Foto: Publicitātes foto
Ar skaistu Anda Vārnas uzvaru "KAP Jumping Horse Show" (CSIO4) turnīra galvenajā maršrutā ar 160 cm augstiem šķēršļiem - "Grand Prix of Moscow", kas vienlaikus bija arī 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas maršruts, Latvijas sportisti noslēguši ļoti veiksmīgu nedēļas nogali Maskavā, informē Latvijas Jātnieku federācija.

"Tik grūtu maršrutu ar zirgu Chiara vēl nebiju veicis, tas bija ļoti tehnisks un augsts, atbilstoši nolikumā rakstītajam, turklāt ļoti stiprā lietus dēļ laukumā bija izveidojušās milzīgas peļķes, kas nebūt neatviegloja startu," saka "KAP Jumping Horse Show" galvenā maršruta uzvarētājs Andis Vārna. "Chiara ir ļoti centīga un ļoti akurāta ķēve, šoreiz viss sanāca veiksmīgi. Tā kā [galvenais konkurents] Vadims Konovālovs pārlekšanā nogāza divus šķēršļus, es vairs pārāk neriskēju, jo ātruma ziņā man būtu grūti panākt viņu ar Wilandra. Emocijas protams fantastiskas, paldies visiem, kas juta līdzi un atbaltīja!"

Sacensību galvenājā maršrutā ar 160 cm augstiem šķēršliem un vienu pārlekšanu uz laiku startēja 28 Centrāleiropas zonas spēcīgākie sportisti. Kā pirmais Latvijas pārstāvis laukumā devās Kristaps Neretnieks ar desmit gadus veco Vestfāles šķirnes ērzeli Conte Bellini, abiem nedaudz pietrūka veiksmes – četri soda punkti pamatmaršrutā 70.50 sekundēs.

Brīdī, kad laukumā ar 19 starta numuru devās Neretnieks, tikai viens dalībnieks pamatmaršrutu bija veicis bez soda punktiem – pieredzējušais Krievijas sportists, vairākkārtējs plimpisko spēļu dalībnieks Vladimirs Tuganovs ar Amarok. Kā otrais pārlekšanai kvalificējās vēl viens Krievijas sportists Vadims Konovālovs ar KWPN šķirnes ķēvi Wilandra. Andis Vārna pamatmaršrutā startēja kā 28 dalībnieks ar Oldenburgas šķirnes ķēvi Chiara 243, to veica bez soda punktiem un kā trešais kvalificējās pārlekšanai.

Pārlekšanas maršrutā Vladimirs Tuganovs izlēma nestartēt, tāpēc uzvarētājs izšķīrās starp diviem sportistiem. Kā to paredz noteikumi, pirmais laukumā devās Krievijas sportists Vadims Konovālos ar Wilandra, abi pārlekšanas maršrutu veica ar astoņiem soda punktiem 41.01 sekundē.

Andis Vārna ar Chiara 243 pārlekšanas maršrutu veica lēnāk, lieki neriskējot – 49.75 sekundēs un vienu šķērsli pārlekšanas maršrutā gāza, izcīnot vēl vienu uzvaru Latvijai šodien. Andim Vārnam ar Chiara 243 šī ir pirmā uzvara "Grand Prix" maršrutā.

Pirms sacesnību galvenā maršruta "Grand Prix of Moscow" Olimpiskajā sporta centrā "Bitsa" pamatīgi lija, līdz ar to aizkavējās maršruta sākums, slapjais laukuma pamats arī apgrūtināja sportistu startus tehniski sarežģītajā un augstajā maršrutā – astoņi sportisti izstājās, seši pamatmaršrutu veica ar četriem soda punktiem, pārējie sakrāja lielāku soda punktu skaitu.

Svētdienas vidējā apļa maršrutā ar džokeri un šķēršļu augstumu 145 cm (Tabula A) "Massimo Dutti Trophy" uzvaru izcīnīja Kristaps Neretnieks ar Caramsin (65 punkti / 49.55 sek). Latvijas duets maršrutā devās kā devītie, ieguva maksimālo gratifikācijas punktu skaitu un finišējā kā līderi. Līdz pat maršruta beigām nevienam neizdevās apsteigt Neretnieku.

Šī bija pirmā Latvijas dueta uzvara Pasaules konkūristu reitinga "Longiness Ranking" ieskaites maršrutā. Maršruta noslēgumā Neretnieks startēja ar otru zirgu Continue, ieguva maksimālo gratifikācijas punktu skaitu un izcīnīja ceturto godalgoto vietu maršrutā. Maršrutā startēja 53 sportiskie pāri, vienpadsmit ieguva maksimālo gratifikācijas punktu skaitu.

Arī jaunzirgu maršrutā Latvijai trīs godalgotas vietas – trešo vietu 125-130 cm augstajā maršrutā izcīnīja Andis Vārna ar septiņgadīgo Leridu (0/36.10sek), ceturto vietu Kristaps Neretnieks ar sešgadīgo Casscare (0/36.17) un sesto vietu Kristaps Neretnieks ar septiņgadīgo Con Pleasure (4/34.55 sek). Uzvaru jaunzirgu finālā izcīnīja Lietuvas sportists Andrius Petrovas ar Amaretas (0/34.38 sek).

Kopumā Latvijas sportisti CSIO4 turnīrā "KAP Jumping Horse Show" izcīnīja 13 godalgotas vietas. "KAP Jumping Horse Show" CSIO4 ir viens no prestižākajiem turnīriem Centrāleiropas zonas Ziemeļu līgā, tam ir četru zvaigžņu statuss, kas norāda uz tā augsto kvalitāti un prestižu. Turnīra kopējais balvu fonds bija 200 000 eiro un tajā startēja visi Centrāleiropas zonas spēcīgākie sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!