Foto: AFP/Scanpix/LETA

Serbu tenisa zvaigzne Novāks Džokovičs pēc iekulšanās skandālā saistībā ar iebraukšanu Austrālijā izvairās no tikšanās ar medijiem, bet paziņojumā sociālajos tīklos skaidro situāciju, kas pēdējā laikā nonākusi sabiedrības uzmanības centrā.

Kā zināms, Džokovičam pēc ierašanās Austrālijā, kur pēc dažām dienām sāksies sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs "Australian Open", robežsardze anulēja iebraukšanas vīzu. Problēmas Džokovičam sākās pēc tam, kad viņš saņēma "Australian Open" rīkotāju speciālo medicīnisko izņēmumu dalībai turnīrā, lai gan viņš nav vakcinējies pret Covid-19, kā to pieprasa Austrālijas likumi. Džokoviča advokāti iesniedza apelāciju šajā jautājumā, bet līdz lietas izskatīšanai serbs atradās speciālā viesnīcā kopā ar citiem valstī neiekļuvušiem cilvēkiem.

Pirmdien notikušajā sēdē Austrālijas tiesa atjaunoja Džokoviča iebraukšanas vīzu, taču serbs nevar justies vēl droši par savu dalību Austrālijas atklātajā čempionātā, jo Austrālijas imigrāciju lietu ministram ir tiesības bez paskaidrojumiem atcelt personas vīzu. Tieši tiesas materiāli vēl vairāk radīja bažas par vairākiem jautājumiem, īpaši zinot, ka serbs ir Covid-19 vakcīnu noliedzējs un pats nav vakcinējies.

Austrālijas tiesā iesniegtie materiāli liecina, ka Džokovičs neilgi pirms gadu mijas izslimojis Covid-19 (pozitīvs tests bijis 16. decembrī). Daži avoti gan norāda, ka Džokovičam iesniegums par medicīnisko izņēmumu bija jāiesniedz jau agrāk, bet viņš to veicis tikai pēc pozitīva Covid-19 testa. Jāpiebilst, ka Austrālijas varas iestādes, atšķirībā no "Australian Open" rīkotājiem, Covid-19 izslimošanu neuzskata par iemeslu medicīniskam izņēmumam.

Lai gan Džokovičam pozitīvs Covid-19 tests bijis 16. decembrī, nākamajās dienās viņš apmeklējis vairākus pasākumus, par ko viņam, iespējams, tagad draud atbildība. Serbu tenisists 17. decembrī labdarības pasākumā pasniedza balvas bērniem, bet nākamajā dienā sniedza ilgāku interviju ietekmīgajam Francijas žurnālam "L'Equipe", kā arī piedalījās fotosesijā šim žurnālam.

Trešdien, 12. janvārī, Džokovičs beidzot pārtraucis klusēšanu un sociālajos tīklos ievietojis savu skaidrojumu par visu notiekošo, tomēr publiski uz strīdīgajiem jautājumiem vēl nav atbildējis.

Džokovičs paziņojumā norāda, ka vēlas viest skaidrību saistībā ar "dezinformāciju", kas "ir ļoti sāpīga un skar manu ģimeni". Serbu tenisists arī skaidro, ka ar paziņojumu cenšas mazināt bažas par savu atrašanos Austrālijā.

14. decembrī Džokovičs apmeklējis basketbola spēli Belgradā. Kā vēlāk kļuva zināms, pēc šī mača vairākiem cilvēkiem bijuši pozitīvi Covid-19 testi, tāpēc serbu tenisists veicis antigēnu testu, kas bijis negatīvs. Lai gan Džokovičam nav bijuši simptomi, viņš 16. decembrī devies veikt PCR testu. Nākamajā dienā viņš piedalījies pasākumā ar bērniem, jo arī tad antigēnu ātrais tests bijis negatīvs.

Džokovičs apgalvo, ka par PCR testa rezultātiem uzzinājis tikai jau pēc šī pasākuma, tomēr tas ir pretrunā ar paša tenisista iesniegtajiem materiāliem Austrālijas tiesā. Tiesas materiālos pievienotajos dokumentos redzams, ka Džokovičam testa pozitīvie rezultāti bijuši jau 16. decembra vakarā, tādējādi viņam 17. decembrī vajadzējis jau ievērot pašizolāciju.

Zinot par pozitīvu Covid-19 testu, Džokovičs 18. decembrī Belgradā tomēr devies uz interviju ar "L'Equipe", kas bija jau sen sarunāta, un viņš nav vēlējies pievilt žurnālistus. Sarunas laikā Džokovičs lietojis sejas aizsargmasku, izņemot fotosesijas brīdi, bet pārējos pasākumus Džokovičs esot atcēlis. Džokoviča atzīst, ka vajadzējis atcelt arī šo interviju, tomēr no viņa paziņojuma nav skaidrs, vai pirms intervijas viņš bijis sociāli atbildīgs un brīdinājis žurnālistus par pozitīvu Covid-19 testu.

Saistībā ar šo interviju serbu tenisists paziņojumā atzīst, ka pārkāpis Serbijas likumus. Kā intervijā BBC norāda Serbijas premjerministre Ana Brnabiča, došanās sabiedrībā ārpus telpām, zinot par pozitīvu Covid-19 testu, ir klajš likuma pārkāpums. Serbijā par šādu pārkāpumu draud līdz pat trim gadiem cietumā.

Vēl viens strīdīgs jautājums ir saistībā ar Džokoviča ieceļošanas dokumentiem, kuros viņš uzrādījis, ka pēdējās 14 dienās nav bijis citās valstīs. Tomēr Džokovičs pirms došanās uz Austrāliju bija gan Serbijā, gan Spānijā, tādējādi viņš ir sniedzis nepatiesu informāciju, kas Austrālijā ir likuma pārkāpums un par ko draud arī cietumsods.

Paziņojumā Džokovičs cenšas taisnoties, ka tā bijusi cilvēciska kļūda un viņš nemaz pats nav aizpildījis šo anketu, jo to veicis viņa aģents. Tiesa, uz anketas ir viņa paraksts un Džokovičs pats ir atbildīgs par informācijas patiesumu. Paziņojumā Džokovičs atvainojas sava aģenta vārdā un skaidro, ka "viņa komanda" jau iesniegusi visu nepieciešamo papildus informāciju Austrālijas varas iestādēm.

"Lai gan uzskatu, ka ir svarīgi viest skaidrību un precizēt dezinformāciju, es nesniegšu nekādus papildu komentārus, cienot Austrālijas valdību un tās varas iestādes un ņemot vērā pašreizējo procesu," norāda Džokovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!