Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas tenisistes Jeļina Svitoļina, Marta Kostjuka un Ļesja Curenko pirmdien pieprasīja pasaules tenisa jumtorganizācijām noteiktu rīcību pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Ukrainas pirmā rakete Svitoļina savā "Twitter" kontā ir atteikusies turnīros piedalīties spēlēs ar Krievijas un Baltkrievijas tenisistēm, līdz pasaules tenisa jumtorganizācijas - Tenisa profesionāļu asociācija (ATP), Sieviešu tenisa asociācija (WTA) un Starptautiskā Tenisa federācija (ITF) neveiks situācijai atbilstošus pasākumus.

"Es uzskatu, ka pašreizējā situācija prasa skaidru nostāju no mūsu organizācijām: ATP, WTA un ITF. Tādējādi mēs - Ukrainas spēlētāji - lūdzām ATP, WTA un ITF ievērot Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) ieteikumus ļaut Krievijas vai Baltkrievijas spēlētājiem startēt tikai kā neitrālajiem sportistiem, iztiekot bez jebkādiem Krievijas un Baltkrievijas valstu simboliem, krāsām, karogiem vai himnām," skaidro pasaules tenisa ranga 15.vietas īpašniece Svitoļina.

"Tāpēc vēlos paziņot, ka ne rīt Monterejas "WTA 250" sērijas turnīrā Meksikā, ne arī kādā citā mačā nespēlēšu pret Krievijas vai Baltkrievijas tenisistēm, kamēr mūsu organizācijas nepieņems šo nepieciešamo lēmumu," paziņoja Ukrainas tenisa līdere.

Viņa arī piebilda, ka nevaino nevienu no Krievijas sportistiem, jo "viņi nav atbildīgi par iebrukumu mūsu dzimtenē. Turklāt vēlos izteikt cieņu visiem spēlētājiem, īpaši krieviem un baltkrieviem, kuri drosmīgi pauda savu nostāju pret karu. Viņu atbalsts ir būtisks."

Svitoļina apņēmusies ziedot izcīnīto balvu fonda naudu savas valsts militārajām un palīdzības struktūrām, "lai aizstāvētu Tevi, mūsu valsts".

Svitoļina jau svētdien savā "Twitter" kontā veica garu ierakstu, kurā teikts: "Esmu sagrauta, manas acis nepārstāj raudāt, un mana sirds nepārstāj asiņot."

Arī Ukrainas attiecīgi trešā un ceturtā rakete Marta Kostjuka (WTA 54.) un bijusī 25 labāko spēlētāju Ļesja Curenko (WTA 127.) sociālajos tīklos ir ievietojušas vēstuli, paužot "mūsu lielo pārsteigumu un neapmierinātību ar jebkādas atbildes trūkumu uz situāciju mūsu dzimtenē".

"Īpaši dīvaini tas ir tāpēc, ka iepriekšējos sociālā taisnīguma un seksuālas uzmākšanās gadījumos WTA reakcija bija ātra, atbilstoša un drosmīga," viņas raksta. "Mēs pieprasām, lai WTA nekavējoties nosoda Krievijas valdību, atceļ visus turnīrus Krievijā un vēršas pie ITF, lai tā darītu to pašu."

Viņas mudināja WTA "sekot SOK norādījumiem", kas aicināja Krieviju par iebrukumu Ukrainā izslēgt no starptautiskā sporta aprites.

Kostjuka un Curenko nepieprasīja Krievijas spēlētāju diskvalifikāciju: "Mēs pilnībā atbalstām savus kolēģus Krievijā un jebkuru krievvalodīgo tenisistu, jo saprotam, ka neizprovocētais uzbrukums notika bez viņu ziņas un līdzdalības."

"Apturiet karu. Apturiet Krievijas agresiju. Nesiet mieru mūsu mājās. Esiet cilvēciski," viņas raksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!