Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (Konservatīvie), Sporta departamenta direktors Edgars Severs un Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš ("Liepājas partija") publiski iestājušies pret Latvijas Tenisa savienības (LBS) pieļauto domu, ka Liepājā gaidāmajā tenisa turnīrā varētu piedalīties sportistes no Krievijas un Baltkrievijas.

Ziņots, ka no 22. līdz 29. maijam tenisa laukumos Jūrmalas parkā, Liepājā, norisināsies ITF W-60 kategorijas sacensības sievietēm "Liepaja Open" ar 60 000 ASV dolāru balvu fondu.

Latvijas Tenisa savienības (LTS) ģenerālsekretārs Konstantīns Zasjadko pirmdien sarunā ar aģentūru LETA skaidroja, ka šāda līmeņa turnīros lielu lomu spēlē Sieviešu tenisa asociācija (WTA), kas nav aizliegusi Krievijas un Baltkrievijas valsts tenisistu dalību sacensībās, vien ļaujot viņiem startēt zem neitrāla karoga.

Nekonkrētos Zasjadko izteikumus sociālajās vietnēs "Twitter" un "Facebook" kritizējuši Severs, Muižniece un Ansiņš.

"Kamēr Vimbldonas organizatori notur savu mugurkaulu un nepieļauj Krievijas un Baltkrievijas sportistu startēšanu zem "neitrālā" karoga, tikmēr Latvijas Tenisa savienība bezmugurkaula nostājā atrunājas ar starptautisko tenisa organizāciju lēmumiem un atļauj startēt. Kauns," raksta Severs.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta vadītājs arī uzsvēra, ka valsts budžeta līdzekļi šim pasākumam netiek piešķirti.

Severa paziņojumam pievienojās arī Muižniece: "Kauns un negods, ja vienā no skaistākajām Latvijas pilsētām, Liepājā, tiks pieļauta piesegšanās ar "neitrālajiem" karogiem. Man tomēr ir cerība, ka Liepājas mēram mugurkauls ir īstajā vietā."

Galu galā Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs veica publisku komentāru, atsaucoties uz izskanējušajām atziņām.

"Ievērojot Latvijas valdības un Izglītības un zinātnes ministrija pausto nacionālo nostāju starptautisku turnīru rīkošanā un nosodot Krievijas īstenoto karu Ukrainā, Liepāja turnīra organizatoriem ir pieprasījusi nodrošināt šo sacensību norisi bez "baltajiem karogiem"," atklāj Ansiņš. "Līdzīgi kā Vimbldonā. Ja organizatori tam nav gatavi, tad Liepājā nenotiks arī pašas sacensības!"

"Liepaja Open" sāksies ar kvalifikācijas sacensībām 22. maijā, bet pamatturnīrs tiks sākts dienu vēlāk. Sacensību dubultspēļu fināls tiks aizvadīts 28. maijā, bet nākamajā dienā tiks noskaidrota čempione vienspēlēs.

Ziņots, ka Vimbldonas čempionāta organizatori kļuva par pirmajiem tenisa pasaulē, kuri Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ liegs Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem startēt sacensībās. Atšķirībā no daudziem citiem sporta veidiem, Krievijas un Baltkrievijas tenisisti varējuši turpināt savas profesionālās gaitas kā neitrāli sportisti.

Tomēr viņi savu izlašu rindās nevarēja piedalīties Deivisa kausā un Billijas Džīnas Kingas kausā, kuros 2021. gadā uzvarēja Krievijas tenisa izlases. Tāpat tika atcelti arī vairāki gan augsta, gan zemāka līmeņa turnīri, kurus bija plānots aizvadīt Krievijā un Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!