Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās Olimpiskā komitejas (SOK) 127.sesijā Monako pirmdien, 8.decembrī, ir pieņemts 40 punktu reformu plāns, kura mērķis ir atvieglot un padarīt lētāku olimpisko spēļu pieteikumu un rīkošanu, vēsta ārzemju mediji.

"Ja mēs neradīsim atrisinājumu, drīz saskarsimies ar sekām," sesijas atklāšanā norādīja SOK prezidents Tomass Bahs. "Ja pārmaiņas neieviesīsim mēs, kāds to izdarīs mūsu vietā. Iniciatīvai ir jānāk no SOK, nevis mums ir jāseko citiem."

Pieņemtās izmaiņas paredz vienkāršotu pieteikumu procedūru, kā arī spēļu rīkošanas izmaksu samazināšanu. Lai to panāktu, tiks atļauts sacensības aizvadīt ne tikai ārpus pilsētas, kas skaitās spēļu uzņēmēja, bet pat citā valstī. Īpaši ieteicama ir pagaidu un demontējamu arēnu izmantošana.

Savukārt pieteikumu konkursa fāzē pilsētas, kas vēlētos kandidēt uz Olimpiādes rīkošanu, pirms oficiālās pieteikuma iesniegšanas varēs SOK apspriest savu piedāvājumu. Papildus jau esošajiem 14 punktiem, kas tiek piemēroti pilsētas izvērtēšanā, ir pievienots vēl viens - "Sportistu pieredze". Tāpat SOK apņemas segt dažādas kandidātpilsētu delegāciju izmaksas, kas saistītas ar pieteikuma prezentācijām.

"Olimpisko spēļu kompaktums ir jāizvērtē attiecībā pret ieguvumiem, izmantojot jau esošas sporta bāzes," izteicies Austrālijas Olimpiskās komitejas prezidents Džons Koutss, kurš vadīja darba grupu par spēļu rīkošanas pieteikumiem.

Kā zināms, bažas par olimpisko spēļu, īpaši ziemas, nākotni saasinājās pēc tam, kad no 2022.gada Olimpiādes potenciālo rīkotāju saraksta šā gada laikā pazuda četras no sešām pilsētām un palika tikai divas - Pekina Ķīnā un Almati Kazahstānā. Oslo, Krakovas, Minhenes un Stokholmas izstāšanos lielākoties noteica sabiedrības referendumi, kas bija par sliktu spēļu uzņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!