Foto: AFP/Scanpix
Brazīļu skvoteri ieņēmuši izsmalcinātu jūgendstila ēku, ko viens no savulaik Brazīlijas bagātākajiem cilvēkiem uz 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu laiku bija apsolījis izveidot par elegantu viesnīcu Olimpiādes viesiem, ziņo "USA Today".

Ap 100 skvoteriem pa Lieldienām iekļuvuši ēkā pa caurumu sētā un piedraudējuši tajā palikt līdz brīdim, kad Rio varas iestādes nodrošinās viņus ar dzīves vietu. "Mēs no šejienes izvāksimies tikai uz savu māju, citādi paliekam te," medijiem paziņoja viens no skvoteriem, bezdarbnieks ar trim bērniem Aleksanrds Pereiru da Silva.

20 stāvu ēka ilgu laiku piederēja futbola klubam "Flamengo", līdz nonāca bijušā miljardiera Eikes Batistu īpašumā, kurš apsolīja to pārbūvēt par viesnīcu. 2012. gadā no mājas tika izlikti pēdējie iedzīvotāji, lai sāktu rekonstrukciju, taču ap to laiku Batistu uzņēmumu sāka piemeklēt problēmas, un šobrīd pret viņu ir ierosināta tiesvedība par negodīgu uzņēmējdarbību.

Kompānija, kam bija jāveic pārbūve, ir bankrotējusi, un darbi tā arī netika uzsākti. Ēka tagad stāv tukša un apkārtējie iedzīvotāji pilsētas mērijā jau sūdzējušies par vandāļiem, kas to demolē.

Riodežaneiro joprojām pastāv problēma ar gaidāmo Olimpiādes viesu izmitināšanu - kad Rio ieguva tiesības rīkot olimpiskās spēles, pilsētā bija puse no pieprasītajiem 40 tūkstošiem gultasvietu tūristiem. Pa šiem gadiem to skaits ir palielinājies par vairākiem tūkstošiem, taču joprojām ir nepietiekams, tāpēc spēļu rīkotāji ir paziņojuši par sadarbību ar vietēji "AirBnB" portālu, lai nodrošinātu viesus ar izmitināšanu privātajos īpašumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!