Foto: AP/Scanpix/LETA

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atstājusi spēkā Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, kas paredz neatzīt Starptautisko Boksa asociāciju (IBA).

Tādējādi, visticamāk, pēc šī gada Parīzes olimpiskajām spēlēm bokss tiks izslēgts no olimpiskās saimes, jo sporta veidam nebūs savas no SOK puses atzītas organizācijas.

Strīds starp SOK un IBA ir jau vairākus gadus. 2019. gadā SOK apturēja IBA darbību olimpiskajā kustībā, jo boksa kustība nerisināja labas pārvaldības, finanšu, tiesnešu un ētikas problēmas, tādējādi SOK pati pārvaldīja 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu boksa sacensības, tajās neiesaistot IBA. Arī Parīzē šovasar boksa sacensības pārvaldīs SOK, kas jau rīkoja arī kvalifikācijas sacensības.

Pagājušā vasarā SOK arī lēma anulēt IBA atzīšanu olimpiskajā kustībā. Vēl pirms SOK lēmuma IBA aicināja CAS to nepieļaut, bet jau pēc SOK lēmuma IBA vērsās CAS ar apelāciju.

“SOK pieprasīja IBA veikt vairākas darbības, lai novērstu nopietnas bažas saistībā ar tās pārvaldību un finanšu stabilitāti. Šis process paredzēja zināmu ceļvedi, ko SOK ieteica IBA 2021. gada decembrī, lai nodemonstrētu SOK izpildkomitejai. ka IBA ir veiksmīgi risinājusi problemātiskās jomas," CAS konstatēja lietas izmeklēšanā. “Savā galīgajā lēmumā CAS kolēģija konstatēja, ka apstrīdētā lēmuma pieņemšanas brīdī IBA nebija izpildījusi SOK izvirzītos atzīšanas nosacījumus."

CAS konstatēja, ka IBA nav spējusi uzlabot savu finansiālo pārredzamību un ilgtspējību, tostarp ieņēmumu dažādošanu. Tāpat IBA nav mainījusi tiesnešu jautājumu, lai nodrošinātu sacensību godīgumu. CAS arī norāda, ka IBA nebija nodrošinājusi SOK ierosināto pasākumu pilnīgu un efektīvu īstenošanu, tostarp attieksmes kultūras maiņu. Līdz ar to ekspertu grupa konstatēja, ka SOK lēmums bijis pamatots un uzsvēra, ka "SOK ir tiesības kontrolēt apstākļus un nosacījumus, kādos tā piešķir atzīšanu”.

Lai gan SOK nav izslēgusi boksu no 2028. gada Losandželosas olimpisko spēļu programmas, Sok apliecinājusi, ka IBA nepārvaldīs šo sportu veidu olimpiskajā kustībā vēl vismaz tuvākos četrus gadus. Visticamāk, ka SOK arī neturpinās pārvaldīt olimpiskās boksa sacensības, līdz ar to būs apdraudēta sporta veida dalība 2028. gada spēļu programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!