Foto: AFP/Scanpix

Pasaules sporta žurnālisti ir sašutuši par augstajām cenām, kas tiek pieprasītas no medijiem par naktsmājām 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kā arī citiem ar profesionālo darbību saistītiem jautājumiem, vēsta Starptautiskā Sporta preses asociācija (AIPS).

Nupat notikušajās AIPS kongresā, kurā piedalījās delegāti no vairāk kā 100 pasaules valstīm, Rio organizatoriem tika pieprasīts pārskatīt cenas tajās viesnīcās, kurās paredzēts izmitināt žurnālistus. Mediju pārstāvji atklāja, ka lētākais numurs divu zvaigžņu viesnīcā ir par 180 dolāriem par vienu nakti, bet par dzīvošanu kopīgā apartamentā mediju ciematā tiek prasīti 254 dolāri, kamēr trīszvaigžņu viesnīcā numurs maksā 348 dolārus.

AIPS prezidents Džanni Merlo norādījis, ka šīs ir augstākās cenas, kādas jebkad pieredzētas, turklāt tām jāpieskaita arī augstās ceļojuma un ikdienas tēriņu izmaksas, strādājot Olimpiādē.

"Diemžēl Rio spēļu organizatori nav uzskatījuši par vajadzīgu piedāvāt adekvāta cenu līmeņa apmešanās vietas, turklāt jāņem vērā, ka pat bezmaksas "Wi-Fi" pieejamība būs ierobežota un atsevišķās sporta hallēs žurnālistiem būs jāiegādājas interneta kabeļi," norāda AIPS prezidents. ""Agenda 2020" aicina samazināt izmaksas tiem, kas strādā olimpiskajās spēlēs, bet izskatās, ka attiecībā uz medijiem tas tiek aizmirsts. Kas tad mēs esam? Nabaga radinieki?"

AIPS kongresā tika atbalstīts Eiropas Sporta preses asociācijas ("AIPS Europe") darbs pie pērn Eiropas Parlamentā iesniegtās petīcijas par sporta žurnālistikas neatkarības apdraudēšanu. AIPS mudina visu kontinentu mediju pārstāvjus ziņot par gadījumiem, kad par akreditāciju vai iekļūšanu preses konferencē, kā arī sportistu intervijas zonās tiek pieprasīta maksa vai tur tiek ielaisti tikai klubu pārstāvji un raidošo mediju žurnālisti, kuriem pieder tiesības uz kāda konkrētā sporta pasākuma translēšanu.

"Kas šodien notiek? Sporta žurnālisti tiek atstāti aiz durvīm, un no viņiem tiek pieprasīta samaksa, lai viņi varētu strādāt. Bez sporta žurnālistiem sporta sacensības neeksistētu," norāda AIPS izpildkomitejas loceklis Žans-Pols Savārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!