākt 5-5, bet neizmantojām iespējas un zaudējām. Trešajā setā nedaudz mūsu spēles līmenis nokritās," atzīst 22 gadus vecā tenisiste.

Londonā ceturtdien bija liels karstums, kas bija manāms apkārt Vimbldonas kortiem, tomēr pašā kortā Ostapenko jutusies labi un nav bijis diskomforts. "Salīdzinot ar pagājušo gadu, bija pat vēsāks, jo pērn bija ļoti, ļoti karsts un man tas patika."

Runājot per vienspēlēm, Ostapenko norāda, ka Sje bija ļoti viltīga pretiniece, jo Taivānas tenisiste spēlē citādākā stilā nekā citas sportistes. "Viņa var uzsist spēcīgi, uztaisīt "slaisu", var saīsināt sitienu. Viņai tenisam ir talantīgas rokas, bija grūti pret viņu pirmajā kārtā. Viņa uzvarēja svarīgos momentos. Pirmajā setā varēju panākt 3-3, bet zaudēju punktus, geimus. Un tie bija izšķirošie. Ja būtu uzvarējusi, nezinu, kā spēle pavērstos. Izškirošos punktus uzvarēja viņa, un spēle aizgāja Sje ceļu."

Gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs Ostapenko ne visai droši darbojās serves geimos. Pati sportiste atzīst, ka treniņos viss ir kārtībā un serve ir ļoti laba, bet spēlē nervozitātes brīžos emocijās serve pazūd. Tāpēc Ostapenko uzskata, ka vaina nav tehniskajās izpildījumā, bet gan garīgajā jautājumā.

"Strādāju pie psiholoģijas, bet tas nav viegli. Cenšos katru dienu uzlabot visu pa mazam. Nav viegls moments šobrīd (karjerā). Man komandā ir psihologs un arī garīgais treneris (mental coach - angliski), kuri strādā un palīdz katru dienu. Nav viegli mainīties, un tas nenotiek vienā, divās dienās. Tas aizņems laiku. Jābūt pacietīgai un zinu, ka tas nostrādās," pārliecināta ir Ostapenko.

Tas, ka pasaules rangā tenisiste nokritīs līdz pirmā simta beigām, Ostapenko neuztrauc, jo viņa neveras rangā, bet domā par savu spēles līmeni.

"Ja spēlēšu labi, ja būs pārliecība, tad varu spēlēt visaugstākajā līmenī, ko pierādīju pirms diviem gadiem, uzvarot "Roland Garros". Vairāk pārliecības un būšu tur, kur varu būt. Jau esmu pierādījusi, ka varu būt augstā līmenī, jo uzvarēju "Roland Garros", kas nav izdevies nevienai citai Latvijas tenisistei vai tenisistam. Uzvarēju vienreiz, un tas nebija nejaušs atgadījums, jo smagi strādāju, lai to sasniegtu," atgādina Latvijas tenisa otrā rakete. "Šogad man arī ir dažas labas uzvaras – jā, nav tik daudz, bet ir uzvaras, un ir jāturpina strādāt. Ceru, ka būšu bez traumām, jo pērn trauma un dažas citas lietas neļāva spēlēt labi. "

Pēc Vimbldonas tenisiste ieturēs mazu pauzi dalībā sacensībās, bet jūlija beigās Jūrmalā spēlēs "Baltic Open".

"Spēlēšu un izbaudīšu turnīru, jo tas ir mājās, savu līdzjutēju priekšā. Trešo reizi gadā spēlēšu mājās, un līdzjutēji varēs izbaudīt tenisu, vairāk uzzināt par tenisu. Teniss kļuva populārāks pēc "Roland Garros" uzvaras, un domāju, ka var būt vēl populārāks Latvijā. Ceru, ka izbaudīšu šo nedēļu," piebilst Ostapenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!