Foto: EPA/Scanpix/LETA
Par pieckārtējo prestižā Vimbldonas tenisa čempionāta uzvarētāju svētdien, 14. jūlijā, dramatiskā un vēsturiskā cīņā kļuva pasaules ranga līderis serbs Novāks Džokovičs, kurš finālā nepilnu piecu stundu ilgā cīņā ar 7-6 (7:5), 1-6, 7-6 (7:4), 4-6, 13-12 (7:3) uzvarēja leģendāro Rodžeru Federeru.

Džokovičs ir kļuvis par pirmo tenisistu kopš 1948. gada, kurš vīriešu vienspēlēs finālā atspēlējis mačbumbu un uzvarējis. Federeram piektā seta 16. geimā bija dubultā mačbumba, bet Džokovičs atspēlējās, izlīdzināja rezultātu un tad 25. geimā svinēja uzvaru.

Šī bija pirmā reize, kad Vimbldonā tenisisti spēlēja izšķirošā seta "tie break". Šis jauninājums tika ieviests pirms šī gada turnīra, lai spēles neievilktos līdz tumsai.

Tāpat šis bija ilgākais Vimbldonas čempionāta fināls leģendārā turnīra vēsturē, un tas ilga četras stundas un 55 minūtes. Līdz šim ilgāko maču finālā 2008. gadā aizvadīja Federers un Rafaels Nadals, četru stundu un 48 minūšu ilgā cīņā uzvarot spānim. Savukārt 2009. gadā Federers un Endijs Rodiks aizvadīja nospēlēto geimu ziņā ilgāko finālmaču, Federeram svinot uzvaru piektajā setā ar 16-14.

Džokovičs līdz pat ceturtā seta izskaņai nebija ticis ne pie vienas breikbumbas, tomēr pa setiem bija vadībā ar 2-1. Tobrī panāktais breiks Džokoviču neglāba no zaudējuma setā, pēc kā tenisistiem bija jāaizvada piektais sets.

Piektais sets spriedzes un snieguma ziņā pārspēja pat prasīgāko tenisa fanu vēlmes. Sestajā geimā Džokovičš lauza Federera serves geimu, bet uzreiz šveicietis atbildēja ar to pašu. 15. geimā jau Federers, kuram pēc dažām nedēļām apritēs 38 gadi, lauza pretinieku servi un tad tika pie dubultās mačbumbas. Pie pirmās sitienā kļūdījās Federers, bet tad jau izcili nospēlēja Džokovičs, apspēlējot pie tīkla iznākušo Federeru. Mirkli vēlāk Džokovičs lauza Federera servi, un "sapņu fināls" turpinājās. Tā kā 24 geimos tenisisti uzvarētāju nenoskaidroja, spēkā stājās jaunie noteikumi un "tie break". Tā sākumā Federers zaudēja serves izspēli, pēc kā nespēja atspēlēties, bet Džokovičs pēc četru stundu un 55 minūšu drāmas varēja svinēt uzvaru.

Portāls "Delfi" piedāvāja fināla teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!