Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) nolēmusi palielināt diskvalifikācijas termiņu par pirmreizēju pieķeršanu dopinga lietošanā līdz četriem gadiem.

Tāpat WADA vēlas iespēju paturēt B proves paraugus ar iespēju vēlāk pagarināt diskvalifikācijas termiņu līdz pat 14 gadiem.

Eiropas Padomes sanāksmē Strasbūrā notikusi ārkārtas sanāksme, lai apspriestu izmaiņas WADA kodeksā, kas stāsies spēkā no 2015.gada 1.janvāra, un tieši šis punkts kļuvis par galveno sanāksmē.

Krievijas Sporta ministrijas Antidopinga nodaļas vadītāja Natālija Želanova, kura piedalījās sanāksmē, aģentūrai "Vesj Sport" pastāstījusi, ka jaunā WADA kodeksa gala versija tiks pieņemta konferencē, kas no 12. līdz 15. novembrim risināsies Johanesburgā. "Sanāksmes laikā tika apspriesta iespēja izslēgt B proves nodošanu, tomēr pēc asām diskusijām tika nolemts to paturēt. Tika arī apspriesti detalizētāki jautājumi, kas saistīti ar terapeitisko aizliegto vielu izmantošanu, ko dēvē par terapeitiskajiem izņēmumiem. Ja sportists piedalās sacensībās valsts līmenī, terapeitisko izņēmumu izsniedz attiecīgā valsts. Ja tas notiek starptautiskā līmenī, tad to piemēro starptautiskā federācija."

"Sanāksmē tika apstiprināts arī tas, ka dopinga kontrole var notikt jebkurā vietā un laikā jebkurā antidopinga organizācijā, kuras jurisdikcijā sportists atrodas," viņa pastāstīja. "Kā arī tika pagarināts standarta diskvalifikācijas periods par pirmo pārkāpumu - līdz četriem gadiem, bet ar izņēmumiem. Nolaidības pierādīšana vai nodoms samazināt sodu ir sarežģīti. Tāpat visi sportista karjeras laikā iegūtie sasniegumi tiks anulēti pat atpakaļejošās diskvalifikācijas gadījumā."

"Tāpat tika ierosināts grozīt likumu par aizliegtās vielas klasifikāciju," piebilda Želanova. "Palika trīs kritēriji: spēja uzlabot sportiskos sasniegumus, potenciālais kaitējums veselībai un pretruna ar sportu būtību. Tomēr, ja agrāk iekļaušana aizliegto vielu sarakstā pieprasīja vismaz divus kritērijus, tagad galvenais kritērijs ir spēja uzlabot rezultātus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!