Foto: Reuters/Scanpix
Uz pasaules gada labākā regbista titulu, kuru nosauc Pasaules regbija valde (IRB), pretendē trīs Jaunzēlandes izlases spēlētāji.

Jaunzēlandes izlase pratusi nodrošināt vietu savās mājās notiekošajā Pasaules kausa izcīņas finālā, kurā tā svētdien tiksies ar Francijas vienību.

Uz pasaules gada labākā spēlētāja titulu no Jaunzēlandes izlases pretendē Džeroks Kaino, Maā Nonu un Piri Vīpu.

Iespējams, ka tādējādi par gada labāko regbija spēlētāju jau trešo gadu pēc kārtas tiks atzīts Jaunzēlandes pārstāvis, jo iepriekšējos divus gadus šo godu izpelnījās tieši šīs valsts regbists Ričijs Makkovs, kurš par labāko pasaulē tika atzīts arī 2006.gadā.

Tāpat sešu pretendentu sarakstā iekļauts Francijas izlases kapteinis Tjerī Disoto, kā arī divi Austrālijas izlases pārstāvji - Deivids Pokoks, kurš pagājušā gada balsojumā piekāpās Makkovam, un Vils Dženia.

Žūrijas paneli, kas nosaka uzvarētāju, veido arī vairāki bijušie nacionālo izlašu spēlētāji.

"Šis pretendentu noteikšanā ir bijis viens no sarežģītākajiem gadiem. Daudz ko noteikts tas, kā aizritēs divas atlikušās Pasaules kausa spēles, kā tam šādā situācijā arī būtu jābūt," izteicies bijušais Austrālijas izlases kapteinis Džons Īlss.

Pasaules gada labākais regbists tiks nosaukts nākamajā pirmdienā - dienu pēc Pasaules kausa fināla.

Jau ziņots, ka pusfināla dueļos Jaunzēlande ar rezultātu 20:6 pieveica Austrāliju, bet Francija ar 9:8 uzvarēja Velsu.

Šis būs 1987.gada fināla atkārtojums, kad Jaunzēlande izcīnīja uzvaru ar 29:9, iegūstot savu līdz šim vienīgo Pasaules kausu.

Francijas izlase Pasaules kausa finālā iekļuvusi trešo reizi, taču līdz šim vienībai nav izdevies tajā triumfēt.

Spēle par trešo vietu, kurā Austrālija spēkosies ar Velsu, notiks piektdien.

Līdz šim Pasaules kausa izcīņā, kas kopš 1987.gada norisinās reizi četros gados, pa divām reizēm uzvarējušas Austrālijas un DĀR izlases, bet pa reizei tas izdevies Anglijas un Jaunzēlandes vienībām.

Pasaules kausa finālturnīrs regbijā tiek uzskatīts par trešajām nozīmīgākajām sporta sacensībām pasaulē aiz vasaras olimpiskajām spēlēm un Pasaules kausa finālturnīra futbolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!