Foto: F64
Pirms nedēļas profesionālā sportista karjeru beidza britu titulētākais olimpietis, riteņbraucējs sers Kirss Hojs, taču viņš nav pirmais Londonas medaļnieks, kurš sportam pielicis punktu. Viņš gājis vairāku citu pēdās, kuri jau iepriekš paziņojuši, ka Londonas olimpiskās spēles bija viņu pēdējais lielais sporta izaicinājums.

Pēc Londonas spēlēm karjeru beiguši daudzi slaveni sportisti, kuri apzinās, ka viņu augstākie iespējamie rezultāti ir jau pagātne. Citi savukārt nolēmuši, ka viņi ir sasnieguši reiz izvirzītos mērķus, pēc kuriem tiekušies, un pienācis laiks izvirzīt mērķus citā nozarē.

Vienu centimetru no pjedestāla


Foto: DELFI

Par vieglatlētes karjeras beigām pērnā gada beigās "Gada Balvas sportā 2012" ceremonijā paziņoja tāllēcēja Ineta Radeviča. Viņas paziņojums svinīgajā pasākumā izskanēja pēc tam, kad Radeviča trešo gadu pēc kārtas tika atzīta par Latvijas labāko sportisti.

Sportiste pat bija uzsākusi aktīvu gatavošanos nākamajai sezonai, tāpēc emocionālais paziņojums pārsteidza teju visus klātesošos. Radeviča atzina, ka viņai ir bijis sapnis stāvēt uz goda pjedestāla olimpiskajās spēlēs, bet viņa esot sapratusi, ka tas nepiepildīsies.

Vienlaikus viņa izteica lepnumu, ka izdevies dzirdēt Latvijas himnu Eiropas čempionātā. "Es pateicos Dievam, ka esmu piedzimusi Latvijā un ka man bija gods pārstāvēt Latviju sportā," teica Radeviča.Radeviča par Eiropas čempioni kļuva 2010. gadā, bet 2011. gadā tāllēcēja pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļu. Latviju viņa pārstāvēja 2004. un 2012. gada olimpiskajās spēlēs. Londonas Olimpiādē Radevičai pietrūka tikai 1 centimetrs līdz 3. vietai, bet šī gada Eiropas čempionātā viņa palika sestajā vietā.


Britu zelta riteņbraucējs


Foto: Reuters/Scanpix

Pirms nepilnas nedēļas, 18. aprīlī, īpaši sasauktā preses konferencē Edinburgā par aiziešanu no profesionālā sporta paziņoja britu riteņbraucējs, seškārtējais olimpiskais čempions sers Kriss Hojs.

Iepriekš gan bija paredzēts, ka Hojs piedalīsies 2014. gada Sadraudzības valstu spēlēs, kas notiks viņa dzimtenē Skotijā, Glāzgovā, viņa vārdā nosauktā velodromā, taču sportists paziņoja, ka no sporta aiziet pavisam.

"Es oficiāli izziņoja aiziešanu no sporta. Tas nav lēmums, ko es pieņēmu ātri un viegli, bet zinu, ka tas ir pareizi," sacīja 37 gadus vecais Hojs. "Objektīvi skatoties, es sevi izliku pilnībā Londonas olimpiskajās spēlēs. Tagad pienācis laiks jaunajiem sportistiem saprast, kā tas ir - sacensties savu skatītāju priekšā."

Kriss Hojs karjeras laikā vairākkārt kļuvis par pasaules čempionu dažādās velotreka disciplīnās, kā arī izcīnījis zelta medaļas trijās olimpiskajās spēlēs - 2004. gadā Atēnās, 2008. gadā Pekinā un pērn Londonā. Turklāt 2000. gada Olimpiādē Sidnejā Hojs ieguva sudraba medaļu komandu sprintā. Tādējādi Hojs ar septiņām izcīnītām medaļām ir veiksmīgākais britu olimpietis.

Visu laiku labākais peldētājs


Foto: Reuters/Scanpix

Par pasaules visu laiku labāko peldētāju dēvētais Maikls Felpss jau pirms Londonas Olimpiskajām spēlēm paziņoja, ka baseinā kāju vairs nespers.

"Amerikāņu bulta", kā viņu mēdz dēvēt ASV prese, savas karjeras laikā ieguvusi 22 olimpiskās medaļas, no kurām 18 ir zelta. Viņam pieder pasaules rekordi vairākās disciplīnās, kā arī viņš ir vienīgais sportists, kam vienās olimpiskajās spēlēs izdevies izcīnīt astoņas zelta medaļas.

Pēc uzvaras pērnā gada Olimpiādes 4x100 metru kompleksā peldējuma stafetē viņš vēlreiz apliecināja apņemšanos pielikt punktu savai izcilajai karjerai. Kopā ar Felpsu zeltu stafetē izcīnīja Metjū Grīverss, Brendans Hansens un Nātans Adrians.

