Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Austrālijas varas iestādes uzskata, ka serbu tenisa zvaigznes Novāka Džokoviča uzrādītie "attaisnojošie iemesli" vīzas iegūšanai nav pietiekami un viņš ievietots kādā viesnīcā, kur gaida izraidīšanu no valsts, vēsta ārzemju masu mediji.

Džokovičs cer spēlēt sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā "Australian Open", kas sāksies 17. janvārī. Ja viņš triumfētu Melburnā, tad serbs izcīnītu 21. "Grand Slam" titul karjerā un kļūtu par visu laiku uzvarām bagātāko tenisistu sporta vēsturē.

Serbu sporta zvaigzne pirms ierašanās Austrālijā no rīkotājiem saņēma medicīnisko izņēmumu, kas nevakcinētiem tenisistiem ļauj piedalīties "Australian Open". Džokovičs nekad atklāti nav runājis par savu vakcinēšanās statusu, bet pagājušajā gadā vienreiz izteicās, ka ir vakcīnu pretinieks.

Lai gan "Australian Open" rīkotāji serbam deva zaļo gaismu, divu neatkarīgo medicīnisko komisiju piešķirtais medicīniskais izņēmums nebija pietiekams vīzas saņemšanai. Pēc ierašanās Melburnā viņš vairākas stundas tika turēts lidostā apstākļu noskaidrošanai, bet vēlāk serbam anulēta iebraukšanas vīza. Iebraukšanas vīza anulēta vēl diviem Serbijas tenisista personāla pārstāvjiem.

"Nepilsoņi, kuriem ieceļojot nav derīgas vīzas vai kuriem vīza ir anulēta, tiks aizturēti un izraidīti no Austrālijas," teikts Austrālijas Robežas spēku (ABF) paziņojumā. Austrālijas premjerministrs Skots Morisons noliedza, ka Džokovičam tiktu piemērots īpašs statuss, un sacīja, ka neviens nav augstāks par valsts likumiem. Morisons atzina, ka Džokoviča publiskā nostāja vakcinācijas jautājumā ir pievērsusi ABF uzmanību.

"Kad cilvēki nāk klajā ar publiskiem paziņojumiem - par to, ko viņi saka, ka viņiem ir, ko viņi gatavojas darīt, un kādas ir viņu prasības -, viņi pievērš sev ievērojamu uzmanību," žurnālistiem sacīja Morisons.

Morisons sacīja, ka ABF iepriekš konsultēja "Australian Open" rīkotājus par vīzu prasībām. Lai gan Džokoviča medicīniskā izņēmuma iemesls netiek atklāts, Morisons sacīja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā Covid-19 pārslimošana nav kritērijs medicīnisko izņēmumu piešķiršanai vīzas iegūšanai.

Līdzīgi kā citi Austrālijā neiekļuvušie cilvēki, Džokovičs nogādāts speciālā viesnīcā Melburnas pievārtē Kārltonā. Šajā vietā nesen konstatēts Covid-19 uzliesmojums, kā arī viesnīcā bijuši nelieli nemieri un pat ugunsgrēks.

Visticamāk, tuvākajās stundās serbu izraidīs no valsts, bet viņa juristi līdz pulksten 18:00 pēc vietējā laika drīkst apstrīdēt vīzas atteikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!