Pensionētā jaunā zvaigzne


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Britu dubultā olimpiskā zelta medaļniece Rebeka Adlingtone šā gada februārī, būdama vien 23 gadus jauna, paziņoja, ka noslēdz sportistes karjeru, vēsta britu mediji.

2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs tolaik vēl 19 gadus jaunā peldētāja izcīnīja zelta medaļas 400 un 800 metru brīvā stila peldējumos, tādējādi iegūstot pirmo zelta godalgu Lielbritānijai peldēšanā pēc gandrīz 50 gadu pārtraukuma.

Tomēr aizvadītā gada Londonas Olimpiādē viņa ieguva divas bronzas medaļas tajās pašās disciplīnās, kas licis viņai pārdomāt savus karjeras mērķus. Šogad preses konferencē viņa žurnālistiem paziņoja, ka vairs nespēj sacensties ar gados jaunākām sportistēm. "Es mīlu peldēšanu, bet sacensībās es vairs nepiedalīšos. Taču es turpināšu peldēt pat tad, kad būšu 90 gadus veca," sacīja divkārtējā olimpiskā čempione.

Pludmales smilšu monstrs


Foto: AFP/Scanpix

Pelnīti, taču daudziem līdzjutējiem negaidīti atpūtā pēc Londonā izcīnītā zelta aizgāja arī amerikāņu pludmales volejboliste Mistija Meja-Trīnore. Kopā ar savu pārinieci Keriju Volšu-Dženingsu viņa izcīnījusi trīs olimpiskās zelta medaļas.Turklāt viņas ir pirmās un pagaidām arī vienīgās, kuras pludmales volejbola disciplīnā izcīnījušas trīs zelta medaļas, jo šis sporta veids olimpiskajās spēlēs debitēja vien 1996. gadā.

Lielbritānijas velodroma karaliene


Foto: AFP/Scanpix

Viktorija Pendletone savas karjeras laikā ieguvusi deviņus augstākos olimpiskos apbalvojumus.Par profesionālās sportistes karjeras beigšanu viņa paziņoja pēc tam, kad pērn ieguvusi zelta medaļu keringa sacensībās un sudraba - treka sprintā.

Pieci sportiskie mērķi, pieci sasniegumi


Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas visu laiku lieliskākais burātājs Bens Ainslijs ir pirmā persona, kas izcīnījusi piecas olimpiskās medaļas dažādās burāšanas disciplīnās.

Viņš ir arī trešais, kurš vispār ieguvis piecas olimpiskās medaļas burāšanā.

Perfekts desmitnieks

Foto: AFP/Scanpix

Vēl viena sportiste, kurai savā disciplīnā vairs nav iespējams uzstādīt vēl augstāku latiņu, ir Ķīnas daiļlēcēja Minsja Vu.Viņa pērnā gada Londonas olimpiskajās spēlēs individuālajās daiļlēkšanas sacensībās no  trīs metru tramplīna izcīnīja zelta medaļu. Turklāt Vu medaļu izcīnīja, nopelnot augstāko iespējamo vērtējumu - perfektu desmitnieku.

Nenosargāja čempiona titulu


Foto: AFP/Scanpix

Pēc Londonas profesionālo sportu pameta arī 36 gadus vecais olimpiskais čempions smaiļošanā Tims Brabants. Viņš savu lēmumu paziņoja tūlīt pēc pērnā gada sacīkstēm, kurās nespēja nosargāt iepriekšējās olimpiskajās spēlēs nopelnīto olimpiskā čempiona titulu.Pekinas Olimpiādē Brabants uzvarēja 1000 metru disciplīnā, kļūstot par pirmo Lielbritānijas sportistu, kas triumfējis smaiļošanas slaloma sacensībās olimpiskajās spēlēs.

Olimpiskais mustangs

Foto: AFP/Scanpix

Kopš vasaras pensionējies arī viens no vēsturē visu laiku labākajiem olimpiskajiem zirgiem Salinero. Pelnītajā atpūtā melni palaida viņa saimniece Anke van Grunsvena.

Pērnajā Olimpiādē viņi Nīderlandei palīdzēja nosargāt komandas bronzu, bet iepriekš - 2004. un 2008. gadā - bija jau ieguvuši divus zeltus individuālajās sacīkstēs. Tāpat viņu kontā ir 2008. gada Pekinas Olimpiādē izcīnītais sudrabs komandas disciplīnās.

Vēl tikai būs čempions


Foto: AFP/Scanpix

Pēc godam nopelnīta otrā olimpiskā zelta savu sporta veidu pametis arī par Ķīnas visu laiku labāko amatieru bokseri dēvētais Šimins Dzou.

Atšķirībā no visiem citiem šajā sarakstā, viņa sportista karjera vēl nebūt nav galā. Ķīnas bokseris šogad jau debitējis profesionālajā boksā un daudzi cer, ka Dzou varētu būt nākamais pasaules čempions.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